''Amerikan Ordusu Türk askerini örnek alarak askeri eðitimlerini kökten deðiþtirdi''
ABONE OL

Burdur'un Karamanlý ilçesinde yaþayan ve ABD'deki Indiana Üniversitesinde Askeri ve Medikal Antropoloji alanýnda doktora yapan Dr. Ece Aynur Onur, doktora sýrasýnda Amerikan Ulusal Arþivi'nde, ABD Ordusu tarafýndan 1953'te Kore Savaþý Ateþkes Antlaþmasý imzalandýktan sonra ABD ve Türk askerleri üzerine yapýlan araþtýrma raporlarýný buldu.

Arþivde gördüðü raporlarda "Kore Savaþý'nda esir olan Türk askeri, esir kamplarýnda neden ölmedi?" araþtýrma sorusunun kendisine ilginç gelmesi üzerine araþtýrmalarýn dayanaðý olan belgelere ve sorgu tutanaklarýna ulaþmak için 2017'de ABD resmi makamlarýna baþvuru yapan Onur'a, savaþýn ardýndan tutulan dönemin belgeleri ve sorgu tutanaklarý 7 yýl sonra gönderildi.

- "TÜRK ESÝRLER ARASINDA HAYATINI KAYBEDEN TEK KÝÞÝ YOK"

Savaþta esir düþen iki subaydan biri olan Yüzbaþý Ýhsan Serim'in dosyasý da kendisine gönderilen Onur, belgelerle ilgili AA muhabirine, savaþta esir düþen Türk askerlerinin kendi aralarýndaki "emir-komuta" zincirini kýrmadýklarý, birlik ruhunu koruduklarý ve hayatý idame yeteneklerinin güçlü olduðuna dair söylemler bulunduðunu söyledi.

Bugüne kadar savaþ efsaneleri olarak bilinen bu söylemlerin kanýtlarýna Amerikan Ulusal Arþivi'ndeki belgelerde rastladýðýný vurgulayan Onur, Amerikan Ordusu'nun savaþ bittiðinde esir takasýnýn ardýndan sorguladýðý Amerikan ve Türk askerinin sorgu tutanaklarýyla çeþitli üniversitelere araþtýrma yaptýrdýðýný aktardý.

Kore'de esir olan ABD'li askeri kuvvetlerin yüzde 38'inin kamplarda öldüðüne dikkati çeken Onur, "Sadece Amerikan Kara Kuvvetleri'ne ait esir düþen askerlerin yaklaþýk yüzde 50'si esir kamplarýnda hayatlarýný kaybediyor. Buna karþýlýk Türk esirler arasýnda hayatýný kaybeden tek kiþi yok." dedi.

Onur, Amerikalý esirlerin yüzde 15'inin ise dönemin Kominist Çin rejimi askeriyle iþbirliði yaptýðýný belgelerden öðrendiklerini dile getirerek "Bunlar arasýnda çok ciddi sayýda Amerikalý üst rütbeli subay da var. Bizim askerlerimize bakacak olursak bir çavuþ ve er dýþýnda düþmanla iþbirliði yapan yok. Bu çavuþ ve er için de esir kapýnda Türk askerleri tarafýndan 'divan-ý harp' kuruluyor ve bu iki kiþi, silah arkadaþlarý tarafýndan yargýlandýktan sonra aðýr þekilde darbediliyor. Esaretin sonuna kadar da göz hapsinde tutuluyorlar." diye konuþtu.

Amerikan ve Ýngiliz askeri istihbarat belgelerinde, özellikle esir Amerikalý ve Ýngiliz subaylarýn sorgu tutanaklarýnda çok çarpýcý bilgilerin yer aldýðýna dikkati çeken Onur, "Örneðin, Türk esirlerin hastalarýna ve yaralýlarýna bebek gibi baktýklarý, esir kamplarýnda çok az gýda verildiði için çevreden çeþitli tohumlarý ve bitkileri toplayýp ya da çeþitli hayvanlarý avlayýp yiyerek kendi fiziksel güçlerini koruduklarý gibi belgelerde çarpýcý bilgiler var." ifadelerini kullandý.

- "AMERÝKAN ORDUSU ASKERLERÝMÝZÝ ÖRNEK ALARAK ASKERÝ EÐÝTÝMLERÝNÝ KÖKTEN DEÐÝÞTÝRMÝÞ"

Askeri istihbarat belgeleriyle Amerikalý ve Ýngiliz akademisyenlerin Türk esirleri hakkýnda yazdýklarýnýn birbiriyle çeliþtiðini öne süren Onur, þöyle konuþtu:

"Þöyle ki West Point (ABD Kara Harp Okulu) mezunu Amerikalý subaylar, esir kamplarýndan onar onar ölürken bizim Türk esirlerimiz arasýnda hiç ölen olmamasý çok dikkati çekmiþti. Amerikalý akademisyenler bu konuyu þöyle meþrulaþtýrýyor, 'Türk askerilerinin en az 6 sene muharebe deneyimi olan, profesyonel ve elit askerler olduðunu bu nedenle Amerikalý esirlerin onlara kýyasla daha zayýf performans gösterebilecekleri' gibi çeþitli iddialarda bulunuyorlar. Ancak Amerikan kaynaklarýndan öðrendiðim üzere esir düþen 244 askerimizden yalnýzca 9'u rütbelidir. Diðeri er ve erbaþtýr. Bunun yanýnda Türkiye Cumhuriyeti'nin Kore Savaþý'ndan önce savaþ deneyimi olmadýðý için askerlerimizin birçoðu muharebe görmemiþ askerlerdi. Sorgu tutanaklarýna baktýðýmýzda pek çoðunun okumasý ve yazmasýnýn dahi olmadýðýný görebiliyoruz."

Onur, Amerikan Ordusunun Türk askerleri hakkýnda elde ettiði verilerle 1955'ten beri kullandýðý "Amerikan Askerinin El Kitabý ve Davranýþ Ýlkeleri" rehberinin birebir örtüþtüðünü belirterek, "Bu da gösteriyor ki Amerikan Ordusu Kore'de esir olan askerlerimizi örnek alarak askeri eðitimlerini kökten deðiþtirmiþ, 'Hayatý idame, sorguya mukavemet, kaçma ve kurtulma eðitimleri' de Kore'de esir olan askerlerimizin esaret deneyimlerine bakýlarak oluþturulmuþ" deðerlendirmesinde bulundu.