Antalya'da orman yangýnlarýna müdahale için araç filosu geniþletildi
ABONE OL

Yaklaþýk 1 milyon 200 bin hektar ormanlýk alana sahip, 28 Temmuz 2021'de Manavgat'ta, geçen yýl temmuzda Kemer'de çýkan orman yangýnlarýnýn günlerce sürdüðü Antalya'da, yangýnlara karþý son hazýrlýklar tamamlandý.

Birinci derecede yangýnlara hassas illerin baþýnda gelen kentte hava ve karadan müdahaleler için araç filolarý geniþletildi.

Yaz aylarýný kapsayan yangýn sezonu öncesinde 1 helikopter, 4 küçük tanker uçaðýna sahip Antalya Orman Bölge Müdürlüðüne tahsis edilmek üzere 6 hafif sýnýf helikopter, 2 aðýr sýnýf helikopter, gece görüþlü helikopter, 2 küçük tanker uçaðý ve ÝHA kiralandý. Tahsislerle bölgedeki uçak sayýsý 6'ya, helikopter sayýsý 10'a çýkarýldý.

Bölgede karadan müdahale için de 51 ilk müdahale aracý, 117 arazöz, 33 su ikmal aracý, 2 aðýr tonajlý su ikmal aracý, 15 dozer, 14 loder, 15 greyder, 8 ekskavatör, 10 treyler hazýr bekletiliyor. Ayrýca 309 teknik personel, 413 orman muhafaza memuru ve 1279 iþçi de olasý yangýnlara karþý görev baþýnda.

Helikopterlere su kaynaðý saðlamak amacýyla orman içlerindeki yangýn havuzlarýnýn sayýsý, her 5 kilometrede bir olacak þekilde 288'den 302'ye çýkartýldý. Kara araçlarý da 143 noktada her yangýna yaklaþýk 15 dakika içerisinde müdahale edecek þekilde konuþlandýrýldý.

Yangýnlarýn erken tespiti, uzaktan izlenmesi ve etkili kararlarýn alýnabilmesi için gözetleme kulelerine 35 kamera yerleþtirildi.

- "SON DERECE BÝLÝNÇLÝYÝZ, HAZIRLIKLIYIZ"

Antalya Valisi Hulusi Þahin, AA muhabirine, ilin yüzölçümünün yüzde 57'sinin orman varlýðý olduðunu söyledi.

Ormanlarýn korunmasý için güçlü bir çalýþma yürüttüklerini dile getiren Þahin, bir yandan kentteki Uluslararasý Ormancýlýk Eðitim Merkezi'nde yýl genelinde eðitim faaliyetlerinin sürdürüldüðünü, bir yandan da araç, ekipman teknolojilerinin geliþtirildiðini belirtti.

Yangýn sezonunun hava sýcaklýklarýnýn artmasýyla baþladýðýný ifade eden Þahin, "Orman yangýnlarýyla mücadele sadece Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn iþi deðil, hepimizin birinci görevi, tüm Antalyalýlarýn birinci görevi. Belediyeler, jandarma, emniyet, diðer tüm kolluk güçlerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, hatta vatandaþlarýmýzla bu konuda son derece bilinçliyiz, hazýrlýklýyýz." dedi.

Orman yangýnlarýnýn büyük bölümünün insan kaynaklý olduðuna iþaret eden Þahin, yýl genelinde vatandaþý bilinçlendirmeye yönelik "Orman Benim" gibi kampanyalarýn düzenlendiðini, ormanlarý kirletmemeleri, sürdürülebilir þekilde ormandan istifade etmeleri yönünde çaðrýlarda bulunulduðunu kaydetti.

Vali Þahin, vatandaþý eðiterek yangýnlar baþlamadan engellemek istediklerini anlattý.

Hem personel hem de ekipman olarak olasý yangýnlara hazýr olduklarýný vurgulayan Þahin, "Her yýl araç filomuz artýyor. Yeni uçak, helikopterler alýyoruz. Bakanlýk baðlantýlarýný yapýyor ve peyderpey geliyorlar. Eksiklerimizi de kiralama yoluyla tamamlýyoruz. Helikopterlerimiz, uçaklarýmýz hazýr. Filomuz güçlü, yeterli. Dünyanýn en büyük filolarýna sahibiz. Eðitimli kadromuz, yeterli ekipmanýmýzla, belediyelerimizin de ekipmanlarýyla, arazözlerimizle hazýrýz." diye konuþtu.

- "DOMUZ GELÝYOR DÝYE ORMANI YAKANLAR VAR"

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici de ilde orman yangýnlarýnýn çýkýþ sebebinin yüzde 90'ýndan fazlasýnýn insan kaynaklý olduðuna dikkati çekti.

Kentte geçen yýl 171 orman yangýnýnda 786 hektar alanýn zarar gördüðünü anýmsatan Dikici, bu yýl ise 19 orman yangýnýnda 33 hektar alanýn etkilendiðini belirtti.

Orman Bölge Müdürlüðü bünyesindeki 14 orman iþletme müdürlüðünden 10'unun birinci, 4'ünün de ikinci derecede yangýna hassas bölgede olduðunun altýný çizen Dikici, ikisi insansýz 42 yangýn gözetleme kulesiyle ormanlarý sürekli mercek altýnda tuttuklarýný kaydetti.

Tüm teþkilatýn olasý yangýnlara karþý teyakkuzda beklediðini, bölge olarak güçlü araç gereç ve ekipmana sahip olduklarýný dile getiren Dikici, "10 helikopterimiz, 6 uçaðýmýz, 24 saat boyunca ormanlarý havadan gözetleyebildiðimiz ÝHA'mýz, iþçilerimiz, dozerlerimiz, greyderlerimiz var. Teþkilat olarak hazýrýz." ifadesini kullandý.

Dikici, ormanlarýn herkes tarafýndan korunmasý ve sahip çýkýlmasý gerektiðine iþaret ederek, "Ormanda rastgele yerde piknik yapmayýn, yaparsanýz ateþ yakmayýn. Arabadan sigara atmayýn, çöpünüzü ormana býrakmayýn. Tarla temizliði yaparken anýz yakmayýn. 'Ormancýya kýzdým, yandaki komþuya kýzdým' diye hatta 'domuz geliyor' diye ormaný yakanlar var, bunlarý lütfen yapmayalým. 2021'de bir travma atlattýk, Manavgat'ta 60 bin hektar alan yandý. Yeniden ayný acýyý yaþamayalým." uyarýsýnda bulundu.