Altun'dan 'milli yas' üzerinden algý operasyonuna giriþen Fatih Portakal'a tepki: Özür dilemedi, geçiþtirdi
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, Ýletiþim Baþkanlýðý tarafýndan bu yýl ikincisi düzenlenen 'Bâb-ý Âli Okulu: 21. Yüzyýlda Dezenformasyon Tehdidi ve Ýletiþim Stratejileri' programýna katýldý. Ýletiþim Baþkanlýðý Ýstanbul Bölge Müdürlüðü'nde düzenlenen programa öðrenciler yoðun ilgi gösterdi.

"DÝJÝTAL MEDYA DÜZENÝ ÝÇÝNDE YENÝ YENÝ TEHDÝTLERLE KARÞILAÞIYORUZ"

Programda konuþan Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, "Dijital medya düzeni içinde yeni yeni tehditlerle, meydan okumalarla karþýlaþýyoruz. Kuþkusuz bu meydan okumalarýn en büyüðü hakikatin sýradanlaþmasýdýr. Hakikat krizidir. Bu krizi, bu meydan okumayý besleyen baþlýca unsur ise çaðýmýzýn vebasý haline gelen dezenformasyondur. Biz tam da bu nedenle bu seneki Bâb-ý Âli Okulu programýmýzýn ana temasýný '21. Yüzyýlda Dezenformasyon Tehdidi ve Ýletiþim Stratejileri' olarak belirledik. Program boyunca dezenformasyonun iletiþim stratejilerindeki, diplomatik iliþkilerdeki, siyasal ve sosyal süreçlerdeki olumsuz etkileri etraflýca ele alýnacak ve elbette dezenformasyonla mücadele stratejileri de alanýnda uzman isimlerce ortaya konacak" dedi

"OTOKRATÝK YAPILARIN KENDÝLERÝNE ALAN AÇMALARI SONUCUNU DOÐURUR"

Altun "Biz, bu türden programlarla hatýrý sayýlýr bir süredir dezenformasyon tehdidine dikkat çekerken, yabancý hükümetler ve uluslararasý kuruluþlar da bu tehlikeyi ve onunla mücadeleyi gündemlerine almaya baþladý. Örneðin, Dünya Ekonomik Forumu 'dezenformasyon'un gelecekte savaþ, olaðanüstü hava koþullarý ve enflasyon gibi tehlikelerden daha büyük bir küresel tehdit olacaðý öngörüsünde bulunuyor. Yine Birleþmiþ Milletler Ýnsan Haklarý Konseyi, dezenformasyonu insan haklarýna zarar veren baþlýca etmenlerden biri olarak yansýtmaktadýr. Dezenformasyon, sebebiyet verdiði hakikat kriziyle modern toplumlarýn bugün gerçek anlamda bir demokrasi krizi yaþamasýnýn da müsebbibidir. Demokrasi, özgür bireylerin siyasal alana serbestçe katýlmalarý ve doðru bilgilerle siyasal karar alma süreçlerine yön vermeleriyle teþekkül eden, iþleyen bir sistemdir. Eðer ki bireylerin bilgi kaynaklarý manipüle edilir ve yalan içerikler bireyleri etki altýna alýrsa bu takdirde siyasal özneden deðil, manipüle edilmiþ medya tüketicisinden bahsetmek durumunda kalýrýz. Bu da her þeyden önce toplumlarýn kendi kaderine hükmetme, kendi geleceklerini þekillendirmelerine yönelik saðlýklý bir ortak irade geliþtirmelerine engel olur. Ve bütün bunlar demokratik sistemler yerine otokratik yapýlarýn kendilerine alan açmalarý sonucunu doðurur" þeklinde konuþtu.

"HAKÝKAT GEÇÝÞTÝRÝLEMEZ"

Dezenformasyon ürünü haberlere sýk sýk rastlanýldýðýný dile getiren Altun, "Ne yazýk ki ulusal ve uluslararasý medya ve iletiþim süreçlerine baktýðýmýz zaman dezenformasyon ürünü haberlere sýk sýk rastlýyoruz. Bunu en son Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi'nin vefatý sonrasý yapýlan dezenformasyonlarda gördük. Sizlerin de bildiði üzere, Ýran Cumhurbaþkaný'nýn vefatý üzerine, daha önce görevde olan baþka ülke liderlerinin vefatýnda yapýldýðý gibi bir günlük yas ilan ettik. Bunun akabinde, bazý medya organlarýnda Ýran Cumhurbaþkanýnýn vefatý için milli yas ilan edilirken 6 Þubat depreminde milli yas ilan edilmediðine iliþkin yalan haber dolaþýma sokuldu. Mesela geçmiþte, 6 Þubat için 'Cumhurbaþkaný millî yas ilan etti' diye haber yapan bir medya organý, çekinmeden 'Depremde ilan edilmeyen yas niye þimdi' manþeti attý. Bir televizyondaki ana haber spikeri ise, izleyicilerinin gözünün içine baka baka ne yazýk ki bu yalaný tekrarladý. Neyseki tam yayýn esnasýnda programýn editörü Dezenformasyonla Mücadele Merkezimizin, iddianýn dezenformasyon olduðunu, 6 Þubat depremlerinde 7 gün milli yas ilan edildiði yönündeki bilgilendirmesini ana haber spikeri ile paylaþtý ve o da yalan haberini düzeltti. Düzeltmek zorunda kaldý. Fakat özür dilemedi. Geçiþtirdi. Halbuki hakikat geçiþtirilmez" ifadelerini kullandý.

"ÝSRAÝL SUÇLARI GÝZLEMEK ÝÇÝN DEZENFORMASYONU SÝLAH OLARAK KULLANDI"

Hakikatin sesi kýsýlmasýn diye mücadele ettiklerini belirten Altun, "Batý üniversitelerindeki Ýsrail zulmüne direnen öðrenciler, Filistin'i tanýdýðýný ilan eden ülkeler bu umudun diri olduðunun en büyük niþanesidir. Ýsrail, Gazze'de 230 gündür iþlediði suçlarý örtmek için dezenformasyonu bir silah olarak kullandý. 45 bin çocuk, kadýn, yaþlýyý katleden Ýsrail, dezenformasyon bombardýmanýyla hakikati de katletmeye çalýþtý. Lakin Hakikatin gür sedasý galip geldi, geliyor, gelecek. Bütün baskýlara raðmen üniversitelerde Ýsrail'in soykýrýmýna tepkiler devam ediyor" dedi.

NE OLMUÞTU?

CHP yandaþý sunucu Fatih Portakal, Türkiye'nin Ýran Cumhurbaþkaný Reisi'nin ölümü sonrasý aldýðý bir günlük milli yas kararýný hedef alýrken, 6 Þubat depremleri sonrasýnda Türkiye'de yas ilan edilmediðini öne sürdü. Reji tarafýndan 7 günlük yas ilan edildiði uyarýsýný alan Portakal, sözünü düzeltmek zorunda kaldý.