Araþtýrmacý yazar Ali Haydar Öztürk vefat etti
ABONE OL

Necip Fazýl Kýsakürek'in en yakýn dava ve ev arkadaþlarýndan olan Öztürk, Milli Görüþ hareketinin kurucu isimlerindendi.

Öztürk, 1931'de Þanlýurfa'da doðdu. Þanlýurfa Lisesi ve Teknik Okul'dan mezun olan yazar bir süre ticaretle uðraþtý. Çeþitli firmalarda müþavirlik yaptý ve yönetim kurulu baþkanlýðýnda bulundu.

- "BÜYÜK DOÐU" DERGÝSÝNÝN ÇIKMASINA KATKIDA BULUNDU

Lise yýllarýnda "Büyük Doðu" dergisinden etkilenerek, Ýstanbul'a Necip Fazýl Kýsakürek'in yanýna gelen Öztürk, Kýsakürek'in farklý dönemlerde yayýmladýðý "Büyük Doðu" dergisinin çýkmasýna katkýda bulundu.

Bir süre ABD'de bulunan Öztürk, 1968'den itibaren çeþitli þehirlerde konferanslar verdi. Uzun süre Ýstanbul ve Ankara'da kaldýktan sonra 1997'de Aydýn'a yerleþen Ali Haydar Öztürk, Aydýn'da 2003'ten sonra "Kültür ve Sanatta Aydýn" ve "Ýdare" dergilerinin genel koordinatörlüðünü üstlendi.

Aydýn Yazarlar ve Þairler Derneði ile Menderes Yüksek Öðretim ve Bilim Vakfý kurucularý arasýnda yer alan Öztürk, ayrýca Mehmet Akif Vakfý, Türkiye Yazarlar Birliði ve Aydýnlar Ocaðý üyesiydi.

Milli Nizam ve Milli Selamet partilerinin de Ýzmir bölge kurucularýndan olan Öztürk, 1973 ve 1977 seçimlerinde Muðla ve Aydýn'dan milletvekili adayý oldu. Yine ayný yýllarda Komünizmle Mücadele Derneðinin genel sekreterliði görevini yürüttü.

Öztürk'ün yazýlarý "Bugün", "Mücadele", "Milli Gazete" ve "Yeni Þafak" gazetelerinde, kendisinin çýkardýðý "Türk Ruhu" dergisinin yaný sýra "Hilal", "Tohum" ve "Tek Yol" dergilerinde okurla buluþtu.

- "TÜRK RUHU" DERGÝSÝ

Türk yazý hayatýnda önemli yere sahip olan "Türk Ruhu" dergisi, Ali Haydar Öztürk tarafýndan 15 Aralýk 1957'de Ýstanbul'da çýkarýlmaya baþlandý.

Yazý iþleri müdürlüðünü Mustafa Abamor'un üstlendiði dergi, ilk iki sayýda 15 günlük, üçüncü sayýdan itibaren haftalýk olarak yayýmlandý. Siyasi, edebi, içtimai, dini, sanat ve kültür dergisi olan Türk Ruhu, toplamda 14 sayý olarak çýktý.

Dergi ilk sayýsýndan itibaren Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Baþgil, Dr. Cahit Tanyol, Ýsmail Hami Daniþmend, Ord. Prof. Dr. Kazým Ýsmail Gürkan, Ord. Prof. Dr. Mustafa Ýnan, Münevver Ayaþlý, Dr. Nurettin Topçu ve Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver gibi dönemin önemli isimlerini kadrosunda barýndýrmayý baþardý.

Öztürk, derginin ilk sayýsýnda, "Davet" baþlýklý sayfada, þu ifadeleri kaleme almýþtý:

"Milli idealimizi kurmak için 7'den 70'e manavdan en üstün ilim adamýna kadar, herkesi feragat ve fedakarlýkla el birliðine davet ediyoruz. Açýlan feza devrinde saniyeleri kýskanarak Türk ruhunu bulmak ve asrýn en mütekamil ilim ve sistemiyle teçhiz ederek, gerçek þahsiyetimizi çýkarmalýyýz. Yýllar yýlý geri kaldýðýmýz ilim kervanýna iman ve milli idealimizden aldýðýmýz sonsuz yapýcý bir aþkla yetiþmek, madde ile mana sahilini ilmin pýrlanta köprüsü ile birbirine baðlamak zorundayýz. Bu köprü en üstün ruh planýnda inþa edildiði gün, Türk Ruhu gerçek þahsiyetini bütün ihtiþamýyla kazanacaktýr."

  • Türk Ruhu
  • Ali Haydar Öztürk
  • yazar