AB Komisyonu tarafýndan yapýlan açýklamada, küresel seyahat kýsýtlamalarýna yol açan Kovid-19 salgýný nedeniyle neredeyse iflas etme noktasýna gelen hava yolu firmasý Lufthansa'ya verilen kamu yardýmýnýn Avrupa rekabet kurallarýna uygun olup olmadýðýný açýklýða kavuþturmak için soruþturma açýldýðý belirtildi.
Komisyonun söz konusu soruþturmasýnýn arka planýnda, merkezi Lüksemburg'ta bulunan AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divaný yapýsý içinde yer alan Genel Mahkeme'nin 10 Mayýs 2023'te verdiði karar bulunuyor.
Genel Mahkeme, söz konusu kararda salgýn sürecinde Lufthansa'ya saðlanan 6 milyar avroluk Alman devlet yardýmýnýn onaylanmasýnýn iptaline hükmetmiþti.
Kararda, "Genel Mahkeme, Komisyonun, Kovid-19 salgýný baðlamýnda Almanya tarafýndan 6 milyar avro tutarýndaki Lufthansa'nýn yeniden sermayelendirilmesini onaylama kararýný iptal etti." ifadesi yer almýþtý.
Mahkeme, iptal gerekçesini AB rekabet kurumu olan Komisyonun söz konusu kamu yardýmýný onaylama kararýndaki hatalara baðlamýþtý.
Kararda, Komisyonun Lufthansa'nýn ihtiyaçlarýnýn tamamý için piyasalardan finansman saðlayamayacaðý görüþünün yanlýþ olduðu, þirketin hisselerini mümkün olan en kýsa sürede geri almaya teþvik eden bir mekanizma talep edilmemesi ve piyasada etkin rekabetin korunmasýný saðlamayan çeþitli taahhütler alýnmamýþ olmasý gerekçe gösterilmiþti.
Genel Mahkeme, ayrýca Lufthansa'nýn havalimanlarýndaki pazar gücünün hafife alýnmýþ olmasýný da eleþtirmiþti.
AB Komisyonu ise 2020 yýlýnda Almanya'nýn mali sýkýntý yaþayan ve yaklaþýk 240 bin kiþiyi istihdam eden Lufthansa'ya 6 milyar avro mali yardýmýný koþullu biçimde onaylamýþtý.
AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne þekilde saðlayacaklarýný belirleme yetkisi AB Komisyonu'nun görev alanýna giriyor.
AB ülkeleri, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek þekilde ve kamu yararýna uygun durumlarda kullanabiliyor.
Lufthansa, küresel seyahat kýsýtlamalarýna yol açan Kovid-19 salgýný nedeniyle neredeyse iflas etme noktasýna gelmiþti. Alman hükümeti 6 milyar avro, Avusturya, Belçika ve Ýsviçre hükümetleri de toplamda 3 milyar avroluk kurtarma paketi saðlayarak þirketi iflastan korumuþtu.
Þirket, Kovid-19'dan sonra seyahatlerin baþlamasýyla bu yardýmýn hepsini kullanmazken, kullandýðý kýsmý ise geri ödemiþti.