Aþure günü eve ne alýnmalý? Aþure günü alýþveriþ yapmak bereketi artýrýr mý?
ABONE OL

Aþure günü bugün idrak ediliyor. Bu yýl Aðustos'un 18'ine denk gelen Aþure Günü'nde alýþveriþ yapmanýn bereket getireceðine inanýlýr. Vatandaþlar bu konuda; Aþure günü alýþveriþ yapýlýr mý? Aþure günü eve ne alýnmalý? sorularýna yanýt arýyor. Peki Aþure günü alýþveriþ yapmak bereketi artýrýr mý? Ýþte konu hakkýnda merak edilenler...

AÞURE GÜNÜ EVE NE ALINMALI?

Halk arasýnda inanca göre, Aþure Günü eve ufak-tefek erzak alýnmalý, alýnýrsa bir sene boyunca evde bereket olur.

10 Muharrem günü, fazla erzak almanýn bereketiyle ilgili Peygamber Efendimiz þöyle buyuruyor:

"Kim Aþûre günü (nafaka hususunda) âilesine geniþ davranýrsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun (o kiþinin) rýzkýna bolluk ihsân eder."(Taberânî, Evsat, IX, 121, Kebîr, X, 77; Beyhakî, Þuab, III, 366)

Câbir (r.a.) bu rivâyetle alâkalý olarak, "Biz bunu denedik ve öyle (büyük bir bereket) bulduk." buyuruyor.

Yine Ýbn-i Uyeyne de: "Biz bunu elli sene, altmýþ sene tecrübe ettik." (Münâvî, Feyzu'l-Kadîr, VI, 306) buyuruyor.

10 Muharrem günü olan Aþure gününde evimizin rýzkýný biraz daha geniþ tutarak bütün sene onun bereketÝni evimizde yaþayabileceðimize dair rivayetler vardýr ancak bu rivayetler, oldukça zayýf kabul edilmiþtir.

AÞURE GÜNÜ ALIÞVERÝÞ YAPMAK BEREKETÝ ARTIRIR MI?

Aþure Günü'nde alýþveriþ yapmakla ilgili farklý görüþler bulunuyor. Halk arasýnda Aþure günü alýþveriþ yapmanýn bereket getireceðine inanýlýr. Bu zamanda alýþveriþ yapmanýn bereketi artýracaðýna inanýlýyor. Bu görüþün doðru olup olmadýðý konusunda net bir bilgi bulunmuyor.

Aþure günü alýþveriþ yapmanýn bereket getireceðine, o gün gusül abdesti alanlarýn bir yýl boyunca hasta olmayacaðýna dair herhangi bir ayet, hadis, sahabe veya tabiin uygulamasý bulunmamaktadýr. Bunlar halk arasýnda yaygýn; ama herhangi bir mesnedi olmayan inanýþlardýr. Herhangi bir dini deðerleri yoktur.

Beyhakî ve Taberânî'de Aþure günü ailesine karþý cömert olanlara Allah'ýn da yýl boyu cömert davranacaðýna dair bir hadis rivayet edilmektedir. Bu rivayetin tüm senetleri zayýf yollarla nakledilmiþtir. Ýmam Suyûtî, "bu zayýf yollarýn hepsi birbirini destekler ve hadisi kuvvetlendirir" dese de Ýmam Zerkeþî bu rivayet hakkýnda "aslý yoktur, bu söz Muhammed b. el-Münteþir'e aittir." demiþtir. (Bkz: Aliyyu'l-Kârî, el-Esrâru'l-Merfûa, s: 345-346, hadis no: 532; Sehâvî, Mekâsýdü'l-Hasene, s: 504-505, hadis no: 1193; Aclûnî, Keþfü'l-Hafâ, c: 2, s: 283-284, hadis no: 2642)

Zayýf da olsa nakledilen bu hadisten aþure gününde alýþveriþ yapmanýn bereket getireceði sonucuna varýlamaz.

Muharrem ayýnýn onuncu günü, ev halkýna geniþlik getirmeyi teþvik eden bir hadis vardýr. Bu hadis de farklý rivayetlerle gelmiþtir. Hiçbir rivayeti sahih deðildir. Sahih olmamasý da bu hadisten yola çýkarak, 'Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bize böyle bir emri vardýr' dememizi engellemektedir.

Diyanet Ýslam Ansiklopedisi'nin "Âþûrâ" maddesinde þu bilgiler yer almaktadýr:

"Âþûrâda oruç tutmanýn fazileti konu­sunda sahih hadislerin bulunmasýna karþýlýk o gün yýkanmak, gözlere sürme çekmek, süslenmek, kýna yakmak, bayramlaþmak, hububat karýþýmý aþ (aþure) piþirmek, sadaka vermek, mescidleri ziyaret etmek, kurban kesmek gibi fiiller hakkýnda sahih bir rivayete rastlanmamýþtýr. Hadis olduðu öne sürülen metin­lerin birçoðunun gerçekte hadis olmayýp Câhiliye âdetlerine ve Yahudi geleneklerine dayanmasý kuvvetle muhtemeldir. Zira bu âdetleri Resûlullah'ýn ve ashabýnýn yaptýðýna dair herhangi bir kayýt yoktur. Meselâ, "Âþûrâ günü sürme çe­ken helak olmaz", "Âþûrâ günü gusleden o yýl hasta olmaz" tarzýndaki rivayetler son devir kitaplarýnda yer almýþ ve Ýbn Teymiyye'nin ifadesine göre bu gibi hususlar Ehl-i beyte buðzeden Nâsibîler tarafýndan uydurulmuþtur." (Yusuf Þevki Yavuz, "Âþûrâ", Diyanet Ýslam Ansiklopedisi)