Arkeoloji Þurasý ile geleceðe rehber olunacak
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Gaziantep Büyükþehir Belediyesi, Avrupa Birliði Komisyonu Türkiye Delegasyonu ortaklýðýnda Gaziantep'te kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü tarafýndan düzenlenen Ankara'da 1'inci Arkeoloji Þurasý'nýn açýlýþ töreni yapýldý.

Bilim ve Araþtýrma, Arkeometri, Dijital Arkeoloji, Eðitim, Sanat, Turizm ve Tanýtým, Kültür Ekonomisi, Kültür Politikalarý, Kurum ve Yasalar, Kültürel Miras ve Müzecilik baþlýklarýnda çalýþma yapan 11 komisyon tarafýndan hazýrlanan raporlarýn tartýþýlacaðý þura, 17 Haziran tarihine kadar sürecek. Kültür ve Turizm Bakanlýðý Bakan Müþaviri Muhammed Hakan Tanrýöver ile AB Programlarý ve Projeleri Koordinatörü Hale Ural'ýn koordinasyonunda gerçekleþtirilen, Türkiye'nin yaný sýra yurt dýþýndan da çok sayýda arkeolog, tarihçi ve akademisyenin katýldýðý þuranýn açýlýþ törenine Gaziantep Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, ilgili bakanlýk yetkilileri ortak kurum paydaþlarý, tarihçi Prof. Dr. Ýlber Ortaylý, Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Doðan Hýzlan ve Prof. Dr. Felix Pirson katýldý.

'ÝPEK YOLUNU KALKINMA YOLUNA ÇEVÝREN ÞEHRÝN TAÞIYICILARIYIZ'

Büyükþehir Belediye Baþkaný Fatma Þahin, açýlýþta yaptýðý konuþmada, Anadolu coðrafyasýnda en büyük ilacýn kültür olduðunu belirterek, en büyük gücün birlik olduðunu söyledi. Þahin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Gazi þehri ziyaretinde Gaziantep Lisesi'nin açýlmasý talimatýný verdiðini ifade ederek þunlarý kaydetti:

"Birçok önemli isim buradan mezun oldu. Lise farklý bir vizyonla birçok insan yetiþtirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize býraktýðý en büyük miras bilim ve akýldýr. Akýllý þehir olmak, bilgi ve yeþil ekonomiyi oluþturmak ve kültür ekonomisini belirlemek için buradayýz. Anadolu Medeniyetler Müzesi'nin kuruluþ kararý sonrasý en güzel eserler Karkamýþ'tan geldi. Bütün antik kentleri, Osmanlý ve Selçuklu dönemlerinin hanlarý, hamamlarýnýn en güzelinin yaþadýðý bir þehir Gaziantep. Hep birlikte Ýpekyolu'nu kalkýnma yoluna çevirmiþ bir þehrin elçileri ve taþýyýcýlarýyýz. En büyük gücümüzü beþeri sermaye, yetiþmiþ insan gücü. Bunun ne anlama geldiðini iyi analiz edip görmemiz gerekiyor."

'KÜLTÜR EN DEÐERLÝ HAZÝNEDÝR'

Kültür kavramýnýn önemini vurgulayan Þahin konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Kültür, bizi biz yapan deðer ve geleceðe taþýyan en büyük hazinedir. Avrupa'nýn müzelerini gezdiðimiz zaman yarýsýný Anadolu'dan gelen eserler dolduruyor. Birçok ülke çok öncesinde enstitülerini kurdu. Bugün Paris'e, Ýtalya'ya 80 milyon ziyaretçi geliyorsa benim Fýrat'ýma 80 milyon insan gelecektir. Bunu birlikte baþaracaðýz. Kendi deðerlerimize ve gücümüze inanarak bunu yapmak zorundayýz."

'BABÝL'DEN CUMHURÝYETE BU TARÝH BÝZÝM'

Gaziantep'te bulunan tarihi eserlerden bahseden Þahin, "Bu eserlerin hepsinin bir geçmiþi, dili yaþanmýþlýðý var. Arkeoloji dediðimiz þey bir hayat. Arkeoloji size bir rehber oluyor, gelecek sunuyor. Bize düþen bu merkezlerimizde bilim, kültür insanlarýyla donatmamýz gerekiyor. Yeni bilim insanlarý yetiþtirmek için buradayýz. Çok güçlü bilim adamlarýyla, dijital kütüphaneleriyle emrinizdeyiz. Artýk karbon analizi yapmak isteyen bu enstitüye gelecek. Bilgiye ulaþýyor, bu topraklarýn bütün geçmiþini analiz ediyoruz. Babil'den Cumhuriyete bu tarih bizim" diye konuþtu.

ÞURADA YOL HARÝTASI BELÝRLENECEK

1'inci Arkeoloji Þurasý'nda strateji belirlemeye katký vermeyi ve ilgili uygulayýcýlara zaman kazandýrmayý hedefliyor. Çýkan sonuçlarla Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü yönetimiyle hem kýsa hem de uzun vadeli yol haritasý belirlenecek. Þura ayrýca arkeolojiyle yakýn ilgili bilim alanlarýnýn bilim, araþtýrma, meslek, eðitim, tanýtým, müzecilik, halkla iliþkiler gibi konularda teori ve uygulama açýsýndan geldiði düzeyin tanýmlanacaðý þurada, sorunlara çözümler önerilecek, ideal bilimsel-kurumsal gelecek için yapýlacak çalýþmalar belirlenecek, öncelikli eylem alanlarý tespit edilecek.