ASELSAN, Türk Silahlý Kuvvetlerinin uydu haberleþmesine yönelik ihtiyaçlarýna cevap vermek, bu alandaki teknolojik geliþmelerin takipçisi ve öncüsü olmak için çalýþmalar yürütüyor.
Bu kapsamda, ASELSAN Mikrodalga Modülleri, 9 Aralýk'ta Japonya’dan fýrlatýlan araç ile ISS'ye yollandý. Modüller, 1 yýl ISS’de doðrudan uzay þartlarýna maruz kaldýktan sonra Nisan 2018’de dünyaya geri getirilecek.
Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Ahmet Arslan, 8 Ekim'de Japonya Uzay Politikalarýndan Sorumlu Devlet Bakaný Yosuke Tsuruho tarafýndan ziyaret edilmiþti. Toplantýda, Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakanlýðý ile Japonya Havacýlýk ve Uzay Keþif Ajansý (JAXA) yetkilileri, Japonya ve Türkiye arasýnda, gelecekte yapýlmasý planlanan projelere yönelik iþ birliði protokolü imzalamýþtý.
Ýki ülke arasýndaki iþ birliði doðrultusunda, ASELSAN ürünlerinin ISS'de test edilmesine ve Ýstanbul Teknik Üniversitesi tarafýndan geliþtirilen küp uydunun ISS’den uzay yörüngesine yerleþtirilmesine yönelik anlaþma saðlanmýþtý.
Anlaþmayla, Türkiye'ye, ISS'de yer alan Japonya’ya ait KIBO modülünde "uydu ve uzay teknolojilerinde kullanýlacak malzemelerin uzay dayaným deneyleri ve biyolojik deneyler yapma" olanaðý saðlandý. Bu kapsamda, ISS-KIBO modülünde, uzay ortamýna maruz kalarak test edilmesi hedeflenen ASELSAN RF-Birimi, JAXA yetkililerine teslim edildi.
YENÝ ÇALIÞMALAR ÝÇÝN REFERANS OLACAK
ASELSAN RF-Birimi'nde, 3 alt modül yer alýyor. Bunlar, Ka Bant Katý Hal Güç Yükselteç (SSPA) modülü, X-Bant Düþük Gürültülü Yükselteç (LNA) modülü ve bunlarýn içine konulduðu mekanik kutudan oluþuyor.
Dönüþün ardýndan uzaya çýkmadan önce yapýlan testler tekrarlanarak, uzay ortamýnýn modüller üzerindeki etkileri hakkýnda bilgi sahibi olunacak.
SINIR ÖTESÝ OPERASYONLAR ÝÇÝN KRÝTÝK ÖNEMDE
Uydu Haberleþme Sistemleri askeri birliklerin vazgeçilmez haberleþme araçlarýný oluþturuyor. Komuta kontrol sistemlerinin birer parçasý olan emniyetli ses, görüntü ve veri haberleþmesi için kullanýlan uydu teknolojilerinin önemi, özellikle sýnýr ötesi operasyonlar sýrasýnda daha da artýyor.