Anýtkabir 10 Kasým 2021 programý! Anýtkabir kaça kadar açýk?
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yýl dönümünde Ata'nýn kabrini ziyaret etmek vatandaþlar Anýtkabir 10 Kasým 2021 programýýný ve ziyaretçi saatlerini merak ediyor. Atatürk'ün vefatýnýn 83. yýlýnda da binlerce Anýtkabiri ziyaret etmek istiyor. Peki Anýtkabir kaça kadar açýk? Ýþte Anýtkabir 10 Kasým 2021 programý

ANITKABÝR KAÇA KADAR AÇIK?

Anýtkabir, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatýnýn 83'üncü yýldönümü olan 10 Kasým 2021 Çarþamba günü 21.00'e kadar ziyarete açýk bulundurulacak.

ANITKABÝR 10 KASIM 2021 PROGRAMI

Anýtkabir resmi sitesinde yapýlan duyuru þu þekilde;

"Anýtkabir, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatýnýn 83'üncü yýldönümü olan 10 Kasým 2021 Çarþamba günü Resmi Tören bitimine müteakip – 21.00'e kadar halkýmýzýn ziyaretine açýk bulundurulacaktýr."

ANITKABÝR NE ZAMAN YAPILDI?

Anýtkabir, Türkiye'nin baþkenti Ankara'nýn Çankaya ilçesinde yer alan Mustafa Kemal Atatürk'ün anýt mezarýný içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nýn tasarýmý olan yapý kompleksinin 1944'te baþlanan inþasý 1953'te tamamlanmýþtýr. Kompleks, anýt mezar binasý baþta olmak üzere çeþitli yapý ve anýtlarýn yaný sýra Barýþ Parký olarak adlandýrýlan aðaçlýk alandan oluþmaktadýr.

Atatürk'ün 10 Kasým 1938'deki ölümünün ardýndan naaþýnýn, Ankara'da bir anýt mezar inþa edilene kadar Ankara Etnografya Müzesi'nde kalacaðý açýklandý. Anýt mezarýn inþa edileceði yeri belirlemesi amacýyla hükûmet tarafýndan bir komisyon kuruldu. Hazýrlanan rapor doðrultusunda, 17 Ocak 1939'daki Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu toplantýsýnda yapýnýn Rasattepe'ye inþa edilmesine karar verildi. Bu kararýn ardýndan ilgili arazide kamulaþtýrma çalýþmalarý baþlatýlýrken yapýnýn tasarýmýnýn belirlenmesi amacýyla 1 Mart 1941'de uluslararasý bir proje yarýþmasý açýldý. 2 Mart 1942'de sona eren yarýþma sonrasýnda yapýlan deðerlendirmeler sonucunda, Emin Onat ve Orhan Arda'nýn projesinin birtakým deðiþikliklerle uygulanmasýna karar verildi ve 9 Ekim 1944'te gerçekleþtirilen temel atma töreniyle inþasýna baþlandý. Dört kýsým hâlinde gerçekleþtirilen inþaat, yaþanan birtakým sorunlar ve aksaklýklar nedeniyle planlanandan geç olarak Ekim 1953'te tamamlanýrken, inþaat devam ederken dahi projede deðiþiklikler yapýlmýþtý. 10 Kasým 1953'te gerçekleþtirilen bir törenle, Atatürk'ün naaþý buraya nakledildi. 12 Eylül Darbesi'nden sonra Kenan Evren, "Anýtkabir'in Atatürk için yapýldýðýný, Anýtkabir'in mezarlýk olmamasý gerektiðini" düþünerek Devlet Mezarlýðý Kanunu'nu çýkardý. 1973'ten beri Ýsmet Ýnönü'nün kabrinin de yer aldýðý Anýtkabir'e, 1966'da defnedilen Cemal Gürsel ile 1960-1963 yýllarý arasýnda defnedilen on bir kiþinin naaþlarý 1988'de Anýtkabir'den kaldýrýldý. Ýnönü'nün kabri tek istisna olarak Anýtkabir'de býrakýldý.

Kompleksteki ana yapý olan anýt mezar binasýnýn Þeref Holü olarak adlandýrýlan kýsmýnda Atatürk'ün sembolik bir lahdi yer alýrken Atatürk'ün naaþý, bu yapýnýn alt katýndaki mezar odasýnda defnedilmiþtir. Komplekse giriþ, Aslanlý Yol adý verilen allenin baþlangýcýndan yapýlýr ve bu yol, törenlerin gerçekleþtirildiði dikdörtgen bir meydana ulaþýr. Anýt mezar, revaklarla çevrili bu alanýn bir kenarýnda konumlanýrken meydanýn Aslanlý Yol'un doðrultusundaki diðer kenarýnda da kompleksten çýkýþ kýsmý yer alýr. Aslanlý Yol'un dört köþesi, tören meydanýnýn çýkýþý ve meydanýn köþeleri olmak üzere komplekste on adet kule, iki heykel grubu ve Atatürk ve Kurtuluþ Savaþý Müzesi bulunur. Anýt Bloku olarak adlandýrýlan tüm bu yapýlar, Barýþ Parký adý verilen aðaçlýk bir alanla çevrilidir. Yapýlarýn betonarme olduðu kompleksteki yapýlarýn yüzeylerinde ve zeminlerinde, farklý tiplerdeki mermer ve travertenler kullanýlmýþtýr. Anýtkabir; kabartma, mozaik, fresk ve oyma tekniðiyle oluþturulan süslemeler içerir. Ýkinci Ulusal Mimarlýk Akýmý üslubunda neoklasik olan yapý, günümüzdeki Türkiye topraklarýnda tarih boyunca hüküm sürmüþ Hitit, Yunan, Selçuklu ve Osmanlý kültürlerinden izler taþýr.

Anýtkabir'deki tüm hizmet ve iþlerin sorumluluðu Türk Silahlý Kuvvetleri Genelkurmay Baþkanlýðýna aittir ve burada gerçekleþtirilecek etkinlikler bir kanunla düzenlenmektedir. Türkiye'deki millî bayramlar ile Atatürk'ün ölüm yýl dönümü olan 10 Kasým günlerinde, hükûmet tarafýndan Anýtkabir'de resmî anma törenleri gerçekleþtirilir. Bunlarýn dýþýnda, devlet protokolüne dâhil kiþiler ile diðer gerçek ve tüzel kiþi temsilcileri tarafýndan da törenler düzenlenmektedir. Anýtkabir, yabancý hükûmet yetkililerinin Türkiye'ye düzenlediði resmî ziyaretlerde de zaman zaman uðradýðý ve resmî törenlerin gerçekleþtirildiði bir yerdir.

Atatürk öldüðünde kaç yaþýndaydý?