Alýnan bilgiye göre, Karabað Zaferi'nin yýl dönümü dolayýsýyla 8 Kasým Cuma günü ATO Congresium'da özel bir program gerçekleþtirilecek.
Bu kapsamda Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý, Devlet Opera Balesi ve TRT Çok Sesli Korosu'nun da yer aldýðý 120 kiþilik orkestra, Azerbaycan baþta olmak üzere Türk dünyasýnýn seçkin sanatçýlarýnýn katýlýmýyla konser verecek.
Orkestrayý Mustafa Mehmandarov'un, koroyu Elnara Kerimova'nýn yöneteceði konserde, Azerbaycan'dan Azer Zeynalov, Kazakistan'dan Ulpan Aubakirova, Kýrgýzistan'dan Karimberdi Turapov, Özbekistan'dan Umid Ýsrailov, Türkiye'den Görkem Ezgi Yýldýrým ve Türkmenistan'dan Beðenç Moþiyev solist olarak yer alacak.
Programda, konserin yaný sýra iki aþamadan oluþan ve Karabað Zaferi'nin öncesi ve sonrasýný gösteren fotoðraf sergisi açýlacak.
- TÜRKÝYE ÝLE AZERBAYCAN'IN KÖKLÜ KARDEÞLÝK HÝKAYESÝ
Ahmed Cevad Enstitüsü Baþkaný ve MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli'nin Baþdanýþmaný Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Karabað Zaferi ile Türkiye-Azerbaycan arasýndaki kardeþlik hukuku ve kutlama programýna iliþkin AA muhabirine bilgi verdi.
Konuþmasýna, "8 Kasým ve Karabað Zaferi neden önemlidir?" sorularýyla baþlayan Ersoy, "8 Kasým Karabað Zaferi'nin seneyi devriyesi olduðu için önemlidir. Karabað Zaferi son asýr içerisinde Türk milletinin kendi iradesiyle kaybetmiþ olduðu bir topraðý yeniden kazanmasýnýn baþarýsý ve seneyi devriyesi olduðu için önemlidir. 1974 Kýbrýs çýkarmasýndan sonra iþgal edilmiþ Türk topraðýnýn yeniden ikinci kez Karabað'da ele geçirilmesi, yeniden Azerbaycan Türklüðü ile barýþtýðý ve birleþtiði için önemlidir. O sebeple Karabað, Har-ý bülbül sadece Azerbaycan Türklüðünün deðil, tüm Türk dünyasýnýn meselesidir. Bu baþarýnýn yeniden Türk ve Türk dünyasý yüzyýlýnda tüm Türk dünyasýnýn övünç ve kahramanlýk duyacaðý bir zafer olduðu hakikatinin altýný çizmek, bu coþkuyu Türkiye ve tüm Türk dünyasýyla yaþamak istiyoruz." dedi.
Bu konserin yapýlmasýnýn manevi arka planý sahnelenen icranýn çok daha ötesinde olduðuna iþaret eden Ersoy, Türkiye ile Azerbaycan'ýn köklü kardeþlik hikayesinin tarihin akýþý içerisinde hep birlikte olduðunu vurguladý.
Azerbaycan'ýn Çarlýk Rusya'nýn kontrolüne geçmesi süreci ve sonrasýnda baðýmsýzlýðýyla ilgili verilen mücadeleleri anlatan Ersoy, þöyle devam etti:
"Ermenilerin Ruslarla iþbirliði yaparak büyük bir soykýrýma tabi tutmuþ olduðu yýllarda Osmanlý son dönem Genelkurmay Baþkanlýðý ve aklýyla birlikte en az 8-10 cephede mücadele verirken Kafkas Ýslam Ordularýný Nuri Paþa komutasýnda Azerbaycan'a göndererek, Azerbaycan'daki kardeþlerinin hürriyetinin kazanýlmasýna ve orada baðýmsýz Azerbaycan devletinin kurulmasýna, 'bir kere kalkan bayrak bir daha inmez' anlayýþýyla Mehmet Emin Resulzade'nin bayrak kaldýrmasýna vesile olan bir arka planý vardýr. Tabii bu karþýlýksýz kalmamýþtýr. Bizim milli mücadelemizde, öncesinde, sonrasýnda Azerbaycan da buna mukabeleyle karþýlýk vermiþtir. Neriman Nerimanov'un o dönem içerisinde teslim etmiþ olduðu deðerli varlýklarla, o dönemki petrollerle, altýnlarla Atatürk'ün talebiyle beraber milli mücadele Azerbaycan tarafýndan desteklenmiþtir. Atatürk'ün 'milli mücadeleden sonra borcumuzu öderiz' diye ifade ettiði, Neriman Nerimanov'un cevabý 'biz kardeþiz, kardeþin kardeþe borcu olmaz.' dediði... Bu tarihi arka plan 70 yýllýk Sovyet esaretinden sonraki süreçte 91-92'li yýllardaki baðýmsýzlýk hareketiyle beraber yeniden Azerbaycan Baðýmsýz Cumhuriyeti kurulmuþtur. Ama eþ zamanlý olarak Ermeni zulmü bu kez de Hocalý katliamý olarak karþýsýna çýkmýþtýr Azerbaycan'ýn."
- "TÜRK DÜNYASININ BAÞARISI OLMUÞTUR"
Ýkinci Karabað Savaþý'na deðinen Ersoy, "Þartlarýn oluþtuðu, yeniden tarihin doðrulup dirildiði, Türk devleti ile Azerbaycan devletinin ortak ufkunun ve kardeþliðinin sonucu Azerbaycan Genelkurmayýnýn stratejik aklýyla önemli mücadeleler veren Azerbaycan ordusunun kahramanlýðý ile beraber Ýkinci Karabað Zaferi büyük bir baþarýyla Türk dünyasýnýn baþarýsý olmuþtur." dedi.
Ersoy, Karabað Zaferi'nin mücadelesinde þehadet þerbetini içmiþ tüm þehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Onlarýn verdikleri emeklerin bugünü ortaya koyduðu gerçeðini unutmamak lazým. Þehitlerimize mahcup olmamak için onlarýn þehadet dilekçesine uygun bir vataný imar etmek, yeniden inþa etmek sorumluluðumuz olsun." ifadelerini kullandý.
- "TÜRKÝYE VE AZERBAYCAN BENZER MEFKURE BÝRLÝÐÝNE SAHÝPTÝR"
Azerbaycan-Türkiye iliþkisinin sadece dar günlerdeki kardeþlik deðil, kuruluþ aþamasýnda mefkure olarak da birbirleriyle eþ zamanlý olduðuna dikkati çeken Ersoy, þunlarý kaydetti:
"Azerbaycan'ýn fikir babasý kabul edilen ve Azerbaycan bayraðýndaki kýrmýzýyý, yeþili, ortaya koyan maviyi 'Türkleþmek, Ýslamlaþmak, muasýrlaþmak' diye ifade eden Hüseyinzade Ali Bey bir Türk mütefekkiri, Türk aydýnýdýr. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün benim fikir babam dediði Ziya Gökalp 'Türkleþmek, Ýslamlaþmak, muasýrlaþmak' mefkuresini Hüseyinzade Ali Bey'den etkilenerek almýþtýr. Ziya Gökalp, Hüseyinzade Ali Bey için, 'Benim yolbaþçýmdýr, yol gösterendir, mefkure babamdýr' demiþtir. Dolayýsýyla hem Azerbaycan devletinin kuruluþundaki Türkleþmek, Ýslamlaþmak, muasýrlaþmak ülküsü hem de Ziya Gökalp referanslý, milliyetçi, Türk devletinin kurulmasýndaki Gazi Mustafa Kemal'in ilham almýþ olduðu Ziya Gökalp ile ayný kaynaktan beslenmiþlerdir. Dolayýsýyla Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti kuruluþunda da birbirleriyle benzer mefkure birliðine sahiptir. O sebeple bu kader birliðimizin sadece þartlarýn ürettiði dönemsel bir birliktelik olduðunu deðil, bu tarihi kökler üzerinden geleceðini inþa etme ülkümüzü hiçbir zaman unutmamamýz gerekiyor."
- PROGRAMIN ÝÇERÝÐÝ
Etkinliðe iliþkin bilgi veren Ersoy, program kapsamýndaki Türkiye ve Azerbaycan milli marþlarýyla baþlayacak konserde, Ahmed Cevad'ýn þiirlerinin bestelerinden oluþan repertuvar 12-14 civarýnda eserin Türk dünyasýndan önemli sanatçýlar tarafýndan icra edileceðini söyledi.
Ersoy, konserin sonunda Ahmed Cevad'ýn Türk dünyasýnýn birliðini simgeleyen ve Türk dünyasý heyecaný taþýyan kitleler tarafýndan milli marþ gibi okunan "Çýrpýnýrdý Karadeniz" þiirinin her kýtasýnýn bir Türk lehçesinde okunacaðýný kaydetti.
Ersoy, program kapsamýnda, konser öncesi Karabað Zaferi'ne iliþkin fotoðraf sergisi ile Þuþa ve Karabaðlý aydýnlarýn tanýtýmýyla ilgili bir koleksiyon sergisi açýlacaðýný da ifade etti.
Programýn Ankara'da Türk dünyasýnýn kalbinin attýðý baþkentin en görkemli salonlarýndan ATO Congresium'da yapýlacaðýný belirterek, "Programa davetimiz açýktýr. Yüreði Türk dünyasý için çarpan, birlikte 'Çýrpýnýrdý Karadeniz'i söylemek isteyen tüm aziz Türk milletinin þerefli mensuplarý davetlimizdir." dedi.
Ersoy, Türkiye'nin farklý gündemlerle meþgul edilirken, Türk dünyasý gerçeðini, parlayan yýldýzý, doðan güneþi, Türk dünyasýnýn yükselen sadasýný ve görkemini görüp, güç bulmak gerektiðini ifade etti.
Büyük Önder Atatürk'ün, "Azerbaycan'ýn sevinci, sevincimiz, kederi kederimizdir." ve eski Azerbaycan Cumhurbaþkaný merhum Haydar Aliyev'in "Ýki devlet tek millet" sözünü anýmsatan Ersoy, "Hiçbir güç ve kuvvetin bizim kardeþliðimizin önüne geçmemesi, hiçbir farklý gündemin de Türk dünyasý gündeminin önüne geçmesine müsaade edilmemesi gerektiðini düþünüyoruz." dedi.
- BAHÇELÝ'YE TEÞEKKÜR ETTÝ
Programýn hazýrlanmasýnda emeði geçen herkese teþekkür eden Ersoy, Ahmed Cevad Enstitüsü'nün kurucusu MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli'nin Ahmed Cevad için söylediði "Sözün baþý, geleceðin sonsuzluðudur." tanýmýný anýmsattý.
Prof. Dr. Ruhi Ersoy, "Türk dünyasý için yapýlacak bu faaliyetler için bu müesseseyi inþa eden ve oluþturan Sayýn Genel Baþkanýmýz Devlet Bahçeli Beyefendi'ye özel teþekkürler ediyorum." dedi.
Ersoy, Türk dünyasýnýn UNESCO'su TÜRKSOY'un, Türk dünyasý arasýndaki duygu, kültür, sanat ve estetik birliðinin var olabilmesi adýna önemli misyonlar üstlendiðini de bildirdi.