Ýletiþim Baþkaný Altun, Türk-Yunan Medya ve Akademi Forumuna video mesajla katýldý: Yunanistan gibi yakýn komþularýmýzla aþýlamayacak hiçbir sorunumuz yok
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, gerek Türkiye ve Yunanistan'ýn gerekse dünya kamuoyunun hakikatle, doðruyla, ahlaki ve insani olanla arasýndaki baðý zedeleyen giriþimlere karþý iletiþim ve medya alanýnda yeni bir yaklaþým inþa edilmesi ve hakikatten yana olunmasý gerektiðini belirterek iki ülke arasýnda 7 Aralýk'ta imzalanan Dostane Ýliþkiler ve Ýyi Komþuluk konulu Atina Bildirgesi ile iliþkilerde yeni bir sayfa açýldýðýný vurguladý.

Altun, Türkiye Araþtýrmalarý Vakfý ve "Institute of Global Affairs" iþbirliðinde Yunanistan'ýn baþkenti Atina'da düzenlenen Türk-Yunan Medya ve Akademi Forumuna video mesaj yoluyla katýldý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi Toplantýsý kapsamýnda 7 Aralýk'ta Atina'ya yaptýðý resmi ziyareti hatýrlatan Altun þöyle devam etti:

"Dostane Ýliþkiler ve Ýyi Komþuluk konulu Atina Bildirgesi sayesinde iliþkilerimizde yeni bir sayfa açtýðýmýza inanýyorum. Bu ortak iradenin karþýlýklý güven temelinde, ülkelerimiz ve bölgemiz açýsýndan hayýrlara vesile olacak birçok iþbirliði fýrsatý doðuracaðýný düþünüyorum. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak ortak bir geçmiþi ve benzer bir kültürü paylaþtýðýmýz Yunanistan gibi yakýn komþularýmýzla aþýlamayacak hiçbir sorunumuz olmadýðý inancýndayýz."

Türkiye ve Yunanistan arasýnda ekonomi, ticaret, ulaþtýrma, enerji, saðlýk, teknoloji, eðitim ve gençlik gibi birçok alanda ikili iþ birliðini artýrmak için çok sayýda fýrsat ve imkanýn var olduðunu gördüðünü ve bu durumdan büyük bir memnuniyet duyduðunu aktaran Altun, iki ülke arasýnda iletiþim kanallarýný açýk tutabilmek için medya mensuplarýna, akademisyenlere ve STK temsilcilerine büyük görev ve sorumluluk düþtüðünü iþaret etti.

Altun, "Sizlerin de takdir edeceði gibi son yýllarda iletiþim ve medya alanýnda birçok etik ilke, birçok yerleþik kural gündemden ve gözden düþürülmeye çalýþýlmaktadýr. Gerek Türkiye ve Yunanistan'ýn gerekse dünya kamuoyunun hakikatle, doðruyla, ahlaki ve insani olanla arasýndaki baðý zedeleyen bu tür giriþimlere karþý iletiþim ve medya alanýnda yeni bir yaklaþým inþa etmeli ve hakikatten taraf olmalýyýz." dedi.

Gazze'de yaþananlarýn, kamuoyunun maruz kaldýðý hakikat dýþý ve manipülatif medya içeriklerinin insanlýk için ne kadar yýkýcý olduðunu ve olabileceðini bir kez daha gösterdiðini kaydeden Altun, dolaþýma giren haberlerin güvenilirliðini teyit etmenin, hakikati tüm açýklýðýyla ortaya koymanýn daha demokratik, adil ve barýþçýl bir dünya için son derece önemli olduðunun altýný çizdi.

Altun, bu kapsamda dezenformasyon, mezenformasyon, karalama kampanyalarý, nefret söylemi veya terör propagandasý gibi içeriklerin medyadan temizlenmesinde hükûmetlere büyük rol düþtüðünü, Türkiye'nin bu tür sorunlara karþý mücadelede pek çok dezenformasyon kampanyasýný bertaraf etmeyi baþardýðýný vurguladý.

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý bünyesinde tesis edilen "Dezenformasyonla Mücadele Merkezi" vasýtasýyla dezenformasyona karþý etkili bir mücadele yürütüldüðünü dile getiren Altun, "Örneðin, bu kapsamda Ýsrail'in Gazze'de sivil halký hedef alan saldýrýlarýyla eþ zamanlý bir þekilde yaydýðý medya yalanlarýný dünyaya ifþa ettik. Böylelikle Filistin halkýnýn uðradýðý haksýzlýklarýn ve insanlýk dýþý muamelelerin dünya kamuoyu tarafýndan daha iyi algýlanabilmesi adýna gerçeklerin ortaya çýkmasýný saðladýk." açýklamasýnda bulundu.

Altun, Türkiye'nin iþ birliklerinin ve dostluðun derinleþtirilmesi yönündeki çabalara her zaman büyük bir samimiyetle yaklaþtýðýnýn ve büyük bir kýymet atfettiðinin altýný çizerek þunlarý kaydetti:

"Bu baðlamda medya temsilcilerimiz, akademik camialarýmýz ve sivil toplum kuruluþlarýmýz arasýndaki diyalog köprülerinin saðlamlaþtýrýlmasýný her daim desteklemeye devam edeceðiz. Ýnanýyoruz ki birlikte inþa edeceðimiz bu yapý, yakýn coðrafyamýza da örneklik teþkil edecek ve bölgemizin istikrarýna son derece olumlu katkýlar saðlayacaktýr."