Ankara'da saðlýkta normalleþme sürecinin detaylarý belli oldu
ABONE OL

Gülüm, Kovid-19 salgýný nedeniyle il genelinde yürütülen saðlýk hizmetleri ve normalleþme döneminde hastanelerde uygulanacak tedbirlere iliþkin Ýl Saðlýk Müdürlüðünde açýklamalarda bulundu.

Çin'in Vuhan kentinde baþlayan ve tüm dünyayý etkisi altýna alan koronavirüs salgýnýnda Türkiye'de ilk vakanýn 11 Mart, Ankara'da ise 13 Mart'ta görüldüðünü anýmsatan Gülüm, Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doðrultusunda yayýmlanan Kovid-19 salgýný normalleþme sürecinde, "Saðlýk Kurumlarýnda Çalýþma Rehberi"ne göre hastanelerin gözden geçirilerek dizayn edildiðini bildirdi.

Gülüm, 1 Haziran itibarýyla, Ankara Eðitim ve Araþtýrma Hastanesinin hizmet vermeye baþladýðýný söyledi.

Birer hafta arayla Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi, 29 Mayýs Devlet Hastanesi, Dýþkapý Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi ve bu ayýn sonunda Keçiören Eðitim ve Araþtýrma Hastanelerinin de hizmete gireceðini belirten Gülüm, Gülhane Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'nin de kýsa süre içerisinde hizmet vereceðini söyledi.

- "ANKARA PANDEMÝDE MAKUL BÝR EÐRÝ GÖSTERDÝ"

Ankara Ýl Saðlýk Müdürü Mehmet Gülüm, salgýn sürecinde baþkentte büyük bir pik seviyesi yaþanmadýðýný ifade ederek, "Ankara, çok ýlýmlý oldukça makul bir eðri gösterdi. Halen de öyle. Bu bizim hem servis hem de yoðun bakým yataklarýmýzýn daha ekonomik kullanýmýný, diðer hastalara da hizmet verebilecek þekilde fýrsat tanýdý. Biz diðer hastalarýmýzýn da pandemi süreci içerisinde tedavilerini yaptýk." diye konuþtu.

1 Haziran itibarýyla baþlayan normalleþme sürecine deðinen Mehmet Gülüm, "Bugüne kadar Ankaralýlarýn önerilere ve kurallara harfiyen yüksek derecede uyumunu gördük. Bu disiplinin, uyumun devamýný istirham ediyoruz. Pandemi henüz bitmiþ deðil, sadece kontrol altýnda ve bunun farklý bir sýkýntýya neden olmamasý için bu disiplinin devam etmesi lazým." dedi.

Hastanelerde hasta ve çalýþan güvenliði yönünden tedbirler aldýklarýný anlatan Gülüm, ortak kullaným alaný ofisler, hasta poliklinik odalarý, bekleme salonlarý, yemekhaneler ve asansörlerin Bakanlýk tarafýndan yayýmlanan rehbere göre oluþturulduðunu dile getirdi.

- " MERKEZÝ HEKÝM RANDEVU SÝSTEMÝ HARÝCÝNDE HASTANEYE GÝRÝÞ YAPILMASIN"

Gülüm, hastanelerde hasta kabullerinin nasýl yapýlacaðýna iliþkin de, þu bilgileri aktardý:

"Artýk yarým saat arayla hasta alabileceðiz. Sadece Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden hasta kabulü yapacaðýz. Bu konuda baþkentlilerin azami gayret göstermesini rica ediyoruz. Burada yarým saatteki mantýk, hastalar arasýndaki temizliði saðlamak. Bu hem hastanýn hem de saðlýk çalýþanýnýn güvenliði için önemli. Bunlar için aralýklý oturma düzenleri olacak. Oturma alanlarý birer ara ile yapýlacak. Mümkün mertebe Merkezi Hekim Randevu Sistemi haricinde hastaneye giriþ yapýlmasýn. Bütün amacýmýz en kýsa sürede hastalarýmýzýn tedavisini olup hastaneden ayrýlmalarýný saðlamak."

Hastalarýn randevu aldýklarý saatten 15 dakika önce hastanede bulunmalarýnýn yeterli olacaðýný söyleyen Gülüm, "Bir de mümkün mertebe eðer imkan dahilindeyse refakatçi ile gelmemeleri, refakatçi ile geliniyorsa refakatçinin hastane dýþýnda bekleyip eðer imkan dahilinde ise sadece hastanýn kendisi hastane içine girsin." dedi.

Mehmet Gülüm, refakatçi bulunmasý gereken durumlarda ise sadece bir refakatçi ile hastanýn alýnacaðýný, eðer bir zorunluluk yoksa hastanýn sadece kendisinin polikliniðine giriþinin saðlanacaðýný belirtti.

Hastaneye tek bir noktadan giriþ yapýlacaðýný aktaran Gülüm, "Her gelen hastada hangi sebeple hangi þikayet ile gelirse gelsin Kovid-19 sorgusu yapýlacak. Her gelen hastamýzýn Kovid-19 gibi deðerlendirmelerini yapacaðýz. Özellikle bu normalleþme sistemini saðlýklý bir þekilde yönetebilmemiz için Merkezi Hekim Randevu Sistemine harfiyen uyulmasý zorunlu. Bunun yapýlmasý gerekmektedir." dedi.

- "ZEKAÝ TAHÝR BURAK HASTANESÝ KOVÝD-19 HASTALARI DIÞINDA DA HÝZMET VERECEK"

Ankara Þehir Hastanesi'ne taþýndýktan sonra karantina hastanesine dönüþtürülen Zekai Tahir Burak Hastanesi'nin nasýl kullanýlacaðýna iliþkin de Gülüm, hastanenin yoðun bakým yatak sayýsýna 20 yatak daha eklendiðini belirterek, burada salgýnda kullanýlabilecek 100'ün üzerinde tekli karantina odalarýnýn bulunduðunu ve Kovid-19 testi pozitif çýkan hastalara hizmet vermeye devam ettiðini bildirdi.

Zekai Tahir Burak Hastanesi'nin sadece Kovid-19'lu hastalar için ayrýlmadýðýný belirten Mehmet Gülüm, þöyle konuþtu:

"Giriþleri ayrý olmak üzere 1 Haziran itibarýyla kardiyoloji, cildiye ve göz için poliklinikler de açtýk. Bu bahsettiðimiz sosyal mesafe kuralýný uygulayabilmemiz için bize yeni fiziki alanlar gerekiyordu. Bundan dolayý daha geniþ bir alanda orada da ayný sosyal mesafe kurallarý uygulanarak hizmet vermeye devam edeceðiz. Kovid-19 hastalarý dýþýnda da hizmet veriyoruz."

- "PANDEMÝ BÝTMÝÞ DEÐÝL, KONTROL ALTINA ALINDI"

Ankara'da hasta sayýlarýnýn ve yoðun bakým oranlarýnýn düþmeye devam ettiðinin altýný çizen Gülüm, þunlarý kaydetti:

"Türkiye ortalamasýna benzer bir yoðunlukta devam ediyor. Çoðu gün iyileþen hasta oranlarýmýz, hasta olanlardan daha fazla. Bu anlamda bir artý durumu var. Bu pandeminin kontrol altýna alýndýðýnýn bir iþareti aslýnda. Eðri aþaðý doðru inmeye baþladý. Kontrol aþamasýndayýz. Henüz pandemi olayý bitmiþ deðil. Yine bu virüs azalmakla birlikte, hastalýk yapma, akciðerde tutma oranlarý önceki aylara göre azalmakla birlikte yine hasta ediyor. Yine yoðun bakým ihtiyacý hissettiriyor ve yine hayatýný kaybeden insanlarýmýz var."

Salgýn süreci baþladýðýnda Saðlýk Bakanlýðýnýn yayýmladýðý genelgeyle il içerisinde bulunan üniversite ve özel hastanelerin, il saðlýk müdürlüðünün kontrolüne verildiðini anýmsatan Gülüm, þöyle devam etti:

"Biz de bu genelge sonrasýnda þehrimizin güzide üniversitelerinin üst düzey yöneticileri ile bir araya geldik. Pandemi eylem planýmýzý onlar ile paylaþtýk. 8 tane nitelikli olmazsa olmaz, kesilmeyecek saðlýk hizmeti var. Organ nakilleri, kemik iliði transplantasyonu, inme, travmalar, acil cerrahiler, kardiyoloji iþlemleri. Bunlar þehirde kesinlikle durmayacak yerlerdi. Üniversitelerimiz ile bu hizmetleri paylaþtýk. Diyelim ki transplantasyonu Baþkent Üniversitesi üstlendi. Biz oraya Kovid-19 hastasý göndermedik. Atatürk Göðüs Hastalýklarý ve Göðüs Cerrahisi Eðitim Araþtýrma Hastanesi, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi, Ankara Dr. Sami Ulus Kadýn Doðum Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi ve Etlik Zübeyde Haným Kadýn Hastalýklarý Eðitim ve Araþtýrma Hastanelerini temiz tuttuk. Bu hastanelerde Kovid-19 hastasý tutmadýk. Bu þekilde oradaki saðlýk hizmetlerinin devam etmesini saðladýk."

Saðlýk çalýþanlarýnýn ekipman anlamýnda hiçbir sorun yaþamadýðýnýn altýný çizen Gülüm, bu kapsamda 15 milyon eldiven, 10 milyon maske, 669 bin N95 maskenin temin edildiðini, 39 bin cerrahi önlük, 36 bin koruyucu gözlük, 35 bin litre dezenfektanýn bütün saðlýk kuruluþlarýna kamu, özel, üniversite ayýrýmý yapýlmadan ulaþtýrýldýðýný söyledi.

- "ANKARA'DA NÜFUSUN 2 KATINDAN FAZLA TEST YAPTIK"

Ankara'daki filyasyon çalýþmalarýndan da bahseden Mehmet Gülüm, il genelindeki 400 ekiple birlikte 40 bine yakýn filyasyon taramasý yapýldýðýný bildirdi.

Filyasyonda yüzde 94 seviyesinde bir baþarý elde edildiðini ifade eden Gülüm, "Ankara'nýn diðer illerden farkýný þöyle söyleyebiliriz. Ankara'nýn nüfusu Türkiye nüfusunun yüzde 6,7'sidir. Bizim öyle gün oldu ki yaptýðýmýz test sayýsý, Türkiye'nin test sayýsýnýn yüzde 18'ine ulaþtý. Nüfusumuzun 2,5 katý daha fazla test yaptýk. Bu hem semptomu olanlar hem temaslarýn ötesinde de tarama amaçlý organize yerlerde, huzurevlerini 4 defa taradýk. Önümüzdeki günlerde 5'inci taramayý da tekrar yapacaðýz." bilgisini paylaþtý.