Anlaþma gereði Ýran kökenli 55 tarihi eser iade edildi
ABONE OL

Yasa dýþý yollarla kaçýrýlmýþ eserlerin Türkiye'ye iadesiyle ilgili yapýlan çalýþmalar kapsamýnda, Ýran'a ait olduðu tespit edilen 55 eser, Erzurum'a getirilerek Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen törenle Ýran'a gönderildi.

Kültür Varlýklarý ve Müzeler Genel Müdürü Birol Ýnceciköz, burada yaptýðý konuþmada, uzun süredir eser kaçakçýlýðýyla ilgili zahmetli ve kapsamlý çalýþma yürüttüklerini söyledi.

Çalýþmalarla binlerce eseri aldýklarýný ifade eden Ýnceciköz, "Son 20 yýlda ülkemize 20 binden fazla eserimizi iade aldýk. Son 7 yýlda ise toplam 7 bin 824 eseri ülkemize getirdik." dedi.

Ýnceciköz, Türkiye'nin bu noktada ciddi yol katettiðini belirterek, "Yasa dýþý yollarla kaçýrýlmýþ eserlerin ülkemize iadesi noktasýnda dünyada bu iþin kural koyucu ülkelerinden bir tanesi olduk. Ankara'da Kaçakçýlýkla Mücadele Daire Baþkanlýðýmýz baþta olmak üzere, uzmanlarýmýz, müze ve kazý çalýþanlarýmýz, bu eserlerin ülkemize geri getirilmesi noktasýnda oldukça zahmetli ve kapsamlý çalýþma yürütmektedir. Biz ülke olarak þunu iddia ediyoruz, her kültür varlýðý eser, baðlý bulunduðu ülkenin mücevheridir. Mutlaka ait olduðu ülkede sergilenmeli, o topraklarýn olmalýdýr." diye konuþtu.

Bu kapsamda Ýran'a ait olduðu belirlenen eserlerin iadesini yaptýklarýný dile getiren Ýnceciköz, þöyle devam etti:

"Bu politikalarýmýzýn bir sonucu olarak bugün Ýran tarafýna ait olduðunu kanýtladýðýmýz eserlerimizin Ýran Cumhuriyeti'ne verilmesi için bir araya geldik. 4 ayrý olayda kültür varlýklarýnýn tespiti bizim için önemli ve zahmetli bir çalýþmaydý. Bunlardan ilki Erzincan müzemizde koruma altýnda olan ve Erzincan Emniyeti tarafýndan gerçekleþtirilen bir operasyonda ele geçirilen "Sasani kýlýcý", Antalya müzemize getirilerek satýlmak istenen ancak müzemizin uluslararasý anlaþmalardan doðan sorumluluk bilinciyle yükümlülüklerini yerine getirmesi sonrasýnda iade çalýþmalarýný sonuçlandýrdýðý 42 adet sikke, Ýstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafýndan bir koleksiyonda görülerek durumunun kendisine açýklanmasý üzerine ana vatanýna dönmesine karar verilen bir bronz sürahi, gümrük görevlilerimizce Doðubayazýt sýnýr kapýsýnda ele geçirilen genç bronz çaðýna ve Ýslami döneme ait 11 eserin bulunduðu toplam 55 kültür varlýðýný ait olduðu topraklara uðurluyoruz. Kültür varlýklarýnýn ait olduklarý topraklara gitmesi bizim bundan sonra ülke olarak yapacaðýmýz tüm çalýþmalarda, özellikle tarihi eser kaçakçýlýðýyla mücadele kapsamýnda mottomuz olacaktýr."

- "ESERLERÝN BÝR KISMINI BULUP ÝADE ETMELERÝNDEN ÖTÜRÜ TÜRKÝYE'YE TEÞEKKÜR EDERÝM"

Ýran Ýslam Cumhuriyeti Erzurum Baþkonsolosu Mohammad Ebrahimi de Ýran topraklarýnýn medeniyet beþiði olduðunu anlattý.

Önemli eserleri gelecek nesillere aktarmaya çalýþacaklarýný söyleyen Ebrahimi, þunlarý kaydetti:

"Ecdatlarýmýz bu topraklarda yaþayarak ve imparatorluklar kurarak bizlere deðerli miraslar býrakmýþ. Bizlerin de görevi bu miraslarý gelecek nesillere aktarmaktýr. Dolayýsýyla gelecek nesiller, bizleri buna göre deðerlendirecek. Ýran ile Türkiye halký geçmiþten bu yakýn iliþkilere sahip. Bu iliþkilerin daha da geniþleyeceðini ümit ediyorum. Ýran UNESCO'da en fazla kayýtlý esere sahip kadim ülkelerden biri. Bu kapsamda bu eserlerin bir kýsmýný bulup kendi ülkesine iade etmelerinden ötürü Türkiye'deki kardeþlerime teþekkür ederim."

Konuþmalarýn ardýndan Ýnceciköz ve Ebrahimi, birbirlerine hediye verdi ve iki ülke arasýndaki anlaþmayý imzaladý.

Tarihi eserler ise yetkililerce hazýrlanan kutularýn içine konularak Ýran'a gönderilmek üzere konsolosluk görevlilerine teslim edildi.