Altun: Türkiye, dünyanýn en yaygýn diplomatik temsilcilik aðýna sahip ülkelerden biri
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnda düzenlenen "Vatandaþ Diplomat Projesi" tanýtým programýna katýldý.

Buradaki konuþmasýnda, vatandaþ diplomat projesinin, yeni nesil bir kamu diplomasisi projesi olduðunu belirten Altun, kamu diplomasisinin, devletlerarasý iletiþimin toplumlararasý iletiþim için yeterli olmadýðýnýn keþfedilmesi ve devletlerin farklý ülke halklarýyla iletiþim kurma çabasý içine girmesiyle tarih sahnesinde kurumsallaþtýðýný ifade etti.

Kamu diplomasisinin bu yönüyle analog iletiþim düzeni içinde varlýk bulduðunu dile getiren Altun, birçok ülkenin gazeteden dergiye, radyodan televizyona analog kitle iletiþim araçlarýnýn oluþturduðu medya ekosistemi içinde kamu diplomasisi faaliyetlerini yürüttüðünü söyledi.

Fahrettin Altun, bu dönemlerin, uluslararasý alanda örtülü ya da açýk sivil toplum kuruluþlarýnýn da etkili olduðu ve kamu diplomasisi faaliyetlerinde aktif rol aldýðý dönemler olduðunu kaydetti.

Küreselleþme süreciyle insan, fikir ve meta hareketliliðinin yoðunlaþmaya baþladýðýný ve bu süreçte toplumlararasý iletiþim akýþlarýnda bireyden bireye etkileþimin merkezi bir unsura dönüþtüðünü vurgulayan Altun, yeni iletiþim teknolojileri ve dijital medya ekosistemiyle bireyden bireye iletiþimin, farklý ülke vatandaþlarý arasýnda etkileþimin, küresel düzlemde toplumlararasý iliþkilerde etkin bir rol üstlendiðini belirtti.

Altun, bütün bunlara uluslararasý düzenin karþý karþýya kaldýðý sistem krizleri de eklenince devletlerarasý iletiþim pratiklerinin, taraflarýn tek yönlü mesaj ilettikleri, çoðu zaman hiyerarþik þekilde iþleyen ve ciddi güven bunalýmlarýyla malul süreçlere dönüþtüðüne dikkati çekti.

Böylesi bir ortamda vatandaþ diplomasisinin etkin ve yeni nesil bir kamu diplomasisi aracý olarak ortaya çýktýðýna iþaret eden Altun, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Biz, Türkiye olarak bir yandan Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderlik ettiði gayretlerle uluslararasý sistem krizlerinin çözümüne katký sunmaya gayret ederken öte yandan bu yeni nesil kamu diplomasisi projesiyle ülkemizin gücünü, birikimini, potansiyelini, tarihini, bütün birikimlerini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz.

Vatandaþ diplomasisi 'bireyden bireye kamu diplomasisi' anlayýþýnýn bir örneði olarak; hedef kamuoyu ile doðrudan iliþki ve empati kurma, farklý ülke halklarý arasýnda uzun vadeli iliþki geliþtirme, kültürel alýþveriþi ve iþbirliklerini teþvik etme, ülke tanýtýmýný sivil, gündelik hayatýn içinde kalarak olumlu imajlar inþa edecek þekilde sürdürme noktalarýnda etkili ve stratejik bir araçtýr.

Vatandaþ diplomasisi sürecinde sivil toplum kuruluþlarý, düþünce kuruluþlarý, üniversiteler baþta olmak üzere eðitim kurumlarý, kanaat önderleri, akademisyenler, bilim insanlarý, sanatçýlar, medya kurumlarý, özel þirketler ve daha birçok aktör birer kültür elçisi olarak vatandaþ diplomasisine katký sunma potansiyeli taþýmaktadýr. Bizler vatandaþ diplomasisini önemsiyoruz, sahip olduðumuz potansiyelden azami ölçüde istifade etmek ve bu alanda ülkemizde bir farkýndalýk oluþturmak istiyoruz. Bu nedenle de bu projeyi, Vatandaþ Diplomat Projesi'ni hayata geçirmeye, bu projeyi desteklemeye gayret sarf ediyoruz."

- "EN YAYGIN DÝPLOMATÝK TEMSÝLCÝLÝK AÐINA SAHÝP ÜLKELERDEN BÝRÝ TÜRKÝYE"

Vatandaþ diplomasisi alanýndaki potansiyeli daha iyi ortaya koyabilmek için bazý güncel verileri paylaþan Altun, "2024 itibarýyla 300'e yakýn noktada dünyanýn en yaygýn diplomatik ve konsüler temsilcilik aðýna sahip ülkelerden biri Türkiye'dir. Öte yandan bugün 5,5 milyonu Avrupa ülkelerinde olmak üzere yaklaþýk 6,5 milyonu aþkýn vatandaþýmýz yurt dýþýnda yaþamaktadýr." diye konuþtu.

Bu sayýnýn, Türkiye'ye kesin dönüþ yapan 3 milyon vatandaþla düþünüldüðünde ilk planda potansiyel olarak 9,5 milyonluk bir vatandaþ diplomat aðýna sahip olunduðunu gösterdiðini ifade eden Altun, bunun yaný sýra eðitim, yardýmlaþma ve kalkýnma alanýnda faaliyet gösteren birçok kurumun ve sivil toplum kuruluþunun bulunduðunu aktardý.

TÝKA, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfý, Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar Baþkanlýðý (YTB), uluslararasý öðrenci dernekleri, üniversiteler, meslek örgütleri, akademisyenler, devletin bursuyla yurt dýþýnda eðitim alan, deðiþim programlarýyla yurt dýþýna giden öðrencilerin tümünün vatandaþ diplomasisi konusunda birer aktör ve paydaþ olduðunu aktaran Altun, Türkiye'ye gelen her bir misafirle etkileþen her bir vatandaþýn da yine vatandaþ diplomasisinin birer aktörü ve paydaþý olduðunu dile getirdi.

- "VATANDAÞLARIMIZI KAMU DÝPLOMASÝSÝ FAALÝYETLERÝNDE ETKÝN AKTÖR HALÝNE GETÝRMEYE GAYRET EDECEÐÝZ"

Her bir vatandaþýn kendi deðerlerini, kültürünü ve Türkiye'nin imkan ve zenginliklerini dünya halklarýna hakkýyla anlatacaðýný, tanýtabileceðini belirten Altun, þöyle devam etti:

"Gerek insanýmýzýn yurt dýþýna giderek, gerekse farklý ülke vatandaþlarýnýn ülkemize gelerek yaþadýðý her türlü karþýlaþma bir yandan kültürel zenginlik saðlarken, diðer yandan ülkemizin potansiyelinin diðer halklar nezdinde tanýnýrlýðýný artýrma imkanýna sahiptir. Peki, bu fýrsatlarýn layýkýyla deðerlendirilmesi için ve kamu diplomasisi çalýþmalarýmýz baðlamýnda atýlmasý gereken adýmlara baktýðýmýzda neler söyleyebiliriz?

Vatandaþ Diplomat Projesi kapsamýnda biz Ýletiþim Baþkanlýðý olarak öncelikle her bir vatandaþýmýzý, bilhassa da yurtdýþýnda yaþayan veya sýklýkla yurt dýþýna seyahat eden vatandaþlarýmýzý birer gönül elçisi olarak görüyoruz. Bu amaçla, ülkemizin tarihinden temel dýþ politika tezlerine, sanayisinden turizmine, kültür-sanat hayatýndan eðitim imkanlarýna kadar birçok alanda vatandaþlarýmýzý daha fazla bilgilendirmeye ve her bir vatandaþýmýzýn ayný zamanda birer vatandaþ diplomat olduðunun bilincini yaygýnlaþtýrmaya çalýþacaðýz.

Yurt içinde ve yurt dýþýnda yapacaðýmýz buluþmalarla, en güncel verilerle donatacaðýmýz yazýlý ve görsel materyallerle vatandaþlarýmýzý kamu diplomasisi faaliyetlerinde etkin birer aktör haline getirmeye gayret edeceðiz. Böylelikle hem kültürel etkileþimin saðlayacaðý zenginlikten istifade edecek hem de barýþa, adalete ve hoþgörüye dayalý iliþkilerin geliþtirilmesi noktasýnda tüm dünyaya örnek olacaðýz."

Fahrettin Altun, tanýtým programý kapsamýnda kamuoyunun istifadesine sunulan "Vatandaþ Diplomat El Kitabý"nýn bu kapsamda önemli bir referans kaynaðý olacaðýný vurguladý.

Bu çalýþmalarýn yaný sýra "www.aboutturkiye.gov.tr" dijital platformunun hayata geçirildiðini aktaran Altun, Türkiye markasýný daha da güçlendirme yolunda hakikate dayalý bir iletiþim ortamý ve sýhhatli bir enformasyon akýþý saðlamak için platformun çok önemli fonksiyonlar icra edeceðini söyledi.

Altun, "aboutturkiye" dijital platformunun paydaþlarla etkileþimi odaðýna alan tasarým yapýsýyla dünyadaki benzer örneklerinden ayrýldýðýný ve öne çýktýðýný kaydederek, bu platform sayesinde Türkiye'nin tanýtýmýna katký saðlamak isteyen ve içerik üreten paydaþlarýn, birçok alanda veriler ve görsel, yazýlý içerikler saðlayabileceðini ifade etti.

Türkiye'yi kendi gözünden anlatmak isteyen vatandaþlarýn ve ülkeye ilgi duyan diðer ülke vatandaþlarýnýn, ürettikleri içeriklerle kamu diplomasisi çalýþmalarýna ortak olabileceðini dile getiren Altun, icracý kurumlarýn Türkiye Yüzyýlý yolunda hayata geçirdikleri proje ve faaliyetlerin tanýtýmýný anýnda gerçekleþtirebileceklerini belirtti.

Söz konusu kurumlarýn, "aboutturkiye" dijital platformuna 178 farklý kategoride veri ve içerik giriþi yapabileceðini anlatan Altun, platformun ayrýca, Türkiye Ýletiþim Modeli çerçevesinde söylem birliðini saðlama noktasýnda, referans kaynaklarýndan biri olacaðýný bildirdi.

- "BATI'DAN EMÝR ALAN, KENDÝ MÜSTAKÝL SÝYASETÝNÝ OLUÞTURAMAYAN TÜRKÝYE YOK"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, Birleþmiþ Milletler reformuna neden ihtiyaç bulunduðunu, bu reformun nasýl hayata geçirileceðini büyük bir netlik ve öngörüyle ortaya koyduðu kitabýnýn baþlýðýnýn "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" olduðunu vurgulayan Altun, þu görüþleri paylaþtý:

"Burada Cumhurbaþkanýmýz dünyadaki adaletsizliklere dikkat çekmekte ve daha adil bir dünyanýn nasýl mümkün olabileceðini net bir söylem çerçevesinde muhattaplarýna aktarmaktadýr. Adaletsizliklerle kayýtlý bir dünyada ne yazýk ki haklýnýn deðil, güçlünün haklý sayýldýðý bir küresel vasatta varlýk gösteriyor, burada nefes alýp vermeye çalýþýyoruz. Bu ortamda Türkiye bir yandan adalet ve hakikat mücadelesi verirken diðer yandan küresel alandaki cari sömürge düzeninin doðrudan ve dolaylý saldýrýlarýna maruz kalýyor. Biz elbette, ülkemizin uzun yýllardýr maruz kaldýðý kara propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerinin temelinde bir sömürü arzusu, bir kolonyal istenç olduðunu biliyoruz."

Devletin tüm imkan ve kabiliyetleriyle bu sömürü siyasetine karþý tam baðýmsýz, güçlü ve müreffeh bir Türkiye için mücadele verdiðini dile getiren Altun, Batý'dan emir alan, kendi müstakil siyasetini, stratejisini oluþturamayan bir Türkiye'nin bulunmadýðýný kaydetti.

Altun, bugün Türkiye'nin, kendi müstakil siyasetini, stratejisini oturtan, bölgesinde etkin, küresel meselelerde taraf bir ülke olduðunun altýný çizdi.

Fahrettin Altun, "Ne var ki, Batýlý medya organlarý, sosyal medya þirketleri, sinema ve dizi endüstrisi Türkiye'ye karþý yürütülen yýpratma savaþýnýn ajanlarý olarak faaliyet göstermeye devam ediyorlar. Ne olursa olsun, hakikati çarpýtmaya, tahrif etmeye yönelik giriþimlerine raðmen güneþin balçýkla sývanamayacaðýný biz yine de tüm dünyaya gösteriyoruz. Vatandaþ Diplomat Projesi, bu baðlamda bir yandan da dünyada Türkiye'nin küresel alanda verdiði bu hakikat ve adalet mücadelesine bütün vatandaþlarýmýzý katma, hakikat ve adalet mücadelesine ortak etme çabasýdýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ULUSLARARASI ALANDAKÝ BÝRÇOK SORUNA, HALKLAR ARASINDAKÝ DAYANIÞMAYLA ÇÖZÜM ARANABÝLÝR"

Vatandaþ diplomasisinin, doðru stratejilerle, hakikati ve adaleti merkeze alarak yapýlmasý halinde, dezenformasyonun ve yýkýcý faaliyetlerin vereceði zararýn en aza inebileceðini belirten Altun, böylelikle toplumlar arasýnda karþýlýklý hoþgörü ve saygý ortamýnýn kendisine daha geniþ bir yer bulabileceðini, farklý kültürel aidiyetleri olan bireyler arasýnda duygudaþlýðýn geliþeceðini söyledi.

Altun, "Farklý halklar arasýnda kurulan baðlar, hükümetler üzerinde olumlu anlamda baský oluþturabilir. Bu durum iyi iliþkilerin sürdürülmesine ve birçok bölgesel küresel nitelikteki soruna karþý barýþçýl çözümler üretilmesine zemin hazýrlayabilir. Uluslararasý alanda birer kördüðüm haline gelen birçok soruna, halklar arasýndaki dayanýþma ve iþbirliðiyle çözüm aranabilir." sözlerini sarf etti.

Vatandaþ Diplomasisi alanýndaki bu imkanlarýn, Türkiye Cumhuriyeti olarak benimsenen kamu diplomasisiyle uyumlu bir görünüm arz ettiðini dile getiren Altun, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliðinde bu alanda yürütülen faaliyetlerin özünde her zaman bölgesel ve küresel çapta barýþ ve adalete katký yapmanýn en temel öncelikleri olduðunu söyledi.

"Biz, kamu diplomasisi faaliyetlerimizle, bölgesel ve küresel nitelikteki birçok sorun ve meydan okumaya karþý istikrarlaþtýrýcý rol oynuyoruz" diyen Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, þu bilgileri verdi:

"Oynadýðýmýz 'istikrarlaþtýrýcý rolün' bir tamamlayýcýsý olmayý hedefliyoruz. Sadece geride býraktýðýmýz 10 yýlý masaya yatýrdýðýmýzda bu durumun çok somut örneklerini görürüz. Suriye iç savaþý, düzensiz göç, terörizm, insani krizler, pandemi, tedarik krizi, Rusya-Ukrayna Savaþý, gýda krizi vesaire. Bu, bölgesel ve küresel sorunlarýn hemen hepsinde Türkiye, barýþ ve adaleti dýþ politika vizyonunun merkezinde tutarak sahip olduðu her türlü imkaný insanlýðýn hizmetine sunmaktan geri durmamýþtýr. Türkiye'nin bu tür sorun ve sýnamalarda pozisyonu çok nettir, yakýn bölgesinden baþlamak üzere tüm dünyada hakikati, barýþý, istikrarý ve adaleti yaymak, böylelikle insanlýðýn sürdürülebilir bir geleceðe kavuþmasý için çalýþmak. Türkiye'nin temel vizyonu budur.

Vatandaþ diplomasisi bizim bu perspektifle ele aldýðýmýz uygulamalardan birisi olacak. Bu alandaki çalýþmalarýmýzla Türkiye'nin adaleti ve hakkaniyeti merkezine alan anlayýþýný tahkim edip küresel çapta yaygýnlaþtýracaðýz. Bu itibarla vatandaþ diplomasisi çalýþmalarýnýn ülkemize önemli katkýlar saðlayacaðýný düþünüyoruz."

Projenin geliþtirilmesinde emeði geçenleri tebrik eden Altun, Vatandaþ Diplomat Projesi'nin uzun soluklu ve tüm insanlýða faydalý olmasý temennisinde bulundu.