Beyoðlu'ndaki terör saldýrýsýnýn üzerinden 2 yýl geçti
ABONE OL

Ýstanbul'un turistik yerlerinden Ýstiklal Caddesi'nde 13 Kasým 2022'de bir bankýn üzerine býrakýlan bombanýn patlamasý sonucu 6 kiþi hayatýný kaybetti, 99 kiþi yaralandý, çevredeki birçok iþ yeri de hasar gördü.

Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca yürütülen soruþturma kapsamýnda, 1200 kamera kaydýný izleyen güvenlik güçleri, bombanýn bir kadýn tarafýndan býrakýldýðýný belirledi.

Olayýn ardýndan taksiye binip kaçan kadýn teröristin Suriye uyruklu 1999 doðumlu Ahlam Albashir olduðu belirlendi.

Teröristin kaçtýðý güzergahtaki kamera kayýtlarýný da inceleyerek iz süren polisler, 14 Kasým 2022 saat 02.55'te Albashir'i Küçükçekmece, Kanarya Mahallesi'nde saklandýðý evde yakaladý.

Saldýrý talimatýnýn PKK/YPG silahlý terör örgütü tarafýndan verildiðinin anlaþýlmasý üzerine, olayla baðlantýsý olduðu tespit edilen þüphelilerin peþine düþüldü.

Albashir'i Taksim Meydaný'na getiren araçta þoför haricinde bir kiþinin daha bulunduðunun belirlenmesi üzerine, bu kiþinin Albashir ile yasa dýþý yollardan Türkiye'ye gelen ve saldýrýda kullanýlan bombayý hazýrlayan Bilal El Hacmaos olduðu tespit edildi.

Bilal El Hacmaos'un, Ammar Jarkas tarafýndan Bulgaristan'a götürülmek üzere Edirne'ye býrakýldýðý ve burada izini kaybettirdiði ortaya çýktý.

- PYD/YPG'NÝN KONTROLÜNDEKÝ BÖLGEDEN GÖNDERÝLDÝ

Soruþturmayý yürüten savcýlýk, 3 Þubat 2023'te iddianamesini hazýrlandý.

Ýddianamede, Ahlam Albashir ile firari El Hacmaos'un 3 Aðustos 2021'de Suriye'de nikahlarýnýn kýyýldýðý, Albashir'in Türkiye'ye gelmeden önce uzunca süre PKK/KCK terör örgütünün Suriye uzantýsý olan PYD/YPG'nin kontrolünde bulunan Münbiç þehrinde ikamet ettiði belirtildi.

Albashir'in, gönül iliþkisi bulunduðu bir kiþi tarafýndan örgütün üst düzey yöneticilerinden "Hacý" kod adlý kiþiyle tanýþtýrýldýðý bilgisine yer verilen iddianamede, bu kiþinin tehditleri ve talimatlarýyla Albashir'in El Hacmaos ile karý koca görüntüsü altýnda Türkiye'ye gönderildiði aktarýldý.

Ýddianamede, firari Bilal El Hacmaos'un patlayýcý maddeleri Albashir'in iç çamaþýrlarýna yerleþtirip üzerine bol kýyafetler giydirdiði, ikilinin bu þekilde yasa dýþý yollardan Türkiye'ye geçtikleri ifade edildi.

Evli çift gibi hareket eden bu iki sanýðýn 15 Aðustos 2022'de Esenler'de, terör örgütüyle baðlantýsý tespit edilen tekstil atölyesi sahibi Ferhat Habeþ'in evine yerleþip 3 hafta burada kaldýklarý anlatýlan iddianamede, Albashir'in üzerinde getirdiði patlayýcý maddeleri bu evde çýkartýp El Hacmaos'a teslim ettiði kaydedildi.

Ýddianamede, Albashir'in korsan taksiyle 8 ve 22 Ekim ile 4 Kasým'da Taksim'e, 18 Ekim'de Fatih Camisi'ne gidip keþif yaptýðý, bu keþiflerde çevrenin fotoðraf ve videolarýný çekip "Hacý" kod adlý kiþiye gönderdiði belirtildi.

Olay günü "Hacý" kod adlý teröristten gelen talimat üzerine El Hacmaos ile Albashir'in, içinde bomba olan çantayý ve beraberinde bir poþeti yanlarýna alarak Taksim'e geçtikleri, El Hacmaos'un arabada çantadaki bombanýn üzerine gýda malzemeleri yerleþtirdiði aktarýldý.

El Hacmaos'un, Albashir'i çantayla Taksim Meydaný'nda býraktýktan sonra yola devam ettiði vurgulanan iddianamede, "Hacý" kod adlý kiþinin "Çantayý býrak, hemen oradan ayrýl" mesajý üzerine Albashir'in oturduðu banktan kalkýp hýzla Taksim Meydaný'na doðru yürümeye baþladýðý, bu sýrada el yapýmý bombanýn patlatýldýðý vurgulandý.

- PKK ELEBAÞILARI HAKKINDA YAKALAMA EMRÝ

Saldýrýnýn ardýndan terör örgütünün, Albashir'i öldürmeye çalýþtýðý bilgisine de yer verilen iddianamede, Edirne'den yurt dýþýna firar eden Bilal El Hacmaos ile eylemi organize edip talimatýný veren örgütün elebaþýlarý Cemil Bayýk, Hülya Oran, Sabri Ok, Saliha Biþkin, Velid Halil, Layika Gültekin, Fehman Hüseyin ve Ferhat Abdi Þahin ile Khalil Manja Hussein (Halil Menci) hakkýnda yakalama emri düzenlendiði kaydedildi.

Ýddianamede, Albashir hakkýnda "devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozmak", "silahlý terör örgütüne üye olmak", "tasarlayarak bombalama suretiyle çocuða karþý kasten öldürme", "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme", "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teþebbüs", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulmasý veya el deðiþtirilmesi" suçlarýndan 7 kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet ve 1949 yýldan 3 bin 9 yýla kadar hapis cezasý istendi.

Diðer sanýklarýn da "devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozma", "silahlý terör örgütü kurma veya yönetme", "silahlý terör örgütüne üye olma", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el deðiþtirme" ve "göçmen kaçakçýlýðý" ile "öldürme ve öldürmeye teþebbüse yardým etme" suçlarýndan deðiþen oranlarda hapisle cezalandýrýlmalarý talep edildi.

Ýddianameyi kabul eden Ýstanbul 13. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde yargýlama, 9 Mayýs 2023'te baþladý.

36 sanýðýn yargýlandýðý davanýn ilk duruþmasýnda savunma yapmayan Albashir, ikinci celsede Bilal El Hacmaos'un kaçacaðýndan haberinin olmadýðýný iddia etti ve "Aslýnda bombayý ben deðil, Bilal götürecekti." dedi.

12 Þubat 2024'te savcýlýk makamý, davanýn esasýna iliþkin mütalaasýný açýklayarak, sanýklarýn cezalandýrýlmasý talebini tekrarladý.

- MAHKEMENÝN KARARI

Davayý 26 Nisan'da karara baðlayan mahkeme heyeti, Ahlam Albashir'i "devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozma", "tasarlayarak bombalama suretiyle çocuða karþý kasten öldürme" ve "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme" suçlarýndan 7 kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasýna çarptýrdý.

Heyet, Albashir'e ayrýca 99 kez "kasten öldürmeye teþebbüs" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulmasý veya el deðiþtirilmesi" suçlarýndan toplam 1794 yýl hapis cezasý ile 22 bin lira adli para cezasý verdi.

Sanýklardan Fatma Berkel ve Ferhat Habeþ, "devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozmaya yardým", "tasarlayarak, bombalama suretiyle kasten öldürmeye yardým", "tasarlayarak bombalama suretiyle çocuða karþý kasten öldürmeye yardým" ve "silah saðlama" suçlarýndan toplam 1035'er yýl hapis cezasýna mahkum oldu.

Ammar Jarkas ile Ahmed Carkes "göçmen kaçakçýlýðý", "suçluyu kayýrma", "suç delillerini yok etme, gizleme veya deðiþtirme" suçlarýndan toplamda 17'þer yýl hapis ve 60 bin lira adli para cezasýna çarptýrýldý.

Firari sanýklar Sabri Ok, Hülya Oran, Ferhat Abdi Þahin, Layika Gültekin, Bilal El-Hacmous, Velid Halil, Cemil Bayýk, Fehman Hüseyin ve Saliha Biþkin'in dosyalarý ayrýldý.

Kararýn gerekçesinde, bombayý caddeye býrakan Albashir'in eyleminin, terör örgütü YPG/PYD'nin nihai amacý olan Türkiye'nin birliði ve bütünlüðünü bozarak topraklarýnýn parçalanmasý ve bu topraklar üzerinde sözde baðýmsýz bir Kürt devleti kurulmasý gayesine ulaþýlmasý için toplumda korku ve endiþe yaratma kapsamýnda olduðu deðerlendirildi.

Kararda, vatandaþlarýn can ve mal güvenliði konusunda telaþlanýp panik olacaðý bir ortam oluþturmak, acý ve hüzün gibi kötü duygularýn insanlarda oluþmasýný saðlayarak toplumun refah ve konfor seviyesini düþürmek, devletin vatandaþlarýn can ve mal güvenliðini saðlayamayacak düzeyde sözde aciz ve zavallý olduðu izlenimi oluþturarak vatandaþlarý devlete ve yönetime karþý kýþkýrtmak amacýyla eylemin gerçekleþtirildiði kaydedildi.

Albashir'in bu amacý gerçekleþtirmek için olabildiðince fazla insanýn hayatýný kaybetmesi hedefiyle Taksim bölgesini seçtiði kararda vurgulandý.

Mahkemenin kararýna iliþkin Ýstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin incelemesi sürüyor.