Aþure günü sadaka vermekle ilgili hadisler! Aþure günü ile ilgili Hadis-i Þerifler!
ABONE OL

Aþure günü ile ilgili Hadis-i Þerifler bu yýl da muharrem ayýnýn 10. gününü layýkýyla geçirmek isteyen kiþiler tarafýndan araþtýrýlýyor. Aþure günü sadaka vermekle ilgili hadislerve yapýlmasý sevap olan davranýþlarý haberimizde derledik. Ýþte Aþure günü ile ilgili Hadis-i Þerifler!

Ýþte Aþure günü ile ilgili Hadisler:

1-" Aþure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i þeriflerde buyuruldu ki: (Aþure günü oruç tutanýn, bir yýllýk günahlarý affolur." (Müslim, Tirmizî, Ý. Ahmed, Taberani)

"Aþurenin faziletinden faydalanýn! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, þehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuþur." (Þir'a)

2- Aþure günü eðer mümkünse Sýla-i rahim yapmalý. Yani salih akrabayý ziyaret edip, hediye ile veya çeþitli yardým ile gönüllerini almalý. Hadis-i þerifte, "Sýla-i rahmi terk eden, Aþure günü akrabasýný ziyaret ederse, Yahya ve Ýsa'nýn sevabý kadar ecre kavuþur." buyuruldu. (Þir'a)

3- Aþure günü Sadaka vermek sünnettir, ibadettir.

Aþure günü sadaka vermekle ilgili Hadis-i þerifte, "Aþure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Daðý kadar sevaba kavuþur" buyuruldu. (Þir'a)

4- Aþure günü Çok selam vermeli. Hadis-i þerifte, "Aþure günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiþ gibi sevaba kavuþur." buyuruldu. (Þir'a)

5- Aþure günü Çoluk çocuðu sevindirmeli! Hadis-i þerifte, "Aþure günü, aile efradýnýn nafakasýný geniþ tutanýn, bütün yýl nafakasý geniþ olur." buyuruldu. (Beyheki)

6- Aþure günü Gusletmeli. Hadis-i þerifte, "Aþure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir" buyuruldu. (Þir'a)

7- Ýlim öðrenmeli! Hadis-i þerifte, "Aþure günü, ilim öðrenilen veya Allahü teâlâyý zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer" buyuruldu.

Aþure Günü ile ilgili Hadis-i Þeriflerde Peygamber Efendimiz þöyle buyuruyor:

"Kim Aþure günü (nafaka hususunda) âilesine geniþ davranýrsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun (o kiþinin) rýzkýna bolluk ihsân eder." (Taberânî, Evsat, IX, 121, Kebîr, X, 77; Beyhakî, Þuab, III, 366)

Câbir (r.a.) bu rivâyetle alâkalý olarak, "Biz bunu denedik ve öyle (büyük bir bereket) bulduk." buyuruyor.

Yine Ýbn-i Uyeyne de: "Biz bunu elli sene, altmýþ sene tecrübe ettik." (Münâvî, Feyzu'l-Kadîr, VI, 306) buyuruyor.

AÞURE GÜNÜNÜN ÖNEMÝ

Muharrem ayý, Ýslâm dinînde kýymetli olduðu bildirilen dört aydan biridir. Aþure günü, bu ayýn en kýymetli gecesidir. Nuh Aleyhisselâm tufanda gemisinde aþure tatlýsý piþirdiði için Müslümanlarýn, Muharrem'in onuncu günü aþure piþirmek sünnet deðildir.

Aþure günü hem gündüzü hem de gecesi deðerlendirilmesi, ibadetle geçirilmesi Müstehab olan mübarek zaman dilimlerindendir.

Tevbe istiðfar ederek, Kur'an. Salâvat-ý Þerifeler okuyarak, dua ederek, imaný tefekkürde bulunarak, kaza ve nafile namazlar kýlarak güzel olan bu zaman dilimlerini deðerlendirmeye gayret edersek kazançlý çýkarýz. Evde yemek yaparken, yolda yürürken, Kelime-i Tevhidi, Salâvat-ý Þerifeleri ve Allah Ýsm-i Þerifini dilimizden düþürmeyerek halk içinde, Kalben Hak ile beraber olmaya gayret edebiliriz.

Aþure Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Aþure Gününün Allah (c.c) katýnda ayrý bir yeri vardýr. Bugünde Cenâb-ý Hak on peygamberine on çeþit ikramda bulunmuþ ve kutsiyetini artýrmýþtýr. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.

Hicrî Senenin ilk ayý olan Muharrem ayýnýn 10. günü Aþure Günüdür. Muharrem ayýnýn diðer aylar arasýnda ayrý bir yeri olduðu gibi, Aþure Gününün de diðer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadýr.

Aþure Gününün Allah (c.c) katýnda da çok seçkin bir yerinin olduðunu Fecr Suresinin ikinci ayeti olan "On geceye yemin olsun" ifadelerinin tefsirinden öðrenmekteyiz.

Bugüne "Aþure" denmesinin sebebi, Muharrem ayýnýn onuncu gününe denk geldiði içindir. Hadis kitaplarýnda geçtiðine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde. Cenâb-ý Hak (c.c) on peygamberine on deðiþik ikram ve ihsan ettiði içindir.

Bu ikramlar ve ihsanlar þöyle belirtilmektedir:

1. Allah (c.c), Hz. Musa'ya (a.s.) Aþure Gününde bir mucize ihsan etmiþ, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüþtür.

2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Daðýnýn üzerine Aþure Gününde demirlemiþtir.

3. Hz. Yunus (a.s) balýðýn karnýndan Aþure Günü kurtulmuþtur.

4. Hz. Âdem'in (a.s) tövbesi Aþure Günü kabul edilmiþtir.

5. Hz. Yusuf kardeþlerinin atmýþ olduðu kuyudan Aþure Günü çýkarýlmýþtýr.

6. Hz. Ýsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiþ ve o gün semaya yükseltilmiþtir.

7. Hz. Davud'un (a.s) Tövbesi o gün kabul edilmiþtir.

8. Hz. Ýbrahim'in (a.s) oðlu Hz. Ýsmail o gün doðmuþtur.

9. Hz. Yakub'un (a.s), oðlu Hz. Yusuf'un hasretinden dolayý kapanan gözleri o gün görmeye baþlamýþtýr.

10. Hz. Eyyûb (a.s) hastalýðýndan o gün þifaya kavuþmuþtur.

Hz. Aiþe'nin (r.anh) validemizin belirttiðine göre, Kâbe'nin örtüsü daha önceleri Aþure gününde deðiþtirilirdi.

Aþure günü mesajlarý Muharrem ayý sözleri!

Aþure günü olan olaylar nelerdir?

Aþure gününün faziletleri nelerdir?

Aþure malzemeleri nelerdir? Nefis aþure tarifi ve aþure malzemeleri!