Aþure ne zamana kadar sürer? Aþure günü ne zaman baþlar ve biter 2023?
ABONE OL

Muharrem ayý bu sene 19 Temmuz Çarþamba günü baþlayýp, 16 Aðustos Perþembe günü sona erecek. Muharrem ayýnýn 10. günü ise aþure günü idrak edilecek. Rivayete göre Nuh peygamberin gemisinde yiyecekleri tufan boyunca bitmiþ, erzak çuvallarýnýn dibinde kalan az miktardaki yiyecekler tek bir kazan içerisinde birleþtirilerek yemek yapýlýp yenmiþtir. O günden bu zamana kadar süren aþure geleneði devam etmektedir. Peki Aþure günü ne zaman baþlar ve biter 2023? Aþure ne zamana kadar sürer?

AÞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAÞLAR VE BÝTER 2023?

Aþure günü bu sene 28 Temmuz Cuma günü idrak edilecek.

Muharrem ayý bu sene 19 Temmuz Çarþamba günü baþlayýp, 16 Aðustos Perþembe günü sona erecek.

AÞURE NE ZAMANA KADAR SÜRER?

Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatýnda önemli hadiselerin yaþandýðý, bereket, paylaþma, birlik ve beraberliðin simgesi aþurenin yapýldýðý muharrem ayýnýn onuncu günü olan "Aþure Günü" idrak edilecek.

Aþure daðýtýmý için ise belli bir tarih yoktur. Aþure tatlýsý muharrem ayýnýn son gününe kadar yapýlýp daðýtýlabilir.

AÞURE (AÞURA) NEDÝR?

Aþure, Kamerî aylarýn ilki olan Muharrem`in onuncu gününe verilen bir isimdir.

Âþûre günü adýný alan bu günde oruç tutulur. Âþûre orucu denen bu oruç, Ýslâmdan önce Araplarca bilinirdi. Âþûre kelimesinin Ýbrânice aþûr`dan geldiði ve o günde Araplar`ýn oruç tuttuðu dikkate alýnýrsa, kelimenin bütün Sâmî diller arasýnda ortak bir kelime olduðu anlaþýlýr. (Buhârî, Savm, 1; Umdetü`l-Kârî fi Þerhi Sahîhi`l-Buhârî, V, 351) Bu kelime Yahudîler`de büyük kefAret günü için kullanýlmýþtýr. (Tevrat, Levililer, 16, 29 vd.) Hz. Peygamber Medîne`ye geldiði zaman Yahudiler`in Âþûre günü oruç tuttuklarýný gördü ve bunun ne orucu olduðunu sordu. Cevap olarak þöyle dediler: "Bugün, iyi bir gündür. Allah, Ýsrailoðullarý`ný Firavun`un zulmünden bugün kurtarmýþtýr. Musa (a.s.) Allah'a þükür için bugünde oruç tutmuþtur. Biz de tutarýz dediler.

Hz. Peygamber; "Biz Musa`nýn sünnetine sizden daha yakýnýz, dedi ve o gün oruç tuttu ve ashabýna da tutmalarýný emir buyurdu." (Buhârî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarih, VI, 308, 309)

AÞURE GÜNÜ NEDEN ÖNEMLÝDÝR?

Peygamberler tarihi açýsýndan önemli bir gün olup, Arapçada on anlamýna gelen "aþara" kelimesinden türeyen Aþure Günü, hicri yýlýn ilk ayý muharremin onuncu gününe denk geliyor.

Adem aleyhisselamýn tövbesinin kabul olmasý, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulmasý, Yunus Peygamberin balýðýn karnýndan çýkmasý, Ýbrahim aleyhisselamýn Nemrudun ateþinde yanmamasý, Ýdris aleyhisselamýn diri olarak göðe çýkarýlmasý, Yakub aleyhisselamýn, oðlu Yusuf aleyhisselama kavuþmasý ve gözlerindeki perdenin kalkmasý, Yusuf aleyhisselamýn kuyudan çýkmasý, Hazreti Eyüb'ün hastalýktan kurtulmasý, Musa aleyhisselamýn Kýzýldeniz'den geçip, Firavun'un boðulmasý ve Ýsa aleyhisselamýn öldürülmekten kurtulup göðe çýkarýlmasý Aþure gününde gerçekleþmiþtir. Bu nedenle Müslümanlar açýsýndan Aþure günü çok önemlidir.

Ayný zamanda Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakýnýnýn, Yezid'in ordusu tarafýndan þehit edildiði "Kerbela olayý" da aþure gününde yaþanmýþtýr.