Ankara AFAD'dan, 6 Þubat depreminin yýl dönümünde deprem tatbikatý
ABONE OL

Kahramanmaraþ merkezli geçen yýl 6 Þubat'ta meydana gelen deprem, 120 bin kilometrekarelik alanda 11 il 124 ilçe 6 bin 929 köyü etkiledi. Depremde 53 bin 537 kiþi hayatýný kaybetti, 107 bin 213 kiþi de yaralandý. 'Asrýn felaketi' olarak nitelendirilen depreminin yýl dönümünde Ankara AFAD ekipleri tatbikat düzenledi. Senaryo gereði depremde yýkýlan bir binanýn enkazýnda kalan depremzedeler ile hayvanlar kurtarýldý. Saðlýk ekiplerinin ilk müdahalesinin ardýndan ip ve makara düzeneði ile sedyeye alýnan yaralýlar yüksek kesimden güvenli alana indirildi.

Depremlerde daha etkin bir þekilde çalýþma hedeflenen tatbikat Yenimahalle ilçesinde AFAD Eðitim Merkezinde düzenlendi ve tatbikata kamu kurum kuruluþlarý ve sivil toplum örgütlerinin arama kurtarma ekipleri katýldý. Tatbikatta farklý senaryolar canlandýrýldý ve cihazla dinleme, seslenme, arama kurtarma köpeði ile arama, hasar görmüþ binalarda sýkýþanlarýn kýrýcý ve kesici alet kullanýlarak çýkarýlmasý, halatla yaralý indirme gibi konular çalýþýldý.

Tatbikat sonrasý konuþan Ankara AFAD Müdürü Soner Tüter, "Biz burada 6 Þubat'ý anma etkinlikleri kapsamýnda Ankara'da faaliyet gösteren arama kurtarma ekipleri ile beraber enkazda hareket tarzlarýmýzý geliþtirebilmek ve daha faydalý olabilmek için tatbikat düzenledik. Tatbikatýmýza 14 ekip 300 personel, 38 araçla 9 arama kurtarma köpeðimiz mevcut" dedi.