ASELSAN'ýn yeni nesil mobil haberleþme teknolojileri konusunda çalýþan firmalar ile birlikte Türkiye'nin ve Avrupa'nýn en önemli üniversite ve araþtýrma merkezlerinden uzmanlarýn katýlýmý ile düzenlenen '5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansý' Ankara'da gerçekleþtirildi. Konferansta Ulaþtýrma Denizcilik ve Haberleþme Bakanlýðý, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve mobil operatörler Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone'un desteði ile çalýþmalarý devam eden ilk yerli baz istasyonu anteni görücüye çýktý. Konferansta Ulaþtýrma Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Ahmet Arslan'ýn huzurunda gerçekleþtirilen imza töreninde ise ASELSAN; Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile ilk yerli baz istasyonu anteninin kullanýmýna yönelik iþbirliði anlaþmasý imzaladý.
ASELSAN tarafýndan tasarlanýp, ilk prototipleri üretilen yerli baz istasyonu anteninin laboratuvar testleri tamamlandý. Bu konuda ASELSAN tarafýndan özgün ve patentli olarak geliþtirilen anten, faz dizili ve çok giriþ çýkýþlý olup ayný anda 2G, 3G, 4G ve 4.5G teknolojilerinde yayýn yapabileceði kaydedildi.
5G yol haritasýnýn konuþulmasýndan memnuniyet duyduðunu belirten Ulaþtýrma Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Ahmet Arslan, þunlarý söyledi: "Böyle bir toplantýnýn düzenlenmiþ olmasý ve 5G yol haritasýnýn konuþulmasýndan memnuniyet duyuyorum. Her nerede çalýþma yapýlýrsa biz katký vermeye hazýrýz. Cumhurbaþkanýmýz ve baþbakanýmýzýn da konuya büyük desteði var. Teknolojiyi takip eden deðil, birlikte geliþtiren olacaðýz. Kýrýntýlarý toplayan deðil, teknolojiye yön veren olmalýyýz. Elbette 2G ve 3G'yi çok önemsedik. Fakat gördük ki hýz ve kapasiteyle ilgili artýk yetersiz kaldý. Cumhurbaþkanýmýzýn direktifi doðrultusunda 4.5G'ye geçtik. 2020'de 5G'ye geçmek ve bununla yetinmeyip sektör ile milli ve özgün ürünlerle geçmek önem taþýmaktadýr. Konunun tüm paydaþlarý bunun için yerlilik oranlarýna özen göstermelidir.
5G'de yerli ve millilik oranýný yükseltmek için 4.5G'de yerlilik oranýný artýrmamýz gerekmektedir. Bu konuda üstümüze düþeni yapýp birlikte bu konuda yol alalým. Evrensel hizmet kapsamýnda 1500 yerleþim yerine hizmet götürürken ULAK Baz istasyonunu kullanmak istiyoruz. Bugün atýlan imzanýn yerlileþtirme ve birlikte çalýþma adýna iyi bir baþlangýç olduðunu düþünüyorum. Geleneksel hizmetlerin yaný sýra nesnelerin interneti, makinelerin haberleþmesi için 5G büyük önem taþýmaktadýr. Sürücüsüz araçlar gibi teknolojiler 5G ile hýz kazanacak. 5G hükümet programýmýzda özellikli ve ayrýcalýklý olarak yer alýyor. Uluslar arasý arenada söz sahibi olabilmek için çalýþmalarýmýzý öne çekmemiz gerekiyor."
Dr. Faik Eken: "Mobil haberleþme þebekelerine ürünlerimiz ile ASELSAN damgasý vurmak istiyoruz"
ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, imza töreninde þunlarý söyledi : "ASELSAN'ýn 41 yýldýr kazanmýþ olduðu teknolojik birikim, ülkemizin önemli projelerinde ciddi bir katma deðer oluþturmaktadýr. ULAK Baz Ýstasyonu ile baþlattýðýmýz mobil haberleþme þebekelerine yerli ürün verme serüveni Baz Ýstasyonu Anteni ile sürüyor. Bilindiði üzere ULAK Baz Ýstasyonumuz operatör laboratuvarlarýnda yüzlerce testten geçmektedir.
Bu çalýþmalarýn bitmesine az kalmýþ ve yakýnda canlý þebeke sahalarýnda kurulumlarý baþlayacaktýr. ULAK'a paralel olarak baþlattýðýmýz Baz Ýstasyonu Anteni geliþtirilmesinde de büyük mesafe kaydettik. Baz Ýstasyon ile Antenimizin en kýsa zamanda saha testlerinden de geçeceðine inanýyoruz. Mobil haberleþme þebekelerinde kullanýlabilecek yerli ürün çeþitliliðinin artmasýndan memnuniyet duyuyoruz. Geliþtirilen ürünlerin yurtiçi ihtiyacý karþýlamasýnýn yaný sýra yurtdýþýna ihracatýný da hedefliyoruz."
Kaan Terzioðlu: "Mobil teknolojinin lideri olarak ülkemizin teknolojide tüketen deðil üreten konuma gelmesi için yerli üretimi destekliyoruz"
Yerli baz istasyonu anteni geliþtirilmesine yönelik gerçekleþtirilen iþbirliði anlaþmasý imza töreninde konuþan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioðlu þunlarý söyledi: "Türkiye'nin yeni nesil iletiþim teknolojilerinin geliþtirilmesi ve üretiminde söz sahibi bir ülke olmasý için Turkcell olarak üzerimize düþen görevi layýkýyla yerine getirmek için çalýþmalarýmýzý aralýksýz sürdürüyoruz. Bu kapsamda 4.5G ve 5G teknolojilerini de çok önemli bir fýrsat olarak deðerlendiriyoruz. Yerli üretimde bizlere hedef olarak verilmiþ olan yüzdeleri tutturmaya deðil, rekabetçi teknolojileri geliþtirmeye odaklanmanýn daha deðerli olduðuna inanýyoruz.
Bugün burada imza attýðýmýz ve ilk olarak Turkcell'in giriþimleri ile gündeme gelen Türkiye'nin ilk yerli 4.5G baz istasyonu anteninin geliþtirilmesine yönelik iþbirliði anlaþmasý bu yönde atýlan önemli adýmlardan biri. Bu iþbirliðiyle geliþtirilecek olan yerli antenleri 2017 yýlý içerisinde þebekemizde kullanmayý hedefliyoruz.Mobil teknolojinin lider þirketi olarak ülkemizin teknolojide tüketen deðil üreten ülke konumuna gelmesi için yerli üretimi birçok alanda destekliyoruz. Yine Savunma Sanayii Müsteþarlýðý sahipliðinde ASELSAN'ýn ana yüklenici olduðu yerli baz istasyonu geliþtirilmesine yönelik yürütülen ULAK projesinde ilk resmi sipariþi vermemiz ve þebekemizde ilk kurulumlarý yapmamýz bu konuya verdiðimiz önemi açýkça ortaya koyuyor.
Gerek uygulamada, gerekse mobil haberleþme sistemlerinde yerli üretime verilen bu desteklerin ülkemizin rekabet gücüne önemli katkýlar saðlayacaðýna yürekten inanýyoruz. Yalnýzca bu proje için deðil, ülke menfaatlerine hizmet eden her konuda da üzerimize düþeni þimdiye kadar en iyi þekilde yapmaya çalýþtýk, bundan sonra da yapmaya hazýrýz.
Bu hassasiyetle Türkiye'nin Turkcell'i olarak 4.5G'de üstlendiðimiz teknolojik liderlikle Türkiye'de dünyanýn en güçlü 4.5G altyapýsýný kurduk. Bunun yaný sýra yerli 5G teknolojilerini geliþtirmek için de çalýþmalarýmýza son hýzýyla devam ediyoruz. 4.5G'deki liderliðimizi 5G'de de sürdürmek ve öncü rolümüzü sürdürmek amacýyla 5G teknolojilerinin geliþtirilme sürecinde aktif rol alýyoruz Bu amaçla özellikle son 1 yýldýr hem ulusal hem de global ölçekte çok önemli iþbirlikleri yaptýk. 5G'de Ar-Ge çalýþmalarý ve yerli teknolojileri hayata geçirmek için ASELSAN ile imzaladýðýmýz anlaþma kapsamýnda ortak projelerde birlikte çalýþýyoruz.
Ayrýca üniversite sanayi iþbirliði kapsamýnda ÝTÜ'yle (Ýstanbul Teknik Üniversitesi) yakýn bir zamanda anlaþma imzaladýk. Dünyada 5G standartlarýnýn belirlenmesinde öncü rol oynayan ve üyesi olduðumuz NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance / Yeni Nesil Mobil Þebekeler Birliði), yakýnda gerçekleþtirilmeye baþlanacak 5G saha testlerini Turkcell'in yönetmesine karar verdi. Tüm bu iþbirlikleri sonucu oluþan bilgi birikimi ve deneyimimizi ile dünyada 5G teknolojilerini geliþtiren birkaç ülke arasýna girerek ülkemizi bu alanda en üst seviyeye getirmek istiyoruz."
Dr. Paul Doany: "Milli teknolojilerin geliþtirilmesi alanýndaki çalýþmalarýmýzla Türkiye'nin dijital devrimine liderlik ediyor olmaktan gururluyuz."
Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany ekonominin yerli teknolojilerle büyümesi için Türk Telekom olarak çalýþmalarýna büyük bir hýzla devam ettiklerini belirterek þunlarý söyledi: "Bugün, baz istasyonlarýnda kullanýlmak üzere ilk yerli antenin geliþtirilmesi ve kullanýmýna yönelik çok önemli bir iþbirliði protokolü imzaladýk ve yerli baz istasyonu antenini en kýsa zamanda þebekemizde test etmek istiyoruz. Türk Telekom olarak, iþtirakimiz Argela ile birlikte milli teknolojilerin geliþtirilmesi alanýndaki çalýþmalarýmýzla Türkiye'nin dijital devrimine liderlik ediyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de LTE teknolojisinin millileþtirilmesini desteklemek üzere bir ilki gerçekleþtirerek, Savunma Sanayii Müsteþarlýðý'nýn desteðiyle yürütülen ilk yerli baz istasyonu projesi olan ULAK'ta aktif olarak yer aldýk. Buna ek olarak ULAK projesi kapsamýnda yerli baz istasyonu sipariþi veren ilk operatör olduk.
Ülkemizde milli teknolojilerin yaygýnlaþmasý için hem araþtýrma ve geliþtirme hem de iþbirliklerinin çok önemli bir yere sahip olduðuna inanýyoruz. Ar-Ge çalýþmalarýmýz kapsamýnda 5G ve 5G'yi etkinleþtiren teknolojiler baþta olmak üzere, gelecek nesil telekomünikasyon teknolojileri konusundaki 28 patent baþvurumuz ve geliþtirdiðimiz fikri mülkiyetlerle hem Türkiye'de hem de dünyada gelecek nesil telekomünikasyon teknolojileri konusunda katma deðer oluþturuyoruz. Bunun yaný sýra ETSI (European Telecommunications Standards Institute) ve 3GPP gibi Avrupa'da ve dünyada 5G teknolojisinin yol haritasýný belirleyen en önemli giriþimlerde ülkemizi temsil ediyoruz."
Colman Deegan: "Yatýrýmlarýmýzda yerli üretimi desteklemeye önem veriyoruz."
Vodafone Türkiye Genel Müdürü Colman Deegan þu açýklamayý yaptý: "Vodafone olarak, yatýrýmlarýmýzda yerli üretimi desteklemeye önem veriyor ve ülkece üretim gücümüzle dünyaya örnek olmamýz gerektiðini düþünüyoruz. Bu doðrultuda, devletimizin yerli ürün ekosistemini geliþtirmeye ve yerlilik oraný daha yüksek bir haberleþme sektörü oluþturmaya yönelik adýmlarýný destekliyoruz. Vodafone Türkiye olarak yerli üretimi cari açýðýn kapanmasý yolunda bir kurumsal vatandaþlýk görevi olarak görüyoruz. Bu doðrultuda, yerli baz istasyonu projesi ULAK için ön sipariþimizi verdik. Bu kapsamda ASELSAN tarafýndan yerli olarak geliþtirilip seri üretimi yapýlacak yerli anten çalýþmasýndan mutluluk duyduk. Yerli baz istasyonu anteni üretiminin Türkiye'nin dijitalleþmesi yolunda atýlmýþ oldukça önemli bir adým olduðuna inanýyoruz. Türkiye'de herkesi 4.5G teknolojisi ile buluþturma hedefimize ulaþmamýzda, yerli üretim antenlerin çok yönlü bir kazan-kazan iliþkisi olduðunu ve haberleþme sektöründe kaldýraç görevi göreceðini düþünüyoruz."
Test altyapýsý gösterildi
Konferans kapsamýnda ASELSAN ve Keysight Technologies'in birlikte geliþtirdiði, 5G'de çok yüksek hýzlarda veri haberleþmesi altyapýsýnýn temellerini oluþturacak, 5G mm-dalga teknolojilerini içeren, yüksek frekans radyo dalgalarýnýn cep telefonlarýný otomatik olarak takip edebildiði bir test altyapýsýnýn gösterimine gerçekleþtirildi. Konferansta alanýnda uzman akademisyenlerin ve davetli konuþmacýlarýn katkýlarýyla yeni nesil haberleþme teknolojileri konusunda yol haritasý, önümüzdeki yýllardaki muhtemel geliþmeler ve hayatýmýzý deðiþtirecek yenilikler tartýþýldý.