Bilim insanları: Aşk, uyuşturucu etkisinde bağımlılık yapıyor
ABONE OL
Oxford Üniversitesi Nöroetik Merkezi'ndeki Brian Earp ve ekibi sevdiği kişiyi kaybedenlerle madde bağımlılarının beyninin aynı bölgelerinin faaliyete geçtiğini ve bu süreci atlatmamın kokain bağımlılığından kurtulmak kadar zor olduğunu belirtti.
 
Aşk acısı çeken bir gruba ayrıldıkları partnerlerinin fotoğraflarını gösteren ve manyetik cihazlarla bu kişilerin beyin faaliyetlerini gözlemleyen bilim adamları, araştırmanın sonuçlarının, aşkın bir tür bağımlılık olduğunu gösterdiğini söyledi.
 
Araştırmanın, aşk acısının ardından neden tüm kültürlerde saplantı, cinayet, intihar ve depresyon gibi durumların ortaya çıktığına da açıklık getirdiğini belirten bilim adamları, bu duyguyla savaşanlara iyi bir haber vermeyi de ihmal etmedi.
 
Yapılan testlerde, beynin fotoğraf karşısında verdiği tepkinin zaman geçtikçe hafiflediğini gözlemleyen araştırmacılar, zaman ve gayretle bu durumun atlatılabileceğini de vurguladı.
 
Öte yandan insanların sevgiye bağımlı olabileceği fikri bilim insaları arasında tartışmalı bir konu. Oxford Üniversitesi Nöroetik Merkezi'ndeki Brian Earp; "İnsanlar doğru bağımlılık teorisine" katılmadığı için düşünceleri karmaşıklaşıyor. Oxford Üniversitesi Nöroloji Merkezi'nde birçok insan üzerinde yaptığımız çalışmada "sevgi" terimini kullandığımızda neyi kastettiğimiz konusunda insanlar kesinlikle hemfikir değil açıklamasında bulunuyor.
 
Yine Oxford Üniversitesi Nöroetik Merkezi'nden Anders Sandberg; "Sanırım ilk etapta aşık olmak istemiyorsunuz, ancak bundan kaçınamayacağınızın farkına vardığımızda, bu çizgiyi bağımlılık haline  yine kendimiz getiriyoruz" diyor.