Ayhan Bora Kaplan davasýnda yeni geliþme
ABONE OL

Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca eski Ankara Ýl Emniyet Müdür Yardýmcýsý Murat Çelik, eski Organize Suçlarla Mücadele Þube Müdürü Kerem Gökay Öner, eski Þube Müdür Yardýmcýsý Þevket Demircan, eski Þube Komiserleri Ufuk Gültekin, Gökhan Karaca ve Metehan Ýlkyaz ile Nurullah Özgür Kopuk, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoðan Sertçelik hakkýnda iddianame düzenlenerek Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmiþti.

Mahkeme, 11 sanýk hakkýndaki iddianamenin kabulüne karar vererek ilk duruþma tarihini 18 Temmuz olarak belirledi.

- ÝDDÝANAMEDEN

Ýddianamede, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasýnýn gizli tanýðý Serdar Sertçelik'in sosyal medya hesabýndan paylaþtýðý ses kayýtlarýnda Öner, Çelik, Demircan ve Gültekin hakkýnda çeþitli iddialarda bulunduðu, bunun üzerine resen soruþturma baþlatýldýðý ifade edildi.

Çelik, Öner, Demircan, Ýlkyaz, Karaca ve Gültekin'in, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruþturmada adli kolluk olarak görev aldýklarý aktarýlan iddianamede, dosya þüphelilerinden Sedar Sertçelik'i bu nedenle tanýdýklarý belirtildi.

Ýddianamede, bu sanýklarýn, "Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruþturmasý aþamasýnda hakkýnda gizli tanýklýk kararý dahi alýnmadan önce tüm soruþturma süreci boyunca görev ve yetkileri olmadýðý halde koruyucu tavýr takýndýklarý" kaydedildi.

Sertçelik'in, soruþturma kapsamýnda 24 Kasým 2023'te ikinci kez gözaltýna alýnmasý kararý üzerine tutuklanacaðýný düþünmesi sebebiyle "hakkýndaki soruþturmayý ve yargýlamayý sonuçsuz býrakmak" amacýyla yurt dýþýna çýkma planý yaptýðý anlatýlan iddianamede, emniyet mensubu sanýklarýn, "Gözaltý kararýnýn uygulanmasýný önlemek amacýyla 20 Kasým 2023'te ateþli silahla yaralanan Serdar Sertçelik'in bu yaralanmasý sebebiyle gözaltýna alýnamayacaðýna dair ilgili hekimi yönlendirdikleri ve usule uygun olmayan bir doktor raporu temin ettikleri belirlenmiþtir." denildi.

Rapor sayesinde Sertçelik'in gözaltýna alýnmasý kararýnýn yerine getirilmediði anlatýlan iddianamede, 27 Kasým 2023'te bu kez gözaltýna alýnmaksýzýn mevcutlu olarak hazýr edilmesi talimatý sonrasýnda hakkýndaki "konutu terk etmeme adli kontrol kararý" olmasýna raðmen bunu ihlal ederek kaçtýðý bildirildi.

"Sertçelik'in, yurt dýþýna gideceðini doðrudan þüpheliler Ufuk Gültekin ile Gökhan Karaca'ya beyan ettiði" aktarýlan iddianamede, "Dolayýsýyla bu durumdan sýralý amirler olan þüpheliler Þevket Demircan, Kerem Gökay Öner ve Murat Çelik ile ayný büroda görevli olup Serdar Sertçelik'in Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruþturmasý kapsamýnda konutunda bulunup bulunmadýðý hususunda kontrolünden sorumlu olan komiser rütbesindeki þüpheli Metehan Ýlkyaz'ýn da haberdar olduðu" kaydedildi.

Sanýklar Öner ile Demircan'ýn 29 Kasým 2023'teki tespit edilen yazýþmalarýna göre Sertçelik'in Ankara'dan ayrýlarak Ýstanbul'a gittiði yönünde mesajlaþtýklarý belirtilen iddianamede, þu ifadeler yer aldý:

"Serdar Sertçelik'in bulunamadýðýna dair tutanak tutularak adli makamlarý yanýltma ve Serdar Sertçelik'i koruyup kayýrma amacýyla bu yönde birlikte karar aldýklarý, Sertçelik'in kolluk tespitlerine göre 4 Aralýk 2023'te yasa dýþý yollardan yurt dýþýna çýkmasýnýn akabinde þüpheliler Murat Çelik, Kerem Gökay Öner, Þevket Demircan, Metehan Ýlkyaz, Gökhan Karaca ve Ufuk Gültekin'in, görev ve yetkileri olmadýðý halde usulsüz þekilde Serdar Sertçelik ile irtibat kurmaya devam ettikleri, birden fazla kez telefonla görüþüp kayda aldýklarý anlaþýlmýþtýr."

- "NASIL ÝFADE VERECEÐÝ YÖNÜNDE YÖNLENDÝRDÝLER"

Ýddianamede, sanýklarýn, Ankara 32. Aðýr Ceza Mahkemesinde görülmeye devam eden Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasýnda Sertçelik'i nasýl ifade vermesi gerektiði yönünde yönlendirdikleri bildirildi.

Ýddianamede, "Serdar Sertçelik'in de kendisine yapýlan bu yönlendirmeleri kabul ettiðine dair görüþme içerikleri çözümlerine göre beyanlarýnýn mevcut olduðu, bu hususta ayný birimde ve ayný soruþturma kapsamýnda adli kolluk olarak görev alan þüpheliler Murat Çelik, Kerem Gökay Öner, Þevket Demircan, Metehan Ýlkyaz, Gökhan Karaca ve Ufuk Gültekin ile þüpheli Nurullah Özgür Kopuk'un iþtirak halinde hareket ettikleri anlaþýlmýþtýr." tespiti yer aldý.

- "GÝZLÝ TUTULMASI GEREKEN SORUÞTURMA BÝLGÝLERÝNÝ VERDÝLER"

Ýddianamede, sanýklarýn, soruþturma kapsamýnda gizli tutulmasý gereken adli talimat ve kararlar hakkýnda bilgi vererek, soruþturmanýn selametini tehlikeye düþürdükleri ifade edildi.

Þevket Demircan'ýn talimatý üzerine Kerem Gökay Öner ile Murat Çelik'in bilgisi dahilinde teknik araçlarla izleme adýna "koruma tedbir kararý" olmamasýna raðmen Ankara Ýl Emniyet Müdürlüðü Organize Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðü teknik bürosundaki bir ses kayýt cihazýnýn da hukuka aykýrý þekilde dýþarý çýkararak kullanýldýðý anlatýlan iddianamede, "Görevleri gereði vakýf olduklarý baþka adli olaylarla ilgili olarak verilen bir takým talimat ve kararlarý açýk kimlik bilgileri tespit edilemeyen bir kiþiyle de paylaþtýklarýnýn belirlenmiþtir." tespitine yer verildi.

Ýddianamede, bu sanýklarýn, "adli görevi kötüye kullanma", "göreve iliþkin sýrrýn açýklanmasý", "tanýðý etkilemeye teþebbüs" ve "suçluyu kayýrma" suçlarýný iþlediði belirtildi.

Sanýklar Adem Kaçan, Mustafa Çotuk, Ramazan Kubat ve Erdoðan Sertçelik'in ise Serdar Sertçelik hakkýnda konutu terk etmeme adli kontrol kararý bulunduðunu bilmelerine raðmen iþtirak halinde kaçmasýna yardým ettikleri kaydedildi.

- ÝSTENEN CEZALAR

Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca hazýrlanan iddianamede, Öner hakkýnda, "görevi kötüye kullanma", "göreve iliþkin sýrrýn açýklanmasý" ve "suçluyu kayýrma" suçlarýndan 2 yýldan 11 yýla, emniyet mensubu diðer sanýklar Çelik, Demircan, Gültekin, Ýlkyaz ve Karaca'ya ise ayný suçlarýn yaný sýra "tanýðý etkilemeye teþebbüs" suçundan 4'er yýldan 15'er yýla kadar hapis cezasý verilmesi talep ediliyor.

Diðer sanýklardan Kopuk'a, "tanýðý etkilemeye teþebbüs" suçundan 2 yýldan 4 yýla kadar hapis cezasý istenen iddianamede; Kaçan, Çotuk, Kubat ve Serdar Sertçelik'in babasý Erdoðan Sertçelik'in ise "suçluyu kayýrma" suçundan 6'þar aydan 5'er yýla kadar hapse mahkum edilmesi talep ediliyor.

Baþsavcýlýkça, Türk Ceza Kanunu'nun "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin Ýþleyiþine Karþý Suçlar" baþlýðý altýndaki 316. maddesinde düzenlenen "suç için anlaþma" suçundan yürütülen soruþturmanýn ise daha önce ayrýlarak baþka bir soruþturma numarasý altýnda yürütülmesi kararlaþtýrýlmýþtý.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasýnýn sanýðý olan ve kýrmýzý bültenle aranýrken Macaristan'da yakalanan Serdar Sertçelik hakkýndaki soruþturma da savunmasýnýn alýnamamasý nedeniyle ayrýlmýþtý.

  • suç örgütü
  • gizli tanýk
  • iddianame