Alper Gezeravcý'dan Türkiye'nin uzaydaki çalýþmalarýna övgü: Devletimizin bu konudaki iradesi saðlam
ABONE OL

Gezeravcý, Anadolu Ajansýnýn (AA) "Global Ýletiþim Ortaðý" olduðu, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu 2024'te gerçekleþtirilen "Gençlik Paneli"nde yaptýðý konuþmada, uzaya çýkma baþarýsýnýn kendisine deðil Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduðunu söyledi.

Fýrlatma aþamasýnda bir korku ya da heyecan hissetmediðini ifade eden Gezeravcý, o süreçte heyecanlanmasý gereken son kiþi olduðunu, görevini en iyi þekilde yapmayý düþündüðünü dile getirdi.

Gezeravcý, görevi bittikten sonra okullarda çocuklarla buluþtuðunda onlarýn kendisi için yaptýklarý uzay resimlerini görünce ya da panellerde gençlerle bir araya gelince heyecanlandýðýný belirterek, "Ülkemizin 100. yýlýnda koyulmuþ bu kadar önemli bir hedef için bütün gerekliliði saðlayýp saðlamadýðým noktasýnda baþvuru sürecinde astronotlarýn biyografilerini inceledim, açýklamalarýný okudum. Bir defa baþvurduktan sonra bu iþin dönüþü yoktu. Yapabileceðime inandým ve baþvurdum." dedi.

Uzay turizminin bu alanda yatýrým yapan þirketlerin en önemli hedeflerinden olduðuna dikkati çeken Gezeravcý, bir insanýn turist modunda oraya gidip gelmesini saðlayacak hava taþýtlarýnýn yapýlmasý gerektiðini söyledi.

Gezeravcý, son yýllarda uzay diplomasisinin tartýþýldýðýný, uzaya "turist" adý altýnda eriþimin saðlanmasý için bazý yasal gerekliliklerin temin edilmesi gerektiðini vurguladý.

"BU, BÝR HÝKAYENÝN BAÞLANGIÇ NOKTASIYDI"

Türkiye'nin uzaya kendi insanýný gönderen 22'nci ülke olduðu bilgisini veren Gezeravcý, "Uzay ekosistemindeki döngünün içerisinde yer alabilecek çalýþmalara bu kadar hýzlý giren baþka bir ülke yok. Geç baþladýk ama bundan sonraki süreçte ayný gecikme yaþanmayacak. Devletimizin bu konudaki iradesi de saðlam." diye konuþtu.

Türkiye'nin insanlý uzay misyonunun bir defaya mahsus olmadýðýna iþaret eden Gezeravcý, "Bu, bir hikayenin baþlangýç noktasýydý. Surda bir delik açtýk. Devletimizin kararlýlýðý ile devamý gelecek." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn yaptýðý resmi açýklamaya kadar ailesinin uzaya gideceðinden haberinin olmadýðýný anlatan Gezeravcý, þöyle konuþtu:

"Mülakat sürecinde bu sürecin gizli olduðu söylenmiþti. Asker olduðum için benim için gizlilik anne ve babamdan bile gizlemek anlamýna geliyor. Resmi açýklama yapýlmadan önce ABD'ye eðitime gittim. Aileme farklý bir görev gerekçesiyle gittiðimi beyan ettim. Ailem, bana F-16 pilotu olduðum için bu memleketin yetiþtirdiði bir kiþi olarak kendi evlatlarý gözüyle deðil memlekete borcunu ödemesi gereken bir evlat olarak bakýyorlardý. Açýklama yapýldýktan sonra yine ayný gözle baktýlar ve beni hep desteklediler. Tabii anne yüreði yufkadýr. Fýrlatma günü annemin gözlerindeki yaþtan ve yüzündeki ifadede endiþeyi gördüm. Kendilerine aldýðým eðitimler dolayýsýyla görevi baþaracaðýmý, gönüllerinin ferah olmasýný hep söyledim. Bir roket içinde deðil bisiklete binerken de mukadderatýnýz gelmiþse her þey olabilir. Kadere inanan insanlarýz. Helalleþtik."

"ÜLKEMÝZDE ÇOCUKLARIN ÝHTÝYAÇ DUYDUÐU ÖZ GÜVEN ÝÇÝN EÞÝK NOKTASIYDI"

Bir çocuðun mesajla gönderdiði "Uzayda denizyýldýzý gördünüz mü?" sorusu üzerine Gezeravcý, þunlarý kaydetti:

"Yýldýzýn her çeþidini gördük ama denizyýldýzýnýn ayrýmýný yapamadýk. Biraz daha çalýþmam gerekecek. Türk pratik zekasý ile gurur duyuyorum. Genç yaþta kardeþlerimizden gelen sorular hayran býrakýyor. Ülkemizde çocuklarýn ihtiyaç duyduðu öz güven için eþik noktasýydý bu. Bana '70 yýldýr birçok milletin yaptýðýndan neyi farklý yaptýn?' diye soruyorlar. Farklý iþler yaptýk ama aynýsýný da yapabilirdik. Milyarlarca insan sokakta her gün rutin olarak yürüyor ama bir anne ve baba için çocuðunun ilk adýmý hiç unutulmuyor. Benim attýðým adým da bu ülkenin çocuðunun ilk adýmýydý. Baþlangýçtý."

Panele katýlan Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Büyükelçi Burak Akçapar da Alper Gezeravcý'nýn birçok kiþinin çocukluk hayalini gerçekleþtirdiðini söyledi.

Uzay teknolojilerinin haberleþmeden istihbarata, savunmadan doðal afetlerle mücadeleye kadar birçok kritik noktada kullanýldýðýna iþaret eden Akçapar, "Bunlardan geri kalýrsanýz küresel ortamda geri kalýyorsunuz. Uzay programýnda bu kadar hýzlý yol alýyor olmamýz çok önemli. Uluslararasý mücadelede Türkiye'nin hak ettiði yeri alabilmesi için artýk yeryüzünde deðil gökyüzünde de güçlü bir mevcudiyet sergilememiz gerekiyor. Bu nedenle uzay programýmýz çok önemli." diye konuþtu.