Asrýn felaketinin 1. yýlý... Türkiye'nin ''saðlýk üssü'' binlerce yaralýyý tedavi etti
ABONE OL

Takvimler 6 Þubat 2023'ü, saatler ise 04.17'yi gösterdiðinde Türkiye yýkýcý bir depremle sarsýldý.

Kahramanmaraþ'ýn Pazarcýk ilçesinde 7,7 büyüklüðünde meydana gelen depremin etki alaný o kadar büyüktü ki Kilis, Diyarbakýr, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Þanlýurfa, Adýyaman, Malatya, Hatay ve Elazýð da bu þiddetin yýkým yaþattýðý þehirler oldu.

Birçok insanýn enkaz altýnda kalmasýna yol açan deprem sonrasýnda tüm Türkiye alarma geçti. Bölgeye, büyükþehirler ve çevre illerden AFAD baþta olmak üzere birçok arama kurtarma ve saðlýk ekibi yönlendirildi.

"ASRIN FELAKETÝ" OLARAK HAFIZALARA KAZINDI

Görevlendirilen ekiplerin yaný sýra binlerce saðlýk çalýþaný ve arama kurtarma ekibi de gönüllü olarak deprem bölgesine gitmek için havalimanlarýna koþtu.

Yýkýma uðrayan þehirler, 6 Þubat'ta saat 13.24'te Elbistan'da meydana gelen 7,6 büyüklüðündeki ikinci depremle yeniden sarsýldý.

Asýrlardýr meydana gelen doðal afetlere bakýldýðýnda bu depremler, oluþturduðu hasar ve yol açtýðý can kaybýyla "asrýn felaketi" olarak hafýzalara kazýndý.

- YARALILARIN TEDAVÝYE HIZLI ERÝÞÝMÝ ÝÇÝN UÇAKLAR SEMADA MEKÝK DOKUDU

Binlerce binanýn enkaza dönüþtüðü bölgede arama kurtarma çalýþmalarý günlerce aralýksýz devam etti. Enkazdan çýkarýlan yaralýlar, kurulan sahra hastanelerinde yapýlan ilk müdahalenin ardýndan tedavilerinin devamý için deprem bölgesine yakýn iller ile Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Adana ve Antalya gibi büyükþehirlere nakledildi.

Yaralýlarýn nakli, Cumhurbaþkanlýðý, Türk Silahlý Kuvvetleri (TSK), Saðlýk Bakanlýðý ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý bünyesindeki uçak ve helikopterlerle saðlandý.

Yoðun bakým donanýmlý, sedyeli ambulans uçaklar ve helikopterler, bu süreçte yaralýlarýn tedaviye hýzlý eriþimi için günlerce semada mekik dokudu.

- KAMU, ÖZEL VE ÜNÝVERSÝTE HASTANELERÝ SEFERBER OLDU

"Saðlýk baþkenti" olarak adlandýrýlan Ýstanbul, yaralarýn sarýlmasý için bu süreçte etkin rol oynadý.

Tüm kamu, özel ve üniversite hastanelerinin alarma geçirildiði þehre ilk yaralýlar, 6 Þubat'ý 7'sine baðlayan gece getirildi.

Uçaklardan alýnan yaralýlar, kara ambulanslarýna nakledilerek hastanelere sevk edildi.

Hastanelerdeki birçok branþ doktoru, gece gündüz demeden el birliðiyle yaralýlarýn þifa bulmalarý, hayata tutunmalarý ve ezilmelere baðlý uzuv kayýplarý yaþamamalarý için çalýþýp kesintisiz hizmet sundu.

- ÝLK 24 SAATTE ÝSTANBUL'DAN BÖLGEYE 32 TIR GÖNDERÝLDÝ

Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürü Prof. Dr. Kemal Memiþoðlu, depremlerin ardýndan Ýstanbul'dan bölgeye gönderilen saðlýk ekipleri ve ekipmanýn yaný sýra kente getirilen yaralýlara sunulan saðlýk hizmetlerine iliþkin AA muhabirine konuþtu.

Memiþoðlu, Kahramanmaraþ'ta yaþanan deprem sonrasý saat 04.30 sularýnda kendilerine haber gelmesinin ardýndan dönemin Ýstanbul Valisi olan Ali Yerlikaya'nýn baþkanlýðýnda AFAD merkezinde bütün hizmet gruplarýnýn toplandýðýný söyledi.

Depremin büyüklüðü kendilerine ilk andan itibaren bildirildiði için bütün hazýrlýklarý da buna göre yaptýklarýný aktaran Memiþoðlu, saðlýk sisteminin duruma ilk reaksiyon veren sistemlerden biri olduðu ifade etti.

Prof. Dr. Memiþoðlu, saat 05.00-06.00 civarýnda Yerlikaya'nýn talimatýyla Türk Hava Yollarýnýn 2 uçaðý ile kentten 1 seyyar hastane ile 17 acil müdahale çadýrýnýn, birçok acil saðlýk ile UMKE ekibinin bölgeye gönderildiðini dile getirdi.

Ekiplerin ilk 12 saatte deprem bölgesinin en uç noktasýna ulaþtýðýný belirten Memiþoðlu, ayný zamanda Ýstanbul depremine hazýrlýk aþamasýnda biriktirilip depolanan çadýr ile ilaç gibi saðlýk malzemelerinin depremin ilk 24 saatinde 32 týrla bölgeye sevk edildiðini kaydetti.

- AMBULANS UÇAKLARIN KOORDÝNASYONU ÝKÝ BÖLGEDEN SAÐLANDI

Memiþoðlu, Ýstanbul'dan gönderilen saðlýk personeli ve ekipman hakkýnda þu bilgileri verdi:

"Toplamda 5 bin 800 personel bölgeye gitti ve depremin ilk bir ayýnda orada hizmet ettiler. Bölgeye toplam 91 týr, 52 ton malzeme gönderdik. Oradan da 21 bin 800 hasta buraya getirilerek tedavi edildi. Bunlarýn bir kýsmý yakýnlarý olduðu için Ýstanbul'a gelen ya da getirtilen hastalar. Bir kýsmý uçakla, bir kýsmý kara yoluyla geldi. Þu anda Ýstanbul'da deprem nedeniyle yaralanan 17 hastamýza yatarak tedavi hizmeti sunuyoruz."

Depremzedelerin hastanede evlerinde gibi hissetmeleri için giyim kuþamlarý, kendileri ve ailelerinin psikolojik destekleriyle diðer ihtiyaçlarýný karþýlamak amacýyla plan yaptýklarýný anlatan Memiþoðlu, o dönemde ambulans helikopter ve ambulans uçaklarla yaralýlarýn bölgelerden alýnýp tedavileri için kente getirilmesi konusunda koordinasyona iliþkin, "Özellikle Adana Havalimaný'nda bir baþkan yardýmcým, bir acil hizmetleri baþhekimimiz bu iþin koordinasyonunu orada yaptý. Burada ayný þekilde bir baþkan ve bir baþkan yardýmcýmýz da sadece uçak organizasyonlarýný yaptýlar. Ayný zamanda Sabiha Gökçen ve Ýstanbul havalimanlarýndan ikiþer, üçer personel gönderdik." ifadelerini kullandý.

- GÖREVLENDÝRÝLDÝKLERÝ SAÐLIK KURULUÞLARINI AYAÐA KALDIRMAK ÝÇÝN ÇABALADILAR

Böyle bir toplumun mensubu olmaktan gurur duyduðunu vurgulayan Memiþoðlu, þöyle devam etti:

"O gün binlerce hekimimiz, saðlýk çalýþanýmýz havaalanlarýna koþtular ve 'Biz gitmek istiyoruz.' dediler. Tamamen gönüllülük esasýnda. Hatta 'Bizi niye uçaða almýyorsunuz?' diye o kadar çok baský aldýk ki birçok sýnýf arkadaþým dahi beni aradý. Halbuki biz onlarý bir planlama dahilinde gönderdik. Çünkü bir anda herkesi göndermek, orada nereye gideceði belli olmadan, planlama yapmadan mümkün deðildi. Gidenlerin her birine de orada bir þey olduðu zaman bizi arasýnlar diye telefonlarýmýzý verdik. Mesela bir ekibimizi bir hastaneye planladýk. Bütün hastanemiz oradaki hastaneyi ayaða kaldýrmaya çalýþtý."

Prof. Dr. Memiþoðlu, süreç içerisinde hissettiklerini dile getirerek, bunlarý yaþamanýn kendileri için de çok dramatik olduðunu sözlerine ekledi.

  • Istanbul
  • saðlýk hizmeti
  • deprem tedavisi