Antalya'daki teleferik kazasýyla ilgili iddianame hazýrlandý
ABONE OL

Antalya'nýn Konyaaltý ilçesinde 1 kiþinin hayatýný kaybettiði, 7 kiþinin yaralandýðý teleferik kazasýna iliþkin hazýrlanan iddianamede, aralarýnda Kepez Belediye Baþkaný Mesut Kocagöz'ün de bulunduðu 5'i tutuklu 12 þüphelinin, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" ve "trafik güvenliðini taksirle tehlikeye sokma" suçlarýndan 27'þer yýla kadar hapisle cezalandýrýlmalarý istendi.

Antalya Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca hazýrlanarak 6. Aðýr Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 36 sayfalýk iddianamede 3'ü çocuk 16 müþteki ve suçtan zarar gören 146 kiþi yer aldý.

Ýddianamede, Tünektepe Teleferik Ýstasyonu'nda sistemin 9 taþýyýcý direðinden 5 numaralý direðin, orta noktasýndaki flaþlarýn baðlantýlý bölümünden kopmasý sonucu yýkýlarak 28 numaralý kabine çarptýðý belirtildi.

Çarpma nedeniyle kabinin alt bölümünün hasar alarak kýrýldýðý vurgulanan iddianamede, Antalya Büyükþehir Belediyesinin iþtiraki olan ve teleferik iþletmesini yapan ANET AÞ firmasýnýn genel müdürü, genel müdür yardýmcýsý, teknikten sorumlu makine mühendisi, iþ güvenli uzmaný, bakým onarým ve teknik iþleyiþ hizmeti veren Mega Tower AÞ'nin iþveren ve iþveren vekillerinin, þirket bünyesinde teleferik tesisinde bakým ve onarým iþlerinden sorumlu teknik personelin ve þirketin iþ güvenliði uzmanýnýn teleferikte meydana gelen kazada etkisinin olduðu kaydedildi.

Þüpheli S.K'nin teleferik tesisinde elektrik teknikeri olarak çalýþtýðý anlatýlan iddianamede, þüphelinin dosyasýnda ilkokul diplomasýnýn yer aldýðý ancak ustalýk veya mesleki yeterlik belgesinin bulunmadýðýnýn altý çizildi.

Kocagöz'ün 28 Kasým 2023'te teleferik istasyonunu iþleten ANET AÞ'de genel müdür olarak görev yaptýðý ancak Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre bu yetkisinin 19 Þubat 2024'te son bulduðu belirtilen iddianamede, "Her ne kadar görev yaptýðý süre içerisinde teleferikle ilgili iþlem ve bakýmlarýn yapýlmasý amacýyla ANET AÞ Genel Müdür Yardýmcýsý A.B.S'ye imza yetkisi vermiþ ise de bu yetki devri yapýlan iþlemlerin sorumluluðunu ortadan kaldýrmamýþtýr." ifadelerine yer verildi.

Mega Tower AÞ'nin yapmýþ olduðu bakýmlarý kabul yetkisinin ve Mega Tower AÞ'nin personelinin bahsedilen iþleri yapmaya ehil kiþiler olup olmadýðýný araþtýrma yetkisinin genel müdür sýfatýyla Kocagöz'de bulunduðuna iþaret edilen iddianamede, buna raðmen tesisin bakým ve onarýmýndan sorumlu þüpheli S.K, K.K. ve O.K'nin bu iþleri yapmaya yetecek herhangi bir mesleki belgesinin bulunmadýðý ve genel müdür sýfatýyla Kocagöz'ün bu sorumluluklarýný da ihmal ettiði kaydedildi.

Ýddianamede, Kocagöz'ün iþletmenin izah olunan ve gereði gibi kurulmayan, kurumsal görevini ifa etmeyen birimlerin sebep olduðu soruþturmaya konu olaydan sorumlu olduðu, tüm bahsedilen bu hususlar birlikte deðerlendirildiðinde, kazanýn yaþanmasýnda "asli kusurlu" olduðu ifade edildi.

Ýddianamede Kocagöz'le birlikte genel müdür yardýmcýsý A.B.S, E.K.B, S.T, O.E, S.Y, S.K'nin de "asli kusurlu" olduðu, diðer þüpheliler O.K, K.K, H.A, Ö.E. ve A.A'nýn ise "tali kusurlu" olduklarý vurgulandý.

Þüpheliler, iddianamede yer alan ifadelerinde, teleferikte meydana gelen kazada herhangi bir sorumluluklarýnýn bulunmadýðýný savunarak atýlý suçlamalarý kabul etmediklerini dile getirdi.

Ýddianamede, þüphelilerin "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" ve "trafik güvenliðini taksirle tehlikeye sokma" suçlarýndan 27'þer yýla kadar hapisle cezalandýrýlmalarý talep edildi.

- KAZA VE ADLÝ SÜREÇ

Sarýsu mevkisindeki teleferik tesisinde 12 Nisan'da meydana gelen kazada parçalanan kabinden düþen 1 kiþi hayatýný kaybetmiþ, ayný kabindeki 2'si çocuk 7 kiþi yaralanmýþtý. Diðer kabinlerden tahliye edilen 11 kiþi de kontrol amaçlý hastaneye kaldýrýlmýþtý.

Sistemin durmasý nedeniyle havada asýlý kalan 24 kabindeki 174 kiþi ise AFAD'ýn koordinasyonunda yaklaþýk 22,5 saat süren çalýþmalarýn sonunda kurtarýlmýþtý.

Kazaya iliþkin gözaltýna alýnan 14 þüpheliden aralarýnda eski ANET Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü olan Kepez Belediye Baþkaný Mesut Kocagöz ile A.B.S, O.E, S.T. ve S.Y. tutuklanmýþtý. Diðer 8 þüpheli adli kontrol þartýyla, R.T. ise savcýlýk tarafýndan serbest býrakýlmýþtý.