Akar, beraberinde Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Yaþar Güler, Kara Kuvvetleri Komutaný Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutaný Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutaný Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile "Kaplan Pençesi 2020 Tatbikatý"ný yerinde takip etmek üzere Aksaz Deniz Üs Komutanlýðý'na geldi.
Komutanlýkta, Donanma Komutaný Oramiral Ercüment Tatlýoðlu ve diðer yetkililer tarafýndan karþýlanan Akar ve TSK komuta kademesi, Güney Görev Grup Komutanlýðý Üs Savunma Harekat Merkezi'ne geçerek tatbikata iliþkin brifing aldý. Daha sonra personele hitap eden Akar, Deniz Kuvvetlerinin þanlý tarihinden aldýðý güçle yapýlmasý gereken ne varsa baþarýyla yerine getirdiðini, bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceðini ifade etti.
Akar, Türk Silahlý Kuvvetlerinin temel vazifesi olan egemenlik, baðýmsýzlýk, milletinin güvenliðini saðlamak için yapýlmasý gerekenleri kararlýlýkla yerine getirdiðini belirterek, "Baþta FETÖ, PKK/YPG, DEAÞ olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karþý 'ölürsem þehit, kalýrsam gazi' anlayýþý içinde mücadelemizi bugüne kadar sürdürdük, büyük baþarýlar elde ettik. Yine ayný kararlýlýkla mücadelemizi sürdüreceðiz." diye konuþtu.
Ege, Doðu Akdeniz ve Kýbrýs'ta tüm sorunlara diyalogla, görüþmeler ve iyi komþuluk iliþkileri çerçevesinde siyasi çözümlerin bulunmasýndan yana olduklarýný vurgulayan Akar, þunlarý söyledi:
"Bununla ilgili yapýlmasý gereken ne varsa yapmak için hazýr olduðumuzu söyledik. Dün de bugün de ayný noktadayýz. Konuþmalarla, görüþmelerle bu problemlerin çözülebileceðini, bunlarý çözmek için bize düþen neyse bunlara, diyaloða hazýr olduðumuzu söylüyoruz. Bir tarafta istikþafi görüþmeler diðer tarafta güven artýrýcý önlemler çerçevesindeki görüþmeler, ayrýca Cumhurbaþkanýmýzýn, NATO Genel Sekreteri ile mutabýk kaldýðý ayrýþtýrma usulleri görüþmelerinde var olduðumuzu, bunlara katýlmayý arzu ettiðimizi, bunlarý görüþebileceðimizi söylüyoruz. Fakat maalesef komþumuz bu konuda son derece yavaþ, isteksiz fakat diðer taraftan da bir o kadar özellikle basýn yoluyla her türlü gerçek dýþý iddialarda, taleplerde bulunmakta, gerçekleri saptýrmaya devam etmektedir."
Türkiye’nin bu konularda her türlü açýklamayý yaparak gerçeklerin anlaþýlmasý için gayret gösterdiðini ifade eden Akar, þöyle konuþtu:
"Biz gerginlikten, gerginliðin týrmanmasýndan yana deðiliz. Bir an önce barýþýn ve huzurun gelmesinden yanayýz. Maalesef gerginliði týrmandýranlar komþumuz. Gerginliði artýranlar komþumuz, diyalogdan kaçanlar komþumuz. Bütün ellerinden geleni yapýyorlar fakat biz de diyoruz ki tüm bunlara raðmen elimizden geleni yapacaðýz ve hiçbir þekilde ülkemizin, milletimizin hak, alaka ve menfaatlerini çiðnetmeyeceðiz, hiçbir oldubittiye izin vermeyeceðiz, Türkiye'nin ve KKTC'nin içinde olmadýðý hiçbir çözümün de çözüm olmayacaðýný herkesin bilmesi gerektiðini tekrar tekrar dile getiriyoruz."
- "Beyhude bir gayrettir"
"Komþumuz ne yapýyor?" diye soran Akar, "Komþumuz üç ayda 46 NAVTEX, 1 Ekim’den itibaren de Ege ve Doðu Akdeniz’de toplam 22 eðitim sahasý ilan etti. Bunlardan sadece ikisini kullandý. Bunlarýn iyi komþuluk iliþkilerinin karþýtý olduðunu da kendilerine bir kez daha hatýrlatmak istiyorum." ifadelerini kullandý.
Bakan Akar, Türkiye ve Yunanistan arasýnda Ege ve Doðu Akdeniz'deki sorunlara iþaret ederek "Bu sorunlarý bir þekilde Yunanistan'ýn çekilip, bunun sanki Türkiye ile AB arasýnda bir sorunmuþ gibi göstermeye çalýþmasý gerçeklere tamamen aykýrý. Sorun varsa, Türkiye ile Yunanistan arasýndaki sorunlardýr. Bu problemleri Türkiye-AB olarak göstermeye çalýþýyorlar. Bu kesinlikle gerçekleri yansýtmamaktadýr, beyhude bir gayrettir." dedi.
Dünyanýn hiçbir yerinde 6 mil kara suyu, 10 mil hava sahasý olmayacaðýný herkesin bildiðine ve bunu ABD’lilerin de ifade etmeye baþladýðýna iþaret eden Akar, þu açýklamalarda bulundu:
"Anlaþma yapýlmýþ, bu anlaþmalara göre 23 adanýn silahsýzlandýrýlmasý... Gayri askeri statüde olmasý gerekirken bunlar silahlandýrýlýyor. Bunlarý kabul etmemiz mümkün deðil. Oradaki 26 ada silahlandýrýlmýþ durumda. Anlaþmaya aykýrý. Kim bozuyor anlaþmalarý? Bunlarýn bilinmesi lazým. Burada birtakým oldubittilerle birtakým yerlere varmaya çalýþýyorlar. Türkiye'nin hak alaka ve menfaatlerini korumakta, kollamakta azimliyiz, kararlýyýz ve buna da muktediriz."
- “Kararýn yanlýþ olduðunu görmesini bekliyoruz”
Hulusi Akar, savunma sanayisi konusunda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde yüzde 70'lere ulaþan yerlileþme ve millileþme oranýna ulaþýldýðýný hatýrlatarak, bunlarýn daha ileri gitmesinin önemine deðindi.
Bu konuda yapýlmasý gereken ne varsa yoðun þekilde yapmayý sürdüreceklerini vurgulayan Akar, ABD'nin S-400'lere iliþkin yaptýrým kararýna yönelik þu deðerlendirmelerde bulundu:
"CAATSA'nýn hem komþumuz hem de müttefikimiz olan bazýlarýný sevindirmesini hayretle karþýlýyor ve not ediyoruz. Bunun bilinmesi lazým. 1982'lerden itibaren bir hava savunma ihtiyacýmýz var. Bu ihtiyacýmýzý karþýlamak için çeþitli çalýþmalar yapýldý. 90'larda bu çalýþmalar yoðunlaþtý. Özellikle 2011'de Suriye'deki olaylarla birlikte bu ihtiyacýmýz arttý. Burada saklý, gizli bir þey yok. Her þey açýk. Son derece þeffaf görüþmelerle, konuþmalarla bu tedarik süreci baþladý, gerçekleþti. Þu anda muayene ve kontroller yapýlmakta. Bizim siyasi, askeri, ekonomik ve teknolojik faktörler çerçevesinde yaptýðýmýz planýmýz var. Bu plan çerçevesinde faaliyetlerimiz planlandýðý þekilde devam etmektedir. Olaylara soðukkanlý þekilde baktýðýmýzda ABD'nin bu aldýðý kararýn yanlýþ olduðunu görmesini ve bu karardan bir an önce dönmesini, bu kararýn sadece Türkiye'yi deðil ayný zamanda NATO ittifakýný, ayný zamanda da ABD'nin buradaki birtakým çalýþmalarýný da olumsuz etkileyeceðini görmelerini bekliyoruz. Bu konuda biz aldýðýmýz karar çerçevesinde çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz."
- Kaplan Pençesi 2020 Tatbikatý
Kaplan Pençesi 2020 Tatbikatý, Aksaz bölgesi ve Akdeniz'in uluslararasý sularý ile hava sahasýnda icra ediliyor.
Muharip Hava Kuvvetleri Komutanlýðýnýn kontrol ve yönetiminde, fiili uçuþlu ve atýþlý olarak gerçekleþtirilen müþterek tatbikatla, TSK'nýn hava sahasý kontrol usul ve yöntemleri ile koordinasyon usullerini deneyerek geliþtirmek, yeni taktik ve yöntemlerin uygulanabilirliðini kontrol etmek amaçlanýyor.
Tatbikatta, 21 uçak, bir helikopter, bir fýrkateyn, 2 hücum bot, bir yardýmcý gemisi, ÝHA'lar ile çeþitli hava savunma sistemleri de görev alýyor.