Antalya'daki teleferik kazasýna iliþkin soruþturma dosyasýna giren görüntülere ulaþýldý
ABONE OL

Antalya Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn yürüttüðü soruþturma kapsamýnda bilirkiþi heyetinin ön raporunun ekindeki görüntülerde kabin taþýyýcý halat sisteminin üzerinden geçtiði makaralardaki deformasyonlar görülüyor.

Kayýtlarda, halatýn sýyrýldýðý makaradaki aþýnma ve çevreye saçýlan kýrýk vidalar da yer alýyor.

Bilirkiþi heyetinin kurtarma çalýþmalarý devam ederken kaza yerinde yaptýðý keþif ve inceleme çalýþmalarý sonrasý hazýrlanan ön raporda, þunlar ifade edilmiþti:

"12 Nisan saat 17.20 sularýnda 5 nolu teleferik direðinin flanþ baðlantýlarýný saðlayan cývatalarýn koptuðu, sebebinin ise direk üzerindeki kabin taþýyýcý halat sisteminin üzerinden geçtiði makaralardaki nedeni anlaþýlamayan deformasyonlardan dolayý makaranýn metal aksamýna sýkýþmasý sonucu sistemin hareket yükünden dolayý meydana gelen kuvvetli çekme yüküne dayanamayýp direk üzerindeki flanþlarýn baðlý olduðu cývatalarýn koptuðu tespit edilmiþtir. Kopma sonucu direðin üst bölümünün çekme kuvveti sonucu kabinin alt kýsmýna çarparak çelik konstrüksiyonu koparttýðý dolayýsýyla kabin içerisindeki insanlarýn aþaðýya düþtüðü keþif esnasýndaki incelemelerimizden anlaþýlmýþtýr."

Raporda, direk cývatalarýnýn kontrolünün yapýldýðýna ve vidalarýn aþýnmaya uðrayýp uðramadýðýna dair talimat formlarýnýn bulunmadýðý da kaydedilmiþti.

Bu arada, kazadan önce kontrol odasýnda yaþananlara iliþkin soruþturma dosyasýna giren güvenlik kamerasý görüntülerinde de teleferik sisteminin yetkilisi tarafýndan durdurulduðu, kýsa süre sonra tekrar çalýþtýrýldýðý, kaza yaþanýnca da sistemin acil durma moduna geçtiði görülüyor.

- KAZA VE ADLÝ SÜREÇ

Ramazan Bayramý tatili dolayýsýyla yoðunluðun yaþandýðý teleferik tesisinde 12 Nisan'da meydana gelen kazada parçalanan kabinden düþen 1 kiþi hayatýný kaybetmiþ, ayný kabindeki 2'si çocuk 7 kiþi yaralanmýþtý. Diðer kabinlerden tahliye edilen 11 kiþi de kontrol amaçlý hastaneye kaldýrýlmýþtý.

Sistemin durmasý nedeniyle havada asýlý kalan 24 kabindeki 174 kiþi ise AFAD'ýn koordinesinde yaklaþýk 22,5 saat süren çalýþmalarýn sonunda kurtarýlmýþtý.

Kazaya iliþkin gözaltýna alýnan 14 þüpheliden aralarýnda eski ANET Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü olan Kepez Belediye Baþkaný Mesut Kocagöz'ün de bulunduðu 5'i tutuklanmýþtý.