Bakan Bak'tan ''yapay zeka'' açýklamasý: Sakatlýklarýn önlenmesi gerek
ABONE OL

Bakan Bak, Yapay Zekada Güncel Bilimsel Geliþmeler ve Ýyi Uygulama Örnekleri Konferansý'na katýldý.

Bakanlýðýn merkez yerleþkesinde düzenlenen konferansta yaptýðý konuþmada yapay zeka konusuna üniversite yýllarýndan beri ilgi duyduðunu ifade eden bakan Bak, gençlerin de yapay zekaya meraklarýnýn farkýnda olduklarýný söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlýðýnýn "dinamik yapýsýna" dikkati çeken Osman Aþkýn Bak, þöyle devam etti:

"Gençlik merkezlerimize ve gençlik kamplarýmýza gelen evlatlarýmýza yapay zeka konusunda yol göstereceðiz. Gençlik merkezlerimizde baþladýðýmýz kodlama ve dene-yap atölyeleri baþta olmak üzere oradaki çocuklarýn heyecanýný görüyoruz. Ülkemizde gençlerimizin çok ciddi bir teknolojik açlýðý var ve bu artarak devam ediyor. Bu konuda onlarýn yollarýný açmamýz lazým. Eðitim, Araþtýrma ve Koordinasyon Genel Müdürlüðü'müz ile yapay zekanýn bakanlýðýmýzda kullanýmýna iliþkin verimli ve uygulamalý bir toplantý gerçekleþtirdik. Yapay zekanýn bakanlýk bünyesinde etkin þekilde kullanýlmasý için gayret göstereceðiz."

- "ÖLÇMEDÝÐÝNÝZ BÝR ÞEYÝ YÖNETEMEZSÝNÝZ"

Türkiye Güreþ Federasyonu Baþkanlýðý yaptýðý dönemde sporcu geliþiminin önemini deneyimlediðini aktaran Bak, "Ölçmediðiniz bir þeyi yönetemezsiniz. Yani sporcumuzun antrenman sonrasýnda kan deðerlerini, kapasitesini, nefesini ölçemezsek onu daha doðru þekilde yönlendiremeyiz, sporcunun kapasitesini artýramayýz." þeklinde konuþtu.

Bakan Bak, yurtdýþýnda laboratuvarlarý incelediklerini belirterek þöyle devam etti:

"Eryaman'da sporcu saðlýðý merkezimiz var. Biz burada sporcumuzun sakatlanmasýný nasýl önleriz, bir güreþçinin tutuþ açýsýný nasýl deðerlendirebiliriz, rakibini hangi açýyla tutarsa daha az kuvvet harcayarak daha çabuk þekilde künde atabilir, daha yükseðe nasýl sýçrayabilir? sorularýnýn cevabýný arýyoruz. Bakanlýðýmýz bünyesinde bu konuya ilgi duyan arkadaþlarýmýz var, yeni aldýðýmýz gençlik liderleri içerisinde yazýlým konusunda çalýþmýþ arkadaþlarýmýz var. Hep beraber, yaptýðýmýz antrenman tekniklerini deðerlendirip yapay zeka ile bunlarý geliþtirmemiz lazým, yeni modeller kurmamýz gerekiyor. Bir judocunun atýþ tekniðini kullanýrken savurma gücünden bir tekvandocunun vurduðu tekmeyi nasýl dönerek vurduðunu ölçebilecek bir yapay zekayý ortaya koymamýz lazým. Gençlerimizi buna teþvik edecek çalýþmalar yapacaðýz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý'mýz ile ortak çalýþmalar da yapacaðýz."

- "YAPAY ZEKAYI EN ÝYÝ KULLANAN BAKANLIK OLMAK ÝSTÝYORUZ"

Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarý'na yoðun bir þekilde hazýrlandýklarýný dile getiren Bakan Bak, "Rakiplerimizin nasýl hazýrlandýðýný gözlerimle gördüm. Bir sporcuyu proje olarak deðerlendiriyor ve o sporcuyu geniþ bir ekip hazýrlýyor. ABD'li yüzücü Michael Phelps, Pekin Olimpiyatlarý'nda 8 altýn madalya kazandý. Onu, diyetisyeninden fizyoterapistine kadar 15 kiþilik özel bir ekip hazýrladý. Sporcularýmýzýn olimpiyatlarda baþarýlý olmasýný istiyoruz, doðru antrenman tekniklerini uygulamak istiyoruz. Sakatlanmalarý engelleyecek teknikleri kullanmamýz lazým. Her sporcuya kiþiselleþtirilmiþ antrenmanlar yaptýrmamýz gerek. Bunlarý uygulayabilmek için, bizden daha hýzlý, daha güçlü ve daha pratik düþünen yapay zekayý kullanacaðýz." diye konuþtu.

NATO'da görev yaparken bilim ve teknoloji komitesinde görev aldýðýný hatýrlatan Bak, açýklamasýný þöyle tamamladý:

"NATO içerisinde bilime çok önemli yatýrýmlar yapýlýyor. 'Human-Machine Interface' var. Yani makine ile insaný konuþturuyor. Bizim de sporcumuzla, antrenörümüzle bu teknolojiyi konuþturmamýz lazým. Performans ve saðlýk açýsýndan çok önemli. Yurtlarýmýzda kalan yaklaþýk 950 bin gencimize de bu çalýþmalarý aktarmak istiyoruz. Yapay zekayý en iyi kullanan bakanlýk olmak istiyoruz. Kendimizi geliþtirelim, öðrenmenin sonu yok, enerjinin sonu yok. Ýyiyiz, güçlüyüz, baþaracaðýz."