Analiz sonuçlarýndaki ''1000'de 1'' detayý
ABONE OL

Ankara'daki Gýda Kontrol Laboratuvar Müdürlüðü, basýn mensuplarýnýn ziyaretine açýlýrken, ürünlerin analizlerinin yapýldýðý laboratuvarlar tanýtýldý, analizlere iliþkin bilgi verildi.

Ankara Gýda Kontrol Laboratuvar Müdürü Varlýk, AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmede, il ve ilçe tarým gýda denetçilerince alýnan numunelerin, kabul biriminde mühür, deformasyon, poþet ve sýcaklýk kontrolleri yapýldýktan sonra, Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn Gýda Kontrol Laboratuvar Sistemi'ne (GKLS) kaydedildiðini bildirdi.

Kaydýn ardýndan numunelerin barkodlu olarak laboratuvarlara sevk edildiðini dile getiren Varlýk, "Laboratuvara gelen numuneler, ilgili laboratuvar birimi sorumlusu tarafýndan personele havale edildikten sonra personelimiz, örneðin yaðda, analizlerin yapýlmasý için baþlangýcýný yapýyor. Her numunenin ilk aþamasý mutlaka çözümleme aþamasýdýr. Bu aþamadan sonra cihazlara verilerek ürünün uygun olup olmadýðý deðerlendirilir." diye konuþtu.

Varlýk, numune uygun olmadýðýnda tekrar çalýþma yapýldýðýna iþaret ederek, sonuçtan emin olunduktan sonra, raporlamanýn il müdürlüðüne ulaþmasýnýn ardýndan, 7 gün içinde ilgili firmaya þahit ve itiraz hakkýný kullanmasý için yazý gönderildiðini ifade etti.

Þahit hakkýný kullanmak isteyen firmadan alýnan numunenin Bakanlýðýn farklý bir laboratuvarýna gönderilerek analiz edildiðini anlatan Varlýk, "Orada da yine 'uygun deðil' sonucu çýkarsa cezai iþlemler yine il müdürlüðü tarafýndan yapýlýr." ifadesini kullandý.

- LABORATUVAR YURT DIÞINA DA HÝZMET VERÝYOR

Varlýk, 23 bin 500 metrekare alana sahip olan laboratuvarda 16 laboratuvar biriminin bulunduðunu anlatarak, þunlarý kaydetti:

"Bu anlamda Türkiye'deki en donanýmlý laboratuvarlardan biridir. Yurt içinde hizmet verdiðimiz gibi yurt dýþýnda da Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey Ýrlanda ve Polonya gibi ülkelere de analiz hizmetleri vermekteyiz. Bu anlamda da güvenliðin son derece yüksek olduðu bir laboratuvarda bulunmaktayýz. Analizlerimiz, kesinlikle 185 personel tarafýndan donanýmlý ve bugün Avrupa'da hangi cihaz varsa ülkemizde de laboratuvarlarýmýzda da o cihaz var. Hatta bazý cihazlarda daha üstün teknolojili cihazlarý kullanmaktayýz."

- ANALÝZ SONUÇLARINDAKÝ "1000'DE 1" DETAYI

Son dönemde yapýlan gýda analiz sonuçlarýnda ortaya çýkan "1000'de 1" ibaresine de deðinen Varlýk, her cihazýn inebileceði maksimum bir limit olduðunu bildirdi.

Varlýk, "1000'de 1 hassasiyet dediðimiz, cihazýn inebileceði bir ürünün içindeki 1000'de 1 oranýnda malzeme varsa onu tespit edebileceðimiz anlamýna gelir. Bu, 'Ürünün içinde 1000'de 1 oranýnda var.' demek deðildir. Cihazýn görebileceði minimum düzeyi tespit etmektedir. Bu diðer cihazlarda da analiz raporlarýnda belirtilmektedir." dedi.

Kurumun akredite bir laboratuvar olduðunu, yurt içi ve dýþý yeterlilik testiyle sonucu bilinen numuneler testine girdiklerine iþaret eden Varlýk, yüzde 100'lük bir baþarýyla hizmetlerinin devam ettiðini bildirdi.

- YAKLAÞIK 1 MÝLYON 400 BÝN ANALÝZ YAPILIYOR

Varlýk, laboratuvarlara günlük 100-150 civarýnda numune geldiðinin bilgisini paylaþarak, þu ifadeleri kullandý:

"Toplam yýlda 18-20 bin arasýnda numune gelir. Yaklaþýk 1 milyon 400 bin analiz yaparýz. Her þey kontrollü ve steril þartlardadýr. Laboratuvarlarýmýzýn sterilizasyonu sürekli yapýlýr. Personelimiz önlüklü, eldivenli ve boneli bir þekilde çalýþýr. Bakanlýðýmýz, kritik olan dönemlerde denetimlerini daha da yoðunlaþtýrýyor. 750 bin iþletmenin her biri yýlda bir kere Bakanlýk planý kapsamýnda bu laboratuvar olsun diðer laboratuvarlar olsun orada denetimleri gerçekleþtiriliyor. Özel hassasiyetli bir durum olduðu zaman da Bakanlýk ekipleri tarafýndan ekstra denetimler yapýlýr."

- BAL DENETÝMLERÝ

Bal denetimlere de deðinen Varlýk, balda yaklaþýk 14 parametre analiz yapýldýðýný belirtti.

Varlýk, zeytinyaðýn içinde tohum yaðý olup olmadýðýnýn belirlenmesine yönelik analiz de yapýldýðýný ifade ederek, þunlarý kaydetti:

"Analizlerde zeytinyaðýnýn içinde de bir karýþým bir yað olup olmadýðýný çok rahat tespit edebiliyoruz. Cihazlarýmýz son teknoloji cihazlar. Personelimiz çok yetkin. Bu anlamda taklit-taðþiþ noktasýnda son derece güvenli bir þekilde çalýþýlmaktadýr. Et ve et ürünlerinde de yaklaþýk 22 türe bakabiliyoruz. Burada yüzde 1 hassasiyetle yaptýðýmýz ürünler de var."

  • Gýda analizi
  • denetim
  • gýda