AYM'ye bir haftada rekor başvuru
ABONE OL
Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ihlal davalarını azaltmak amacıyla hayata geçirdiği Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı kapsamında, 24 Eylül Pazartesi gününden bu yana 53 başvuru yapıldı.

Bireysel Başvuru Bürosu'ndan alınan bilgiye göre, başvuruların büyük çoğunluğunu adil yargılanma hakkının ihlali gerekçesi oluşturdu. Bunu, mülkiyet hakkı, eşitlik ilkesinin ihlali ve diğer hakların ihlali konuları izledi. Yüksek Mahkemeye yapılan 53 başvurunun yüzde 70'inde eksiklik tespit edildi. Eksik başvuru yapan vatandaşlara süre verilerek eksikliklerini tamamlamaları istendi.

Başvurulardaki eksikliklerin ilk sırasını başvuru formu yerine elde yazılan dilekçeler oluşturdu. Diğer eksikliklerin, başvuru formuna belge eklememe, talep edilen tazminat miktarını yazmama, eksik harç yatırma ve hangi hakkının ihlal edildiğini açıkça belirtmeme gibi konularda yapıldığı belirlendi.

Bireysel Başvuru Bürosu'nda inceleme, belgelerde herhangi bir eksiklik olup olmadığı yönünden yapılıyor. Eksiklik saptanmayan başvurular kabul edilebilirlik kararı verecek komisyonlara gönderiliyor.

Komisyonların şu ana kadar herhangi bir karar vermediği, gelecek hafta komisyonların toplanmasının planlandığı öğrenildi.

-Genel Sekreterlik uyardı-

Başvurularda yüzde 70 gibi yüksek bir oranda eksiklik görülmesi nedeniyle Yüksek Mahkeme, vatandaşların başvuru yaparken daha dikkatli olmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliği, başvuruda yapılan hatalar nedeniyle duyuru yayınladı. Duyuruda, bireysel başvuruların 'Bireysel Başvuru Formu' kullanılarak Anayasa Mahkemesi'ne şahsen ya da mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikler aracılığıyla yapılmasının zorunlu olduğu belirtildi.

Başvuruların, Bireysel Başvuru Formu kullanılarak veya başvuru formunda bulunması gereken bütün bilgileri içeren ve aynı formattaki bir dilekçeyle yapılması zorunlu olmasına rağmen bazı başvurucuların bu usule uymadıkları ya da başvurularını posta yoluyla doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne gönderdikleri ifade edildi.

Duyuruda, 'Bu şekildeki müracaatların bireysel başvuru olarak kabul edilip işleme konulması mümkün değildir. Bu nedenle olası hak kayıplarının önüne geçilmesi açısından başvuruların Kanun ve İçtüzük'te belirtilen yönteme uygun olarak hazırlanması ve Anayasa Mahkemesi'ne ulaştırılması gerekmektedir' uyarısında bulunuldu.