ASELSAN Genel Müdürü Akyol: Ýleri teknoloji çýktýlarýnýn ülkemizin rekabet gücüne katký sunmasýný hedefliyoruz
ABONE OL

Giriþimci Ýþadamlarý Vakfýnca (GÝV) giriþimcilerin bilgilendirilmesi ve tecrübe paylaþýmý amacýyla düzenlenen "Giriþimci Buluþmalarý", Bahariye Mevlevihanesi'ndeki vakýf merkezinde gerçekleþtirildi. Etkinliðin konuðu Akyol, Türk savunma sanayisindeki geliþmelere ve milli projelerde gelinen son duruma iliþkin sunum yaptý.

Akyol, ASELSAN'ýn hikayesinin, 1975'te Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn ardýndan uygulanan haksýz ambargolara cevap olarak baþladýðýný belirtti.

Savunma sanayisindeki geliþmelerin, 2004'te Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn baþbakan olduðu dönemde tarihi bir Savunma Sanayii Ýcra Komitesi kararýyla büyük ivme kazandýðýný vurgulayan Akyol, sektörün bugün dünyada gururla izlenen seviyelere geldiðini söyledi.

Milletin tüm fertlerinin sektörü tam anlamýyla desteklediðine iþaret eden Akyol, "Savunma sanayisinin kendi dinamikleri olduðunu belirtmek gerekiyor. Sivil piyasalarda, iyi bir ürün çýkardýðýnýzda dünya genelindeki tüm müþterilere ulaþma þansýnýz var. Ancak askeri alýmlarda sýnýrlý bir dünyaya yönelik çalýþtýðýnýzda, hitap ettiðiniz pazar sadece güvenlik güçlerini kapsýyor" diye konuþtu.

"ADETA BÝR OKUL NÝTELÝÐÝNDE"

Savunma sanayisindeki kültürün diðer hizmet ve üretim alanlarýna da pozitif etkisi bulunduðunu dile getiren Akyol, "ASELSAN, Türkiye'de adeta bir okul niteliðinde olup, birçok yönetici ve giriþimci yetiþtirmiþtir. Sektörün akademisi diyebileceðim bir þirkettir. Mesleki eðitimdeki öncü rolümüzü ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin (MTAL) baþarýlarýyla kanýtlýyoruz. Türkiye'de LGS sonuçlarýna göre ilk kez yüzde 0,46'lýk dilimden öðrenci alan ASELSAN MTAL ilk mezunlarýný verdi. Savunma sanayimize güç katan lisemiz, Milli Teknoloji Hamlesi'nin parçasý olacak baþarýlý gençlerin ilk tercihi arasýnda bulunuyor. Öðrencilerimizin YKS'de elde ettiði sonuçlar, ASELSAN MTAL'in baþarýsýný kanýtlýyor" dedi.

"SPÝN-OUT SAYIMIZ 57'E ULAÞTI"

Akyol, ASELSAN olarak 3 bine yakýn tedarikçileriyle savunma ekosistemlerini sürekli büyüttüklerini belirterek, "ASELSAN büyüdükçe, ülkemizde etkin rol oynayabilecek giriþimcilerimizi de büyütmeyi amaçlýyoruz. Giriþimcilerimize baþka yerde bulamayacaklarý imkanlarý saðlayarak, ileri teknoloji çýktýlarýnýn hem ASELSAN'ýn hem de ülkemizin rekabet gücüne katký sunmasýný hedefliyoruz. ASELSAN çatýsý altýndaki Giriþimcilik Merkezi'mizde öncelikle yenilikçilik yönü güçlü, teknoloji odaklý ve iþbirliði potansiyeli yüksek giriþimleri tespit etmeyi amaçlýyoruz. Bu destekler neticesinde start-up'larla birlikte ASELSAN'ýn etki alanýný geniþletmeyi, iþbirlikleriyle yeni ürün ve çözümlere ulaþmayý, know-how ve ticari kazanýmlar elde etmeyi hedefliyoruz. ASELSAN'da spin-out ve spin-off projelerini desteklemek için program baþlattýk. Çalýþmalarýmýz sayesinde güncel spin-out sayýmýz 57'ye ulaþtý" açýklamasýnda bulundu.

"DAHA GÝDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR"

GÝV Genel Baþkaný Mehmet Koç da savunma sanayisinin çok önemli bir sektör olduðunu vurguladý. Ülkelerin savunma sanayisi bütçelerine iliþkin bilgi veren Koç, "Amerika'nýn 2023 yýlýndaki savunma sanayisi bütçesi 900 milyar dolar, onu takip eden Çin'in ise 300 milyar dolar" dedi.

Koç, Türkiye'nin 2023'te 15,8 milyar dolarlýk bütçesiyle dünyada 22. sýrada yer aldýðýný ifade ederek, "Ekonomilerle kýyasladýðýmýzda, Türk savunma sanayisinin daha gidecek çok yolu olduðunu ve bu bütçenin 40-50 milyar dolarlara çýkabileceðini öngörebiliriz" diye konuþtu.