Avusturya'nýn baþkenti Viyana'da 5 gün sürecek Uluslararasý Atom Enerjisi Ajansý (UAEA) 68'inci Genel Konferansý'nýn ilk gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar'ýn video mesajý paylaþýldý.
Bakan Bayraktar, videodaki konuþmasýnda, UAEA Baþkaný Rafael Mariano Grossi'nin nükleer emniyet ve güvenliði teþvik edici çalýþmalarýndan ötürü teþekkürlerini iletti.
Bayraktar, Türkiye'nin ulusal enerji stratejisine deðinerek, stratejinin sürdürülebilir kalkýnma ve enerji güvenliðine öncelik verdiðini, 2053'e kadar sýfýr karbon emisyonuna ulaþmayý hedeflediklerini, bu doðrultuda nükleer enerjinin kaçýnýlmaz olduðunu vurguladý.
Türkiye'nin gelecek 20 yýlda elektrik talebinin yüzde 4 artmasýnýn beklendiðine iþaret eden Bayraktar, "Bu artan talebi karþýlamak için Türkiye, yenilenebilir kaynaklardan daha fazla güç üretimine öncelik verecek ve nükleer enerji, enerji çeþitliliðimize temel unsur olarak eklenecektir." þeklinde konuþtu.
Bayraktar, Türkiye'nin, nükleer kapasitesini artýrmaya devam edeceðini belirterek, "Uzun vadeli Ulusal Enerji Planý doðrultusunda, 2035 yýlýna kadar 7,2 Gigavat (GW) ve 2050 yýlýna kadar küçük modüler reaktörler (SMR'ler) dahil 20 Gigavat (GW) nükleer santral devreye almayý hedefliyoruz." ifadesini kullandý.
Türkiye'nin nükleer hedeflerine de deðinen Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin dört reaktörüyle toplam 4,8 Gigavat (GW) kapasiteye sahip olacaðýný, daha sonra ikinci ve üçüncü sahalarýn da devreye alýnmasýnýn planlandýðýný dile getirdi.
- "NÜKLEER ENERJÝYÝ, 'DAHA ÝYÝ BÝR GELECEÐÝN' PARÇASI OLARAK SAVUNUYORUZ"
Bayraktar, þöyle devam etti:
"Nükleer enerjiyi, 'daha iyi bir geleceðin' parçasý olarak savunuyoruz. Bu nedenle, ticaret ve finansal kýsýtlamalar ve sektöre yönelik yaptýrýmlar gibi tüm engellerin kaldýrýlmasý gerektiðini vurguluyoruz. Bu engeller yalnýzca teknolojik ilerlemeyi ve ekonomik geliþmeyi yavaþlatmakla kalmýyor, ayný zamanda küresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaþma yeteneðimizi de erteliyor. Uluslararasý politikalarýn, nükleer enerjinin sorumlu bir þekilde geliþtirilmesini ve konuþlandýrýlmasýný engellemek yerine desteklemesi esastýr." dedi.
COP28'de (2023 Birleþmiþ Milletler Ýklim Deðiþikliði Konferansý) alýnan kararlar ýþýðýnda Türkiye'nin Paris Anlaþmasý'nda belirtilen iddialý hedeflere ulaþmak için nükleer kapasitede önemli bir artýþ olmasý gerektiðine inandýðýný vurgulayan Bayraktar, Ajansýn nükleer teknolojileri ilerletme çabalarýný ve üye devletlere bu teknolojilerden yararlanma konusunda verdiði desteði takdir ettiklerini söyledi.
Bayraktar, "Türkiye, nükleer enerjinin güvenli, emniyetli ve barýþçýl bir þekilde kullanýlmasýný saðlama hedefine tam olarak baðlý kalmaya devam ediyor ve UAEA ile yakýn iþbirliði yapmaya devam edecektir." görüþünü paylaþtý.
Türkiye'nin Ajans ile sürdürdüðü iþbirliðine olan sarsýlmaz baðlýlýðýný yineleyen Bayraktar, "Dünya çapýnda refah için nükleer enerjiyi geliþtirmek üzere ortak çabalarýmýzý sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz." ifadesiyle sözlerini tamamladý.