Atatürk saat kaçta öldü? Atatürk öldüğünde kaç yaşındaydı?
ABONE OL

Bugün Atatürk'ün ölümünün 83. yılı. Ulu önder Atatürk'ün aramızdan ayrılışının yıl dönümünde yurt genelinde anma törenleri düzenleniyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm saatinde çalan siren sesinde vatandaşlar saygı duruşunda bulundu. Peki Atatürk öldüğünde kaç yaşındaydı? Atatürk saat kaçta öldü? İşte Cumhuriyet'in kurucusu

ATATÜRK SAAT KAÇTA ÖLDÜ?

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk 10 Kasım 1938 yılında sabah saat 09:05'te Dolmabahçe'de hayata gözlerini yumdu.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Atatürk için anma törenleri düzenlenecek. Her sene olduğu gibi bu yıl da Atatürk'ün ölüm Saati olan 09:05'te ise 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

ATATÜRK ÖLDÜĞÜNDE KAÇ YAŞINDAYDI?

1881 yılında dünyaya gelen Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında 57 yaşında hayata gözlerini yumdu.

ATATÜRK'ÜN VEFAT NEDENİ NEDİR?

Mustafa Kemal Atatürk, 1938 başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana geliyor ve burun kanamaları güçlükle önleniyordu. Bu kaşıntıların Çankaya Köşkü'ndeki karıncalardan meydana geldiği öne sürüldü ve köşk ilaçlamaya alındı. Atatürk de özel bir kür tedavisi için Yalova Termal'e gönderildi.

Termal Otel'de, 22 Ocak 1938 günü Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından kuşkulandı ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. Doktor Belger'in mutlak surette perhiz yapmasını tavsiye ettiği Atatürk, Termal Otel'deki tedavisine bir süre daha devam etti, ancak doktorların bütün itirazlarına rağmen 1 Şubat 1938'de tedaviyi yarıda bırakarak Bursa'ya hareket etti.

Atatürk'ün sağlık durumunun ciddiyet göstermesi hükûmeti de telaşlandırdı ve Başbakan Celâl Bayar, Avrupa'dan iki hekim getirilmesini önerdi. Atatürk o günlerdeki Hatay Sorunu yüzünden hastalığının dışarıda duyulmasının iyi olmayacağını düşündüğünü belirterek bunu reddetti ancak Türk doktorların kapsamlı bir muayene yapmasını kabul etti.

6 Mart 1938 günü beş doktor Çankaya Köşkü'nde Atatürk'e bir konsültasyon yaptılar ve siroz hastalığı teşhisini yinelediler.

Atatürk'ün kesinlikle alkol almaması gerektiğini söyleyerek yoğun çalışma temposunu da biraz düşürmesini istediler. Atatürk bu önerilere olumlu yanıt verdi. Bu muayeneden bir süre sonra Başbakan Celâl Bayar'ın tavsiyesi üzerine Paris Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Noel Fissenger Ankara'ya davet edildi. Fissenger Atatürk'ü muayene etti ve diğer doktorların teşhis ve tavsiyeleriyle örtüşen bir tanı-tedavi ortaya koydu. İlk teşhisten sonra Fissinger Atatürk'e "Efendim, büyük savaşlar kazanmış olabilirsiniz ancak bu olayda vaka sizsiniz ve ben de sizin komutanınızım, lütfen bu hususu unutmayınız" telkininde bulunmuştu. Fransız doktorun sözleri, tavsiyeleri ve tavırlarından memnun kalan Atatürk doktorun tavsiyelerini ciddi şekilde uygulamıştır.

On Kasım Atatürk görselleri! 10 Kasım'la ilgili Atatürk fotoğrafları

Anıtkabir kaça kadar açık? Anıtkabir 10 Kasım 2021 programı

10 Kasım günün anlam ve önemi konuşması

2.sınıflar için 10 Kasım şiirleri!