Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, Anadolu Ajansýnýn (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" temasý ile düzenlediði Ýstanbul Energy Forum'un ana oturumunda konuþtu.
Enerjinin küresel alandaki jeopolitik rekabetin en önemli unsurlarýndan biri olduðunu vurgulayan Altun, enerji kaynaklarýna hükmetmenin, küresel iktidar mücadelesinin en merkezi unsuru, bileþeni konumunda olduðunu dile getirdi.
Altun, geriye dönüp bakýldýðýnda modern dünya tarihinin ayný zamanda bir sömürgecilik tarihi olduðunu belirterek, þöyle devam etti:
"Bu tarihin merkezinde Batý'nýn batý dýþý dünyanýn kaynaklarýný, enerji kaynaklarýný sömürüsü yer alýr. Küresel adaletsizliðin kaynaðýnda bulunan bu sömürü siyasetine karþý Türkiye, nasýl ki Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliði ile daha adil bir dünya çaðrýsý yaparak küresel adalet mücadelesi veriyorsa, ayný þekilde enerji alanýndaki yatýrýmlarý ile de bir küresel adalet ve özgürleþme mücadelesi vermektedir. Ülkemiz bugün enerjide dýþa baðýmlýlýðý azaltmak, kaynak çeþitliliðini artýrmak, bir enerji merkezi olmak, enerji arz güvenliðini temin etmek, kendi kaynaklarýný azami ölçüde kullanmak, yenilenebilir enerjide öncü olmak ve güvenli þekilde nükleer enerji kaynaðýna ulaþmak noktasýnda devasa adýmlar atmýþtýr."
Bu adýmlarýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn dirayetli ve kararlý liderliði sayesinde atýlabildiðini kaydeden Altun, bunun ayný zamanda Türkiye'nin küresel itibarý ve marka deðeri açýsýndan da son derece hayati, ehemmiyetli adýmlar olduðunu dile getirdi.
Altun, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn vizyonu çerçevesinde kurumsallaþan Türkiye iletiþim modelinin merkezi unsurlarýndan birinin Türkiye'nin marka deðerini daha da güçlendirmek olduðunu kaydetti.
Kendilerinin bu amaçla yürüttükleri çalýþmalarda ülkenin enerji alanýndaki yatýrýmlarýnýn ve vizyonunun tanýtýmýný yapmayý önemsediklerini vurgulayan Altun, bu doðrultuda çalýþmalarý yürütmeye devam ettiklerini anlattý.
- "TÜRKÝYE; ENERJÝNÝN ÇATIÞMA VE KRÝZLERÝN KAYNAÐI DEÐÝL, BÖLGESEL VE KÜRESEL ÝÞBÝRLÝÐÝNÝN VASITASI OLMALI"
Altun, AA'nýn Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý koordinasyonunda gerçekleþtirdiði forumun da bu yönüyle ülkenin marka deðerini daha da güçlendirmeye yönelik bir gayretin ürünü olduðunu belirtti.
Forumun çok önemli bir hedefinin de enerji alanýnda ulusal ve uluslararasý alanda bir iþbirliði platformu inþa etmek olduðunu ifade eden Altun, konuþmasýnda þunlarý kaydetti:
"Bu platform her þeyden önce bir diyalog kanalýdýr. Zira bugün dünyamýz jeopolitik krizler, bölgesel çatýþmalar, iklim deðiþikliðinin sebep olduðu doðal felaketler ve tedarik zincirinde yaþanan sýkýntýlar nedeniyle küresel alanda enerji baðlamýnda ciddi meydan okumalarla zorlu sýnamalarla karþý karþýyadýr. Bu meydan okumalara ve zorlu sýnamalara karþý küresel iþbirliðine ihtiyacýmýz olduðu açýktýr. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn sürekli ifade ettiði gibi Türkiye, enerjinin çatýþma ve krizlerin kaynaðý deðil, bölgesel ve küresel iþbirliðinin vasýtasý olmasý gerektiðine inanmaktadýr. Bu doðrultuda bir amacýmýz da enerji alanýnda tek boyutlu, yukarýdan aþaðýya asimetrik bilgi akýþýna karþý bütün aktörlerin kendi adýna, birbirleriyle konuþtuðu, konuþabileceði çoðulcu bir bilgi üretme ve yayma zemini inþa etmektir. Zira, küresel adaletsizliði besleyen en önemli unsurlardan biri de hiç kuþkusuz bu asimetrik bilgi akýþýdýr."
Altun, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn saðladýðý himaye ve destek sayesinde bu platformun, söz konusu enerji alanýndaki küresel asimetrik bilgi akýþýna karþý güçlü bir alternatif iletiþim ve etkileþim kanalý oluþturacaðýný söyledi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'a katkýlarý, himayeleri ve ülke adýna yaptýklarý için þükran borçlu olduklarýný dile getiren Altun, forumun ülke, bölge ve tüm insanlýk için hayýrlara vesile olmasýný temenni etti.