Bahçelievler'de 7 katlý bina kýsmen çöktü! Ýþte o anlar
ABONE OL

Bahçelievler'de, sabah saatlerinde 7 katlý binanýn ilk 3 katý çökerken yapýnýn diðer katlarý zeminin üzerinde kaldý.

Zafer Mahallesi Yadigar Sokak'ta bulunan 7 katlý binanýn kolonlarýndan sabah saatlerinde ses gelmesi üzerine yapýda ikamet edenler hemen dýþarýya çýktý.

Vatandaþlarýn binayý boþaltmasýndan kýsa bir süre sonra binada kýsmi çökme meydana geldi.

Ýhbar üzerine olay yerine çok sayýda polis, itfaiye, saðlýk ve AFAD ekibi sevk edildi.

Ölen ya da yaralananýn olmadýðý binada ekiplerin tedbiren yaptýðý çalýþmada yapýda kimsenin bulunmadýðý tespit edildi.

7 katlý binanýn ilk 3 katýnýn çökmesi nedeniyle ancak diðer katlarýn zemin üzerinde görülebildiði anlaþýldý.

Bina sakinleri, Bahçelievler Belediyesi tarafýndan otellere yerleþtirildi.

Yaklaþýk 40 kiþinin yaþadýðý binanýn 1980 yýlýnda 4 katlý olarak ruhsat aldýðý tespit edildi. Binaya, 1994 yýlýnda kaçak olarak 3 kat ilave edildiði belirlendi.

Boþaltýlan çevre binalardan tedbiren karot örneði alýnarak inceleme yapýlacaðý öðrenildi.

Olaya iliþkin güvenlik kamerasýnca kaydedilen görüntülerde, binada oturanlarýn sokaða çýkmasýnýn ardýndan kýsa süre içinde yapýda kýsmi çökmeyle etrafýn tozla kaplanmasý yer aldý.

Ýstanbul Valiliði, yaptýðý yazýlý açýklamada, binanýn 1980 yýlýnda yapýldýðýný ifade ederek, "Ekiplerin olay yerinde yaptýðý incelemede olayda ölen, yaralanan ya da enkaz altýnda kalanýn bulunmadýðý tespit edilmiþtir. Çöken binanýn çevresindeki binalar tedbir amaçlý boþaltýlmýþ olup, olay yerinde gerekli güvenlik önlemleri de alýnmýþtýr." ifadeleri kullanýldý.

Bahçelievler Belediye Baþkaný Hakan Bahadýr da olay yerinde incelemelerde bulundu.

Bahadýr, buradaki basýn mensuplarýna yaptýðý açýklamada, binanýn ilk üç katýnýn dikey olarak topraða doðru çöktüðünü söyledi.

Þu anda binanýn görünen kýsýmlarýnýn 4-5-6 ve 7'nci katlarý olduðunu anlatan Bahadýr, arkasýndaki iki apartmanýn tuðlalarýnýn zarar gördüðünü, kolon ve kiriþlerinin ise çökmeden etkilenmediðini dile getirdi.

"Birisi tam hasarlý, 3 katý çökmüþ durumda. 4 apartmanýmýzý boþalttýk." diyen Bahadýr, vatandaþlarýn otellerde misafir edileceðini kaydetti.

Bahadýr, kýsmen çöken binaya iliþkin belediyeye bir baþvuru yapýlmadýðýna dikkati çekerek, "Yýkýmý bekleyen bir bina deðil ama yapý zaten eski. 1980 yýlý, bir de 3 katý 1994 yýlýnda kaçak yapýlmýþ. Maalesef sýkýntýlý bir binaymýþ. Bir an önce yýkýlmasý gereken bir binaymýþ." ifadelerini kullandý.

Binaya iliþkin geçmiþte þikayet veya baþvuru olmasý halinde zorla da karot aldýrýldýðýný vurgulayan Bahadýr, 1999 depremi öncesindeki yönetmeliklerle yapýlan binalarýn tümünün sorunlu olduðunun altýný çizdi.

Bahadýr, binaya sonradan yüzde 70 oranýnda sonradan kaçak kat eklendiði belirterek, "(Ýlçede) Buna benzer çok fazla bina yok, bize gelmiþ yok. Karot alýnmýþ, boþaltýlmasý gereken böyle bina yok. Bizde sadece kentsel dönüþüme uðrayacak 265 bina var. Müteahhit arkadaþlarla komþularým anlaþmýþlar. Normal yýkýlacak, yani acil durumda olmayan 265 binayý yýkacaðýz." ifadelerine yer verdi.

- "LÜTFEN 1999 DEPREMÝ ÖNCESÝNDEKÝ TÜM BÝNALARI YENÝLEYELÝM"

Ýlçede 6 Þubat depremlerinden sonra belediyenin sahada yürüttüðü kentsel dönüþüm projelerini anlatan Bahadýr, "'Bahçelievler'in yapý stoðu çok çok iyidir.' demiyorum. Zaten belli coðrafi yapýsý ama sahil bandýndan biraz uzak olduðumuz için orta seviyedeyiz biz, çok kötü deðiliz. Buradan da kimsenin kalbine su serpmiyorum. Lütfen 1999 depremi, yönetmeliði öncesindeki tüm binalarý yenileyelim." çaðrýsýnda bulundu.

Bahadýr, bu kapsamda kendilerinin ellerinden geleni yaptýklarýný dile getirerek, þunlarý kaydetti:

"Ýstanbul'daki kentsel dönüþüm hadisesini þurada biz çözmeye gayret ediyoruz ama bu 60-70 yýlýn sorunu. Çarpýk kentleþme burada 70 yýldýr olmuþ. Burada þunu da söyleyeyim: Lütfen buna siyasi bir bakýþ getirmesin hiçbir parti. Lütfen, istirham ediyorum. Bahçelievlerli bir komþularý olarak, belediye baþkaný olarak deðil. Siyasi bir bakýþla bakmasýnlar, depremin siyaseti olmaz. Biz uðraþýyoruz, Cumhurbaþkanýmýz, bakanlarýmýz uðraþýyor. Bakýn polisinden AFAD'ýna, itfaiyesine kadar tüm ekipler burada. Birliktelik önemli."

SORUÞTURMA BAÞLATILDI

Bakýrköy Cumhuriyet Baþsavcýlýðý Zafer Mahallesinde 4 katlý binanýn çökmesiyle ilgili soruþturma baþlattý. Soruþturma kapsamýnda çöken binada bilirkiþi incelemesi yapýlacaðý öðrenildi.

ÇÖKME KAMERADA

Çökme aný güvenlik kamerasýna yansýdý. Görüntülerde, çökmenin ardýndan çevredekilerin kaçtýðý görülüyor.

"TAM AÞAÐI ÝNERKEN YAN BÝNA ÇÖKMEYE BAÞLADI"

Yan binada yaþayan bina sakini, "04.30 gibi gürültüler oldu, zile basanlar oldu. Sonra balkona çýktým ben. Yan binadan toprak dökülmeye baþladý. O sýrada çýðlýklar artmaya baþladý, kardeþlerimi uyandýrdým. Tam aþaðý inerken yan bina çökmeye baþladý. Ortalýk toz duman oldu. Zaten o binadan taþ kopmalarý olduðu için boþaltmýþlar" dedi. Bir baþka bina sakini ise, "Baðýrma sesleri duydum. Ondan sonra dýþarý çýktýk. Kýsa süre sonra bina yýkýldý" þeklinde konuþtu.

"BÝNA ÇITIRDAYINCA DEPREM OLMADIÐINI ANLADIM"

Bina sakinlerinden Sebahattin Kuzu, "Zeminle bir olan dairenin sahibiyim. Bina sýkýntýlý olduðu için çok sýk gelmiyordum. Sabah karþý çýtýrtýlarý duyup binayý tahliye ettik. Daha sonra da yýkýldý zaten. Çok þükür ölü yaralý da yok. Bina bayaðý çýtýrdayýnca deprem olmadýðýný anladým" dedi.

Baþka bir bina sakini ise, "Ben yatýyordum, kalktým baktým insanlar aþaðýya gidiyor. Herkesin aþaðýda olduðunu görünce inip deprem mi oldu diye sordum. 'Çýkýn bina yýkýlýyor' dediler bana. Kocam da hasta, oðlumda yatýyordu zorla onu kaldýrdým, geldim. Oðlum kocamýn ilacýný getirmek için binaya girdi. Tam binanýn kapýsýndan çýktýktan sonra bina çöktü" diye konuþtu.

BAHÇELÝEVLER'DE KISMEN ÇÖKEN BÝNA KONTROLLÜ ÞEKÝLDE YIKILDI

Öðle saatlerinde olay yerine getirilen kepçe yardýmý ile binanýn kontrollü bir þekilde yýkýmýna baþlandý. Yaklaþýk 1 saatte bina tamamen yýkýldý. Ýþ makinasýnýn olay yerindeki çalýþmasý devam ediyor.