Akýncý ÝHA'nýn dakika dakika keþif görevi! Cumhurbaþkanlýðýndan onay alýndý
ABONE OL

Güvenlik kaynaklarýndan edinilen bilgiye göre, Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi ve Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan'nýn da bulunduðu helikopterin düþtüðü bilgisinin alýnmasýnýn ardýndan Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan 19 Mayýs 2024 saat 20.00'de Ýran'ýn gece görüþlü arama/kurtarma helikopter yardým talebi Milli Savunma Bakanlýðýna bildirildi.

Bunun üzerine Coguar tipi helikopter, derhal Diyarbakýr'dan Van'a hareket etti.

Ýran'ýn helikopter talebine yönelik hazýrlýklar devam ederken, bir yandan da Milli Savunma Bakanlýðý tarafýndan saat 22.20'de yurt dýþýnda ÝHA kullanýlmasý için Cumhurbaþkanlýðýndan onay alýndý.

Ýran'daki görevinden baþarýyla dönen Akýncý ÝHA'dan ay yýldýz rotasý!

- SAAT 23.30'DA BATMAN'DAN HAVALANDI

Kötü hava þartlarý nedeniyle helikopterin uçuþ gerçekleþtirememe ihtimali göz önüne alýnarak, gece ve kötü hava þartlarýnda tespit ve görüþ yetenekleri üst seviyede olan Akýncý ÝHA ile arama ve tespit yapýlabileceði, talep edilmesi halinde hemen faaliyete baþlanabileceði Dýþiþleri Bakanlýðý üzerinden Ýran tarafýna iletildi.

Ýran makamlarýnýn Akýncý ÝHA teklifini kabul etmesi üzerine silahsýz Akýncý ÝHA, saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.45'te kaza bölgesine ulaþtý ve çalýþmalara baþladý.

Kaza kýrým bölgesinde yapýlan keþif gözetleme esnasýnda elde edilen bilgiler, Ýran makamlarýyla anlýk paylaþýldý. Saat 02.36'da kaza kýrýma uðrayan helikopterle görsel temas saðlanarak enkazýn koordinatlarý Ýran makamlarýna ulaþtýrýldý.

Tüm devlet kurumlarý ve Ýran makamlarý ile ataþelikler üzerinden sürekli koordinasyon saðlandý.

Baþarýyla görevini tamamlayan Akýncý ÝHA ise saat 06.45'te Türkiye hava sahasýna döndü.