Akdeniz ve Ege’de oldubittiye izin yok
ABONE OL

Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Hulusi Akar, Doðu Akdeniz’de Ýsrail, Rum kesimi, Mýsýr ve  Yunanistan’ýn doðalgaz ve petrol çalýþmalarýnýn neden olduðu gerilim sürerken, Efes 2018 tatbikatýnda kritik uyarýlar da  bulundu. Akar, TSK’nýn tüm denizlerde bir oldubittiye asla müsade etmeyeceðini vurguladý. 

Akar, EFES-2018 Birleþik Müþterek Fiili Atýþlý Tatbikatý’nýn Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerinin tamamlanmasýnýn ardýndan yaptýðý konuþmada, güçlü bir ordunun en büyük baþarýsýnýn caydýrýcýlýðýyla savaþlara meydan vermeden sorunlarýn çözümüne katký saðlamasý olduðunu söyledi. Türkiye’nin çok boyutlu ve çeþitli terör tehdidiyle karþý karþýya bulunduðunu anlatan Akar, terörün tüm dünyanýn sorunu olduðunun altýný çizerek TSK’nýn, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadele edeceðini kaydetti. 

TSK DAHA GÜÇLÜ

Türkiye’nin tüm müttefik ve dostlarýna DEAÞ ve PYD/PKK konusunda gerekli önlemlerin zamanýnda ve birlikte alýnmasý gerektiði uyarýsýnda bulunduðunu vurgulayan Akar, “Bütün tüm dünya bu konuda gereken adýmlarýn zamanýnda atýlmamasýnýn bedelini ödemektedir” dedi. Fýrat Kalkaný Harekatý ve Zeytin Dalý Operasyonu’yla  DEAÞ ve PYD/PKK’ya büyük bir darbe vurulduðunu hatýrlatan Akar, Türkiye’nin PYD/PKK ve DEAÞ gibi örgütlerin yaný sýra evrime uðramýþ terörizmin ilk örneði olan FETÖ’yle de mücadele ettiðini belirtti. FETÖ’cü hainlerin darbe kalkýþmasýnýn millet tarafýndan baþarýsýzlýða uðratýldýðýný vurgulayan Akar, “TSK, FETÖ’den temizlendikçe çok daha güçlenmiþtir. Bu tatbikatta gösterilen baþarý da bunun en son kanýtý olmuþtur” diye konuþtu.  

HAKKIMIZI KORURUZ 

Akar, denizlerin kullanýmý konusunda Türkiye’nin Ege baþta olmak üzere denizlerde mevcut sorunlarýn uluslararasý hukuk ve iyi komþuluk çerçevesinde çözümlenmesinden yana olduðunu kaydederek þu uyarýda bulundu: “Tüm denizlerimizde ülkemizin hak ve menfaatlerini koruma azim ve kararlýlýðýnda olan TSK bir oldubittiye asla müsade etmeyecektir. Türk Silahlý Kuvvetleri, Doðu Akdeniz’de de Türkiye’nin ve KKTC’nin hak ve menfaatlerini korumaya, Kýbrýs Adasý’nda barýþ ve güvenliðin teminatý olmaya devam edecektir. Bu kapsamda TSK, gerek Ege Denizi’nde gerek Doðu Akdeniz’de her türlü tedbiri kararlýlýkla almaktadýr.” Akar, TSK’nýn karada, denizde ve havada sýnýrlarýn güvenliðini saðlama,  vatan topraklarýnýn bütünlüðüne, egemenlik ve baðýmsýzlýðýmýza yönelecek her türlü tehdidi yok etme azim ve kararlýlýðýnda olduðunu vurguladý.  

YENi MÝLLÝ SÝLAHLAR ÝLK KEZ KULLANILDI

Tatbikatta tank çýkarma gemisi Bayraktar, MÝLGEM projesi kapsamýnda üretilen ikinci gemi olan Büyükada, silahlý insansýz hava araçlarý, hava savunma silah sistemi Korkut, lazer güdümlü füze Cirit, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füzesi Umtas, modern piyade tüfeðimiz MPT-76, amfibi zýrhlý muhabere iþ makinasý Kunduz, 203 milimetrelik obüs ilk kez kullanýldý. Teröristle Mücadele, Fýrat Kalkaný ve Zeytin Dalý harekatlarýndan elde edilen tecrübeler bu tatbikata yansýtýldý. Savunma sanayi ürünlerinin yer aldýðý sergiye 35 firma katýldý. Sergi katýlýmcý ülkelerin birlik ve unsurlarýnýn yaný sýra seçkin gözlemciler tarafýndan gezildi.       

TORRiKE, ARNLAND’A SALDIRDI!

EFES-2018’e 38 ülkeden 65 gözlemci katýldý. Tatbikatta 950’si dost ve müttefik ülkeler ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeþ, Birleþik Krallýk, Bosna Hersek, Cezayir, Gürcistan, Ýtalya, Katar, Kazakistan, Kosova, Kuveyt, Macaristan, Makedonya, Malezya, Moðolistan, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Slovakya, Suudi Arabistan, Ürdün’den olmak üzere 7 bin 500 personel görev yaptý. Tatbikatý takip etmek için 118 basýn mensubu akredite oldu. Tatbikat senaryosunda, komþu ülkeler Arnland ve Torrike arasýnda savaþ yer aldý. Torrike’nin adasýný iþgal etmesi üzerine Arnland’ýn talebilyle Türkiye’nin liderliðinde 23 ülkenin katýlýmýyla dost birlikler oluþturuldu. Dost birlikler de temsili ülke Torrike’nin iþgal ettiði adayý kurtardý.

TSK’dan fiili uyarý 

TSK’nýn gücünü tüm dünyaya gösteren Ýzmir Seferihisar’da gerçekleþtirilen EFES-2018 Tatbikatý’nýn  fiili atýþlý bölümü baþarýyla tamamlandý. Milli imkanlarlya üretilen bir çok yerli silahý ve teçhizatýn baþarýyla kullanýldýðý tatbikatla Türkiye, adeta dünyaya fiili uyarýda bulundu.  Tatbikatýn dünkü bölümü milli gemi TCG Büyükada’dan yapýlan top ateþiyle baþladý. TCG Bayraktar’ýn kýyýya kapak atmasýnýn ardýndan SAT’lar keskin niþancý atýþlarý gerçekleþtirdi. Amfibi harekatýný desteklemek için taarruz helikopterleri de belirlenen hedeflere ateþ etti. Savaþ uçaklarý daha önce belirlenen hedefleri tam isabetle vurdu. Bir yandan da çýkarma bölgesine 70 botla çýkarma harekatý icra edildi. Özel Kuvvetler Komutanlýðý koordinesinde uzman niþancýlar kritik hedefleri etkisiz hale getirdi. Tatbikat sýrasýnda silahlý insansýz hava araçlarý da yerli mühimmatlarla belirlenen hedefleri vurdu. Senaryo kapsamýnda harekat sýrasýnda vurulan bir uçaktan atlayan pilotun kurtarýlmasý için harekat düzenlendi.