Arþiv unutmaz! 87 yýl önce de uyutmuþlardý
ABONE OL

Baþýboþ sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren sokak hayvanlarý kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Muhalefet ve bazý hayvan severler, vatandaþlarýn can güvenliðini saðlamayý hedefleyen tasarýya karþý çýktý. Oysaki CHP'nin tek parti döneminde kedi ve köpekler uyutulmuþtu. O dönem yaþananlara ait en büyük kanýt ise AKÞAM'ýn arþivleri arasýndan çýktý.

ÝLANLA HAYVAN AVI

23 Temmuz 1937 tarihli sayýda "Serseri kedilerin imhasýna baþlandý" baþlýklý haberde belediyenin sokak hayvanlarýnýn toplatýlmasý için ilan verdiði; vatandaþa getirdikleri kedi baþýna 5 kuruþ ödeme yapýldýðý bilgisinin yer aldýðý görüldü. Haberde belediyenin toplanan hayvanlarý itlaf ettiði bilgisi de dikkat çekti.

EVCÝL OLANLARI BÝLE TOPLADILAR

87 yýl önceki haberde bir baþka detay ise vatandaþlarýn evcil hayvanlarýnýn da belediye tarafýndan alýnýp itlaf edilmesi oldu. Haberde sokak hayvanlarýnýn o dönemki adýyla Himayet Hayvanat Cemiyeti'nde toplandýðý; belediyenin evcil hayvan sahiplerinin iade baþvurusunu 'hayvanlar arasýnda bulaþýcý hastalýk' bulunduðu gerekçesiyle reddettiði bilgisinin yer aldýðý görüldü.

  • hayvan
  • uyutma
  • tek parti