Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, "Türkiye, sürdürülebilir kalkýnma hedeflerine ulaþma yolunda yenilenebilir enerji yatýrýmlarýný artýrarak çevresel, ekonomik ve sosyal alanlarda dengeli bir büyüme saðlamaya kararlýdýr" dedi.
Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý tarafýndan Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de 29'uncu Birleþmiþ Milletler Ýklim Deðiþikliði Konferansý çerçevesinde 'Küresel Ýklim Krizinde Stratejik Ýletiþim' temalý yuvarlak masa toplantýsý düzenlendi.
Toplantýda katýlýmcýlara video mesajla hitap eden Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, iklim krizinin dünyanýn bugününü ve geleceðini doðrudan ilgilendiren en önemli sorunlardan biri olduðunu vurguladý.
Ýklim krizi parametrelerinin en kritik küresel tehdit unsurlarýndan birinin küresel sera gazý emisyonlarý olduðuna dikkati çeken Altun, "Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn da ifade ettiði gibi Türkiye 2053 yýlý itibarýyla net sýfýr emisyon ilkesiyle konuya yaklaþmaktadýr. Bildiðiniz gibi Türkiye, dünyadaki toplam sera gazý emisyonunun sadece yüzde 1'ini üretmesine raðmen küresel toplumun sorumluluk sahibi bir üyesi olarak 6 Ekim 2021'de Paris Ýklim Deðiþikliði anlaþmasýný imzaladý" dedi.
Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn 11 Ekim 2021 tarihinde Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý olarak yeniden örgütlendiðini hatýrlatan Altun, bunlara ek olarak Ýklim Deðiþikliði Uyum Stratejisi ve Eylem Planý'nýn uygulamaya konulduðunu, Yeþil Kalkýnma, Çevre ve Ýklim Deðiþikliði meselelerinde çok etkin bir örgütlenme altyapýsý kurulduðunu belirtti.
Emine Erdoðan'ýn himayesinde gerçekleþtirilen ve artýk tüm dünyada tanýnmýþ olan Sýfýr Atýk Projesi'nin de Türkiye'nin çevre konusundaki duyarlý siyasetini uluslararasý boyuta ulaþtýrdýðýnýn altýný çizen Altun, þunlarý kaydetti:
"Türkiye Yüzyýlý'nýn en büyük çevrecilik hareketi olan Sýfýr Atýk projesi, Birleþmiþ Milletler'in 30 Mart tarihini 'Uluslararasý Sýfýr Atýk Günü' ilan etmesiyle bir dünya markasý haline gelmiþtir. Yine Emine Erdoðan Hanýmefendi, Birleþmiþ Milletler Sýfýr Atýk Yüksek Düzeyli Þahsiyetler Danýþma Kurulu Baþkaný olarak 'Küresel Sýfýr Atýk Ýyi Niyet Beyaný'ný, 2023'teki BM 78. Genel Kurulu'nda küresel imzaya açmýþtýr. Bugün, 30'dan fazla devlet ve hükümet baþkaný eþi baþta olmak üzere 83 ülkeden on binlerce kiþi bu sözleþmeyi çevrim içi imzalayarak üretim ve tüketim süreçlerinde Sýfýr Atýk felsefesi ile hareket edeceklerini taahhüt etmiþlerdir."
'ÇEVRE HASSASÝYETÝNE SAHÝP, DOÐANIN DEÐERÝNÝ BÝLEN NESÝLLER YETÝÞTÝRÝLMESÝNÝ ÖNEMSÝYORUZ'
Türkiye'nin çevre ve iklim deðiþikliði diplomasisindeki öncü rolünü ortaya koyan kararlý bir adým olarak Sýfýr Atýk Projesi'nin, küresel iþ birliði ve dayanýþmayla gerçek anlamda baþarýya ulaþacaðýna iþaret eden Altun, "Çevre konusunun, gelecek nesillerin ihtiyaçlarýný karþýlama potansiyelini riske atmadan bugünün ihtiyaçlarýný karþýlamak anlamýndaki sürdürülebilir kalkýnmadan ayrý düþünmemiz de mümkün deðildir" deðerlendirmesinde bulundu.
Altun, Türkiye'nin, sürdürülebilir kalkýnma hedeflerine ulaþma yolunda yenilenebilir enerji yatýrýmlarýný artýrarak çevresel, ekonomik ve sosyal alanlarda dengeli bir büyüme saðlamaya kararlý olduðunu vurguladý.
Sürdürülebilir kalkýnmanýn; ulusal planlama, ekonomi ve ekolojiyle ilgili konularýn yaný sýra toplumsal unsurlarla da sýký sýkýya iliþkili olduðunu dile getiren Altun, sözlerine þöyle devam etti:
"Bu noktada çevre hassasiyetine sahip, doðanýn deðerini bilen, sorumlu üretim ve tüketim anlayýþý taþýyan nesiller yetiþtirilmesini de önemsiyoruz. Ýletiþim Baþkanlýðýmýzýn himayesindeki toplantýnýn saðlayacaðý iletiþim ortamýnýn, yarýnýmýzý da etkileyen bu krize çözüm üretme noktasýnda faydalý olacaðý kanaatindeyim. 'Türkiye vatanýmýz, Dünya ortak evimiz' diyerek bir kez daha hepinize deðerli katkýlarýnýz ve iþ birliðiniz için teþekkür ediyor; saygý ve sevgilerimi gönderiyorum."