Avrupa'da büyük ilgi görüyor! Arý zehrinin kilosu 100 bin dolara satýlýyor
ABONE OL

Ardahan'da þarküteri iþi yapan Kadir Özer dede mesleðini seçerek arýcýlýk yapmaya baþladý. Özer, 2006 yýlýnda çalýþmak üzere Ýstanbul'a gitti. Özer, 11 yýl çalýþtýðý Ýstanbul'da restoranlarda çalýþýp þeflik yaptý. Daha sonra memleketine dönerek dede mesleði olan arýcýlýk yapmayý tercih etti. Ýlk önce 10 kovanla baþladýðý arýcýlýkta þimdi ise yaklaþýk 300 kovana sahip olan Özer, sadece bal üretmekle yetinmeyerek, propolis, polen, arý sütü, apilarni, arý ekmeði ve son olarak da arý zehri üretiyor.

ARI ZEHRÝ ÜRETÝMÝNÝ ÖÐRENDÝ

Arýcýlýktan daha fazla gelir elde etmenin yollarýný ararken arý zehri üretimini öðrenen Özer, özellikle kozmetik ve saðlýk sektöründe birçok hastalýðýn tedavisinde kullanýlmaya baþlanan arý zehrinin gramýný da yurt içine 100 dolardan satarken iþlerini büyüttü ve yurt dýþýna açýldý. Meraklý arýcý, arýlara zarar verilmeden zehrini kovanlardan toplamak için arýcýlýk gen merkezinden elektrik cihazýný alarak kovanlara yerleþtirdi. Kovanlara yerleþtirilen özel aparat sayesinde elektrik verilen arýlarýn cama zehri býrakmasýyla elde edilen arý zehri, daha sonra camdan kazýnarak saklanýyor. Bu aparat sayesinde arýlar zarar görmeden zehirlerini cama býrakmýþ oluyor. Kendi arýlarýyla da yetinmeyen Özer, arýcýlardan hem arý zehri toplamaya hem de arý zehri üretimini öðretmeye de baþladý.

"EN DEÐERLÝSÝ ARI ZEHRÝ"

Arý zehrinin çok deðerli bir ürün olduðunu ve çok az toplanabildiðini dile getiren Özer, bu yüzden gramla satýldýðýný belirterek, 'Katma deðerli bir ürün. Bölgemizde arýcýlýk getirisi olan bir meslek deðil aslýnda. Ondan dolayý sadece arýcýlýk yaptýðýmýzda kazanç elde edemiyoruz. Bu nedenle katma deðeri olan bir ürüne yöneldik. Onun için de arý zehri üretmeye karar verdik. Çünkü arý zehri hem kozmetik sektöründe hem de saðlýk sektöründe kullanýlýyor. Bu nedenle de çok zor üretilen bir ürün olduðu için fiyatý da çok yüksek. Arýlardan bir çok ürün elde ediliyor ama en deðerlisi arý zehridir' dedi.

KÝLOSU 100 BÝN DOLAR

Arý zehrinin fiyatýyla altýndan daha deðerli olduðunu söyleyen Özer, 'zehrin kilogramý pazarda 100 bin dolarý buluyor. Bunun sebebi, bu zehrin özellikle kimya sanayi, ilaç sanayi ve kozmetik alanýnda kullanýlýyor olmasýdýr. Ýnsan saðlýðýndan tutun kiþisel bakýma kadar bir çok alanda kullanýlýyor ve her geçen gün de farklý alanlarda deneyler yapýlýyor. Arý zehri üzerine makaleler yazýlýp uluslararasý çalýþmalar yapýlýyor. Labaratuvarlarda deneyler yapýlýyor' dedi.

"ARI ZEHRÝ ELDE ETMEK ÇOK BASÝT"

Ardahan Arýcýlar Birliði Baþkaný Ýlhan Evliyaoðlu, arý zehrinin önemi ve deðerine deðinerek, arýcýlarý bu sektöre yöneltmek istediklerini söyledi. Evliyaoðlu, 'Mevsimsel olarak bal hasadý yýldan yýla farklýlýk gösteriyor. Her yýl bal alýnmýyor ve buradaki amacýmýz arýlardan bal elde etmenin yaný sýra polen, propolis, arý sütü, arý ekmeði ve arý zehri üretmek lazým. Mevsimsel olarak her sezon bal elde etmek mümkün deðil. Arý zehri elde etmek gerçekten çok basit ve arý zehri hem saðlýk sektöründe hem de kozmetik sektöründe kullanýlan bir ürün. Ve bu nedenle de çok kýymetli' dedi.