Altun'un Kazakistan'ýn devlet gazetesinde ''Kardeþliðimizin simgesi nevruz'' baþlýklý mesajý yayýmlandý
ABONE OL

Altun'un Kazakistan'ýn devlet gazetesi Egemen Kazakistan'da "Kardeþliðimizin simgesi nevruz" baþlýklý mesajý yayýmlandý.

Mesajýnda, nevruzun Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar uzanan geniþ Türk coðrafyasýnda asýrlardýr coþkuyla karþýlanan ve kutlanan kadim bayram olduðunu anýmsatan Altun, nevruzun baharýn geliþinin, topraðýn uyanýþýnýn, tohumun diriliþinin müjdecisi olduðuna, umudu ve bereketi temsil ettiðine ve bu nedenle adýnýn "yeni gün" olduðuna dikkati çekti.

Altun, "Allah'a hamdolsun ki Türk dünyasý olarak, bu yýl Nevruz Bayramý'na, mübarek ramazan ayý içerisinde eriþmenin mutluluðunu ve coþkusunu yaþýyoruz. Bu da sevincimize sevinç, mutluluðumuza mutluluk katýyor. Türk dünyasýnda Nevruz Bayramý, birlikteliði simgeler. Bu özel gün, Türk halklarý arasýnda dayanýþma, birlik ve beraberlik duygularýný pekiþtirir." deðerlendirmesini yaptý.

Nevruzun 2009'da UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne eklendiðine, Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu tarafýndan 21 Mart'ýn Uluslararasý Nevruz Bayramý olarak da resmen tanýndýðýna iþaret eden Altun, þunlarý kaydetti:

"Böylece Türk dünyasýnýn ortak kültürel deðerinin, dünya nezdinde de sosyal ve kültürel yakýnlaþmayý desteklemesi yanýnda nevruzun tanýtýmý ve uluslararasý boyutlara taþýnmasý açýsýndan da ayrý bir anlam teþkil edecektir. Ayrýca nevruz, Türklerin geleneklerini ve kültürlerini koruma ve yaþatma iradesinin de bir göstergesidir. Bütün diðer Türk devletleri ile beraber, gözlemlediðimiz üzere, Nevruz Bayramý'ný en özel þekilde kutlayan ülke Kazakistan Cumhuriyeti'nin bu baðlamda Türk dünyasýnýn kadim kültürüne verdiði katký takdire þayandýr."

- "ORTAK ÇIKARLARIMIZI SAVUNMAK BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTE"

Altun, mesajýnda, ortak deðerleri korumanýn, Türk dünyasýnýn birbiriyle baðlarýný güçlendirmesinin önemine vurgu yaptý.

Fahrettin Altun, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Türk dünyasý, tarih boyunca zorlu mücadelelerden geçmiþ ve daima birbirine destek olmuþ birçok medeniyetin mirasýdýr. Bizler, bu mirasý gelecek nesillere güçlü bir þekilde aktarmak görevine sahibiz. Türk birliði, ortak kültürel deðerlerin korunmasý, ekonomik iþbirliðinin artýrýlmasý ve siyasi dayanýþmanýn güçlendirilmesiyle mümkün olacaktýr. Birbirimize destek olmak, ortak çýkarlarýmýzý savunmak ve birlikte hareket etmek büyük önem arz etmektedir.

Güçlü bir Türk birliði, dünya üzerinde etkili bir güç oluþturarak, bütün dünyada huzur, refah ve barýþýn saðlanmasýna büyük katký saðlayacaktýr. Bu nedenle kökleri asýrlar öncesine kadar uzanan, 100 yýlýný geride býrakmýþ, asýrlýk Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, önümüzdeki yüzyýlý 'Türkiye Yüzyýlý' mottosuyla Türk devletlerini de kapsayacak þekilde Türk Asrý'na dönüþtürmek için büyük bir gayret içinde olacaðýmýzý ifade etmek istiyorum."

- "ÜLKELERÝMÝZÝN GELECEÐÝ PARLAKTIR VE YOLUMUZ AÇIKTIR"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde ekonomik, sosyal, askeri ve siyasi alanlarda birçok reform ve yeniliklere imza atýldýðýna dikkati çeken Altun, bunlarýn Türkiye'nin bölgesel ve küresel meselelerdeki aðýrlýðýný artýrmasýna imkan tanýdýðýný belirtti.

Altun, þöyle devam etti:

"Türkiye olarak var gücümüzle çalýþýrken dost ve kardeþ Kazakistan Cumhuriyeti baþta olmak üzere Türk dünyasýyla kol kola ilerlemek, birlik ve beraberlikle ortak deðerlerimiz çerçevesinde dünyaya 'Türk Asrý'ný yaþatma hedefine ulaþma yolunda tüm gücümüzle gayret göstereceðiz. 21. yüzyýlda hedeflediðimiz Türk Asrý projemiz için sadece ekonomik ve siyasi olarak deðil, sosyal ve kültürel olarak da ilerleme ve geliþmeler gerçekleþtirmemiz gerekliliðini de bu vesileyle ifade etmeliyim.

Türk Devletleri Teþkilatý Dönem Baþkaný Kazakistan'ýn bu anlayýþla ortaya koyduðu 'Türk Devri' (TURKTIME) kavramýný ve bu kavram içerisinde kültür, bütünleþme, reformlar, bilgi, güven, yatýrýmlar, arabuluculuk ve enerjiyi öncelikler olarak belirlemesini kýymetli buluyor, bu hedeflere ulaþmanýn ülkelerimiz arasýndaki koordinasyonu ve entegrasyonu artýrmaktan geçtiðine inanýyorum. Bu sürece ülkelerimizdeki tüm toplum kesimlerinin katýlýmý ve desteði önemlidir. Ülkelerimizin geleceði parlaktýr ve yolumuz açýktýr, ancak bu hedefe ulaþabilmek için Türk dünyasý olarak çýkabilecek tüm engellere ve sorunlara karþý birlik ve beraberlik içinde mücadele etmek bir gerekliliktir ve buna gücümüz vardýr."

- "KAZAKÝSTAN'IN BAÞARILARIYLA GURURLANIYOR, KEDERÝ ÝLE HÜZÜNLENÝYORUZ"

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, Türkiye ve Kazakistan'ýn köklü geçmiþten gelen kardeþlik baðlarý, ortak kültürü, birlikte çarpan yürekleri ve asil halklarýyla güçlü bir geleceðe emin adýmlarla yürüyeceðine inandýðýný vurguladý.

"Biz Kazakistan'ýn baþarýlarýyla gururlanýyoruz, kederi ile hüzünleniyoruz. Kazak kardeþlerimizin de Türkiye'ye ayný nazarla ayný duyguyla baktýðýný biliyoruz." ifadesini kullanan Altun, Kazak þair Maðjan Cumabay'ýn Kurtuluþ Savaþý için yazdýðý "Uzaktaki Kardeþime" þiirinin de bu duygu birlikteliðinin bir tezahürü olduðunu anýmsattý.

Altun, "Merhum Baþbakaný'mýz Adnan Menderes, 1950'li yýllarda Kazak kardeþlerimizi Türkiye'ye kabul etme kararýný alýrken ayný hislerle hareket ediyordu. Kazakistan baðýmsýzlýðýna yeniden kavuþtuðunda Türk halkýnýn duyduðu sevinç, keza geçtiðimiz yýl ülkemizde yaþanan deprem sonrasýnda Kazak halkýnýn ortaya koyduðu yüksek dayanýþma örneði hep bu ortak hissiyatýn sonuçlarýdýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- DEZENFORMASYONLA MÜCADELEDE ÝÞBÝRLÝÐÝ ÇAÐRISI

Türkiye ve Kazakistan arasýndaki bu duygudaþlýðýn somut iþbirliðine dönüþtüðünü görmekten, iki ülke iliþkilerinin geliþtirilmiþ stratejik ortaklýk seviyesine çýkmasýndan memnuniyet duyduklarýný aktaran Altun, mesajýnda, þu ifadelere yer verdi:

"Ýletiþim ve medya alanýnda ortak yapýlacak çok iþimizin olduðuna inanýyoruz. Alanla ilgili yapýlacak baþlýca iþbirliði konusu ise dezenformasyonla mücadeledir. Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý olarak yürüttüðümüz çalýþmalarla ülkemiz, bölgemiz ve gönül coðrafyamýz baþta olmak üzere dünyamýzýn yalan-yanlýþ, çarpýtýlmýþ, manipülasyon ürünü içeriklerden arýndýrýlmasýnýn ve hakikatin kutlu mücadelesini veriyoruz. Kardeþ Kazakistan'ýn da bu mücadelede yanýmýzda yer almasýný önemli görüyoruz.

Bu vesileyle kardeþ Kazak halký baþta olmak üzere tüm Türk dünyasýnýn Nevruz Bayramý'ný en içten duygularla kutlarým. Yine içinde bulunduðumuz ramazan ayýnýn tüm Türk dünyasýna, Ýslam aleminin huzur ve refahýna vesile olmasýný yüce Allah'tan niyaz ederim."