Bugün Atatürk'ün ölümünün 83. yýlý. Ulu önder Atatürk'ün aramýzdan ayrýlýþýnýn yýl dönümünde yurt genelinde anma törenleri düzenleniyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm saatinde çalan siren sesinde vatandaþlar saygý duruþunda bulundu. Peki Atatürk öldüðünde kaç yaþýndaydý? Atatürk saat kaçta öldü? Ýþte Cumhuriyet'in kurucusu
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk 10 Kasým 1938 yýlýnda sabah saat 09:05'te Dolmabahçe'de hayata gözlerini yumdu.
Her yýl olduðu gibi bu yýl da Atatürk için anma törenleri düzenlenecek. Her sene olduðu gibi bu yýl da Atatürk'ün ölüm Saati olan 09:05'te ise 2 dakikalýk saygý duruþu yapýldý.
1881 yýlýnda dünyaya gelen Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasým 1938 yýlýnda 57 yaþýnda hayata gözlerini yumdu.
Mustafa Kemal Atatürk, 1938 baþlarýnda iþtahsýzlýk ve halsizlik hissetmeye baþladý. Vücudunun çeþitli yerlerinde kaþýntýlar meydana geliyor ve burun kanamalarý güçlükle önleniyordu. Bu kaþýntýlarýn Çankaya Köþkü'ndeki karýncalardan meydana geldiði öne sürüldü ve köþk ilaçlamaya alýndý. Atatürk de özel bir kür tedavisi için Yalova Termal'e gönderildi.
Termal Otel'de, 22 Ocak 1938 günü Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reþat Belger, karaciðer rahatsýzlýðýndan kuþkulandý ve Atatürk'e siroz teþhisi koydu. Doktor Belger'in mutlak surette perhiz yapmasýný tavsiye ettiði Atatürk, Termal Otel'deki tedavisine bir süre daha devam etti, ancak doktorlarýn bütün itirazlarýna raðmen 1 Þubat 1938'de tedaviyi yarýda býrakarak Bursa'ya hareket etti.
Atatürk'ün saðlýk durumunun ciddiyet göstermesi hükûmeti de telaþlandýrdý ve Baþbakan Celâl Bayar, Avrupa'dan iki hekim getirilmesini önerdi. Atatürk o günlerdeki Hatay Sorunu yüzünden hastalýðýnýn dýþarýda duyulmasýnýn iyi olmayacaðýný düþündüðünü belirterek bunu reddetti ancak Türk doktorlarýn kapsamlý bir muayene yapmasýný kabul etti.
6 Mart 1938 günü beþ doktor Çankaya Köþkü'nde Atatürk'e bir konsültasyon yaptýlar ve siroz hastalýðý teþhisini yinelediler.
Atatürk'ün kesinlikle alkol almamasý gerektiðini söyleyerek yoðun çalýþma temposunu da biraz düþürmesini istediler. Atatürk bu önerilere olumlu yanýt verdi. Bu muayeneden bir süre sonra Baþbakan Celâl Bayar'ýn tavsiyesi üzerine Paris Týp Fakültesi'nden Prof. Dr. Noel Fissenger Ankara'ya davet edildi. Fissenger Atatürk'ü muayene etti ve diðer doktorlarýn teþhis ve tavsiyeleriyle örtüþen bir taný-tedavi ortaya koydu. Ýlk teþhisten sonra Fissinger Atatürk'e "Efendim, büyük savaþlar kazanmýþ olabilirsiniz ancak bu olayda vaka sizsiniz ve ben de sizin komutanýnýzým, lütfen bu hususu unutmayýnýz" telkininde bulunmuþtu. Fransýz doktorun sözleri, tavsiyeleri ve tavýrlarýndan memnun kalan Atatürk doktorun tavsiyelerini ciddi þekilde uygulamýþtýr.