Avrupa pazarýna Türk devi! Bakan Kacýr müjdeyi duyurdu... Togg o ülkeye ihraç edilecek
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, TRT Haber'de gündeme dair açýklamalarda bulundu.

Bakan Kacýr, "yerli otomobil Togg'a ihracatta da desteklerini sürdüreceklerinin altýný çizerek "Avrupa pazarý için ilk hedef Almanya. Ýnþallah 2025 yýlýnýn baþýnda Togg, Almanya ile Avrupa pazarýna girmiþ olacak. Togg hiçbir zaman rekabetten kaçmadý." diye konuþtu.

TOGG'A YENÝ ÖZELLÝK!

"Biz Togg'un yanýnda olacaðýz" diyen Bakan Kacýr "Bir yandan da yazýlým geliþtirmeleri devam ediyor. Son yeniliklerden biri de yüz tanýma oldu." ifadelerine yer verdi.

"30 BÝNE YAKIN TOGG, YOLLARDA"

Bakan Kacýr, "Togg, çok önemli bir teknoloji projesi. Gerçekten bizim için krtik bir proje. Yollardaki Togg araçlarý 30 bine yaklaþtý. Togg, Ankara'da bir araþtýrma merkezi kurdu. Togg'a otonom sürüþ kabiliyeti kazandýrmak için çalýþmalar sürüyor." ifadelerini kullandý.

Bakan Kacýr'ýn açýklamalarýndan bazý satýr baþlarý:

Türkiye'nin uydu geliþtirme hayali 40 yýllýk bir hayal. ÝMECE uydusuyla birlikte Türkiye bu seviyede baþarý elde edebilen sayýlý ülkeler arasýna girmiþ oldu.

"TÜRKÝYE'NÝN SINIF ATLADIÐI BÝR PROJE OLDU"

Haberleþme uydularý konusunda yerlileþme ve millileþme çok hýzlý gerçekleþmedi. Türksat 6A, Türkiye'nin sýnýf atladýðý bir proje oldu. 8 Temmuz haftasýnda uzaya fýrlatýlmýþ olacak. Türkiye, Türksat 6A'yý üreterek milli haberleþme uydusu üretebilen 11 ülkeden biri haline geldi. Uydunun tüm fonksiyonlarýnýn uzay ortamýnda çalýþacaðý belirlendi.

Türkiye yüksek teknolojide bu ana kadar ürettiði en yüksek pahaya sahip teknoloji platformunu çalýþýr hale getirmiþ olacak. Türksat 6A projesi hem platform üzeyinden kilogram yük olarak en yüksek deðere sahip proje, hem de Türkiye'nin bugüne kadar geliþtirdiði milli teknoloji platformlarý içinde bir platformun en yüksek kýymete sahip olduðu proje.

Türksat 6A'nýn Türksat 5A ve 5B'den farký, haberleþme uydusu teknolojisinde millilik kazanmak. Bu kabiliyetin kazanýmý önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yeni haberleþme uydu projelerini beraberinde getiriyor olacak.

Ekonomik deðer açýsýndan en büyük faydasý 1,5 milyarlýk Güneydoðu Asya coðrafyasýna Türkiye'nin haberleþme uydularýyla eriþim kazanmasý olacak önceki Türksat uydularýna ilave olarak.

"ÇOK GENÝÞ COÐRAFYAYA ERÝÞÝM ÝMKANI SAÐLAYACAK"

Türksat 6A, çok geniþ bir coðrafyaya eriþim imkaný saðalayacak. Türkiye 4,5 milyarlýk nüfusa hizmet sunabilir hale gelmiþ olacak.

"HEDEFÝMÝZ UZAY TEKNOLOJÝLERÝNDE TAM BAÐIMSIZ TÜRKÝYE"

Türkiye artýk yýlda birkaç kez uzay heyecaný yaþayan bir ülke. Bunlarý çoðaltacaðýz. Nihai hedefimiz uzay teknolojilerinde tam baðýmsýz Türkiye.

Ýki astronotumuzun her ikisi de ilk misyonu gerçekleþtirmek üzere eðitimlerini baþarýyla tamamladýlar. Ýki astronot yetiþtirmek önemliydi. Tuva Cihangir Atasever de Alper Gezeravcý gibi yetiþmiþ oldu. Yörünge altý araþtýrma uçuþu projenin baþýnda planlanmýþ oldu. Tuva Cihangir Atasever de ilk günden planladýðýmýz gibi ilave bir maliyet getirmeyen yörünge altý araþtýrma uçuþu misyonunu haziran ayýnda gerçekleþtirmiþ olacak. Normal bir yolcu uçaðýnýn kazanacaðý irtifanýn 10 kat üzerine çýkýlacak.

Türkiye, uzay sýnýrýný aþan mikro yer çekimini tecrübe eden ve bu ortamda araþtýrmalar yapan bir deðil iki astronota sahip olmuþ olacak.

"KAAN'LA HEDEFE ADIM ADIM ÝLERLÝYORUZ"

KAAN'da ilk hedef 2028 yýlýnda 20 KAAN'ýn TSK envanterine girebilecek noktaya gelmesi ve TSK'ya teslim edilmesi. TUSAÞ muazzam bir gayretle bu projeyi sürdürüyor.

Türkiye'nin dünyada bir elin parmaðýný geçmeyen sayýda 5. nesil savaþ uçaðý geliþtirebilen ülkelerden biri olmasý hedefine adým adým ilerliyoruz. Türkiye artýk her alanda savunma sanayiine benzer atýlýmlar içerisinde. Savunma sanayii Türkiye'ye yüksek teknoloji geliþtirme tecrübesi kazandýrmýþ oldu.

Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde gerçekleþtirdiðimiz ekonomi programýmýzýn da en önemli bileþenlerinden biri yeni nesil sanayi politikasýdýr. Türkiye benzer baþarý hikayelerini her alanda adým adým gerçekleþtiriyor, gerçekleþtirecek.

Güneþ paneli üretiminde Türkiye Avrupa 1.'si, dünya 4.'sü. Hem yerli güneþ enerjisi yatýrýmlarýmýzý hem Avrupa'nýn talebini Türkiye'nin güneþ panelleri ve güneþ hücreleriyle karþýlamayý hedefliyoruz.

Rüzgar türbinlerinde Türkiye, Avrupa'da ilk 5 üreticiden biri. Önümüzdeki 12 yýl içinde yaklaþýk 15 gigavat daha kapasite ilave edeceðiz. Türkiye 9 özel sektör firmasýyla biyoteknolojik ilaç üretimi konusunda da kabiliyet sahibi.

"TEKNOFEST'E BAÞVURU SAYISI 1 MÝLYON 600 BÝNÝ AÞTI"

Þu anda net bir tarih veremem. Ekim ayýnda olabilme durumu var. Hava þartlarýnýn iyi olmasýný istiyoruz. Tarihler netleþtiðinde tüm Türkiye'ye duyuracaðýz. Yarýþma baþvurusu açýsýndan yeni rekorlar kýrdýk. Baþvuru sayýsý þimdiden 1 milyon 600 bini aþtý. Baþvuru rekoru milli teknoloji hamlesinin sahiplendiðinin kanýtý.

KAMUDA TASARRUF DÖNEMÝ

Sayýn Cumhurbaþkanýmýza çok teþekkür ediyorum böyle bir süreci baþlattýðý için. Bizlerinde fikirlerini alarak tasarruf paketini kamuoyuna duyurmuþ oldu.

Önümüzdeki dönemde Togg kullanýmý daha da yaygýnlaþacak. Kamu araç havuzu programý da geliþtireceðiz.

Cumhurbaþkanýmýz yeni bir 'Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý'ný dünyaya duyurmuþ olacak.