Ayasofya-i Kebir Cami-i Þerifi 25 milyon ziyaretçi aðýrladý
ABONE OL

Ýstanbul'un fethine kadar 916 yýl kilise, 1453'ten itibaren de cami olarak kullanýlan Ayasofya, 1934'te alýnan kararla 86 yýl müze olarak hizmet verdi.

Sürekli Vakýflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneði, Ayasofya'nýn camiden müzeye dönüþtürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararýnýn iptali istemiyle açtýðý dava 10 Temmuz 2020'de karara baðlandý. Danýþtay 10. Dairesi'nin, camiden müzeye dönüþtürüldüðü 24 Kasým 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararýný oy birliðiyle iptal etmesiyle Ayasofya'da yeniden ibadet etmenin yolu açýldý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Ayasofya'nýn ibadete açýlmasýna iliþkin kararnameyi ayný gün imzaladý. Ardýndan Ayasofya'nýn Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýna devredilerek ibadete açýlmasýna iliþkin Cumhurbaþkaný Kararý Resmi Gazete'nin mükerrer sayýsýnda yayýmlandý.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Þerifi, 24 Temmuz 2020'de 86 yýl sonra kýlýnan ilk cuma namazýyla Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da katýldýðý törenle ibadete açýldý.

Ýstanbul Müftü Yardýmcýsý Ahmet Aktürkoðlu, AA muhabirine, Ayasofya-i Kebir Cami-i Þerifi'nin Ýstanbul'un fethinin en önemli sembollerinden birisi olduðunu söyledi.

Ayasofya'nýn fetihten sonra asýrlarca Müslümanlara hizmet verdiðini belirten Aktürkoðlu, 4 yýl önce alýnan kararla tekrar ibadete açýldýðýný hatýrlattý.

Aktürkoðlu, Ayasofya yeniden ibadete açýldýktan sonra yerli ve yabancý turistlerden büyük raðbet gördüðünü anlatarak, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Þerifi ibadete açýldýðý 24 Temmuz 2020'de itibaren 4 yýl boyunca yaklaþýk 25 milyon ziyaretçiyi kabul etmiþ. Ayasofya Camisi'nde hem yerli ve hem yabancý birçok ziyaretçiyi aralýksýz olarak aðýrlamaktayýz." dedi.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Þerifi'ne ülkenin dört bir yanýndan gelenler olduðu gibi dünyanýn farklý ülkelerinden de Müslüman ve gayrimüslim ziyaretçilerin geldiðini ifade eden Aktürkoðlu, "Herkesin ilgisini çeken önemli tarihi mekanlardan bir tanesi. Ayasofya Camisi sezona göre, günlük ortalama 50 bin civarýnda ziyaret sayýsýna ulaþýlýyor. Senelik ise yaklaþýk 6-7 milyonu bulan ziyaretçi sayýmýz oluyor." diye konuþtu.

Aktürkoðlu, Ayasofya-i Kebir Cami-i Þerifi'nde günlük namaz vakitlerinin dýþýnda Ýstanbul Müftülüðüne baðlý çeþitli etkinlikler de yapýldýðýný aktararak, þöyle devam etti:

"Örneðin; Ayasofya derslerimiz var, cumartesi ve pazar günleri özellikle Sahih-i Buhari dersleri, irþat dersleri, irfan dersleri, bunun haricinde kandil gecelerinde icra ettiðimiz özel programlar ve özellikle Kur'an kurslarýmýzda yetiþen hafýzlarýmýzýn icazet merasimlerini de Milli Eðitim Bakanlýðýyla ortak yürüttüðümüz hafýzlýk projesinin icazet merasimlerini de Ayasofya'da yapmaktayýz. Yýlda iki defa icazet merasimini Ayasofya'da yapýyoruz."

- CAMÝDE 50 PERSONEL MÝSAFÝRLERÝ YARDIMCI OLUYOR

Ayasofya-i Kebir Cami-i Þerifi'ne gelen insanlarýn Müslüman olmak için kendilerine baþvurduðunu aktaran Aktürkoðlu, günlük ortalama bir veya iki kiþinin ihtida merasimini camide yaptýklarýný kaydetti.

Aktürkoðlu, Ayasofya'da hem irþat hem de teþrifat hizmetleri yaptýklarýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Diyanet personeli olarak burada 50 personelimiz var. Bunlardan bir kýsmý teþrifat dediðimiz ziyaretçilerin cami adabýna uygun ve namaz esnasýnda saf düzeninin alýnmasý noktasýnda cemaatimize yönlendirme ve yardýmcý oluyor. Onun haricinde de dini rehberlik yapan, özellikle yabancý turistlere yönelik Ýslam ile Ayasofya'nýn kültürel ve dini yönlerinden bahseden cami rehberlerimiz var."

  • Ayasofya Camii
  • ibaret
  • ziyaret