Bolat, Önder Sanayici Ýþadamlarý Derneðinin (ÖNSÝAD) Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) Dýþ Ticaret Kompleksi'nde gerçekleþtirilen 5. Olaðan Kongresi'nde yaptýðý konuþmada, 1951'de Ýlim Yayma Cemiyeti'nin kurulmasý ve ayný yýl Ýstanbul Ýmam Hatip Lisesi'nin açýlmasýyla baþlayan kutlu eðitim yolculuðunun, tüm ülkeye dalga dalga yayýldýðýný söyledi.
Ýmam hatip liselerinin inanç, kültür ve deðerlerin yanýnda fen bilimleri ve sosyal bilimleri harmanlayarak oluþturduðu müfredatýyla maarif dünyasýna örnek bir model sunduðunu dile getiren Bolat, bu liselerin aradan geçen sürede vatansever, ahlaklý ve milletine baðlý bireyler yetiþtirdiðini, bürokrat, akademisyen, siyasetçi ve iþ insaný gibi pek çok alanda Türkiye'ye deðer kattýðýný anlattý.
ÖNSÝAD'ý da imam hatip lisesi mezunlarýnýn kurduðundan bahseden Bolat, derneðin, Türkiye'nin yetkin ve donanýmlý insanlarýný ayný ideal doðrultusunda iþ dünyasýyla bir araya getirdiðini bildirdi.
Bolat, Türkiye'nin bulunduðu coðrafyada son yýllarda yaþanan savaþlardan, Kovid-19 gibi küresel alandaki olumsuzluklardan bahsederek, dünyanýn salgýndan sonra yüksek enflasyon krizi ile karþý karþýya kaldýðýný vurguladý.
Yüksek enflasyonla mücadele edilirken Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn baþladýðýný ve özellikle gýda ile enerji fiyatlarýna negatif yansýdýðýný dile getiren Bolat, Türkiye'nin hayata geçirdiði politikalar, uyguladýðý reformlar ve süreci iyi yönetmesi sayesinde bu savaþtan çok az etkilendiðini anlattý.
Bakan Bolat, savaþýn ardýndan yaþanan Kahramanmaraþ merkezli depremlerin etkilerine deðinerek, bu depremlerin yol açtýðý maddi hasar tahmininin ilk olarak 105 milyar dolar olduðunu söyledi.
Bolat, "Asrýn felaketi olarak görülen bu depremlerin gerek enkaz kaldýrma gerek arama kurtarma gerekse 13 milyon insanýn barýnma, gýda, eðitim ve sosyal ihtiyaçlarýný karþýlama noktasýnda hükümetimiz çok baþarýlý bir kriz yönetimi gösterdi." diye konuþtu.
Maddi hasarý 105 milyar olarak tahmin edilen bölgenin yeniden kalkýnmasý için yapýlan çalýþmalarý anlatan Bolat, Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadele, depremin etkileri, bölgedeki savaþlar ve tüm olumsuzluklara raðmen geçen yýl önemli bir büyüme kaydettiðini bildirdi.
Bolat, "Bu yýlýn ilk çeyreðinde yüzde 5,3, ikinci çeyrekte ise yüzde 2,5 büyüdük. Ortalamasý yüzde 3,8'lik büyüme rakamýna ulaþtýk. Bu büyük sýkýntýlar ve doðal afetlerden sonra bu büyüme performansýný göstermek çok büyük bir baþarýydý. Biz bunu sizlerle, halkýmýzla, özel sektörle, dinamik ekonomimizle, müteþebbislerimizle yaptýk. Ýhracatýmýzý artýrarak yaptýk." þeklinde konuþtu.
Bu süreçte ekonomide çarklarýn dönmesi, yatýrýmlarýn, üretimin ve ihracatýn devam etmesi için düþük faizle finansal destekler verildiðini dile getiren Bolat, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Bu süreçte deprem bölgesine çok büyük kaynak aktarýlmasý gerekiyordu. Deprem bölgesine iki yýlda 2 trilyon liranýn epey üzerinde kaynak aktarýldý. Þubat 2023'te deprem olduðunda bizim gider bütçemiz 4,5 trilyon lira olarak belirlenmiþti. Sonra temmuz ayýndaki ek bütçeyle 6 trilyon liraya çýkarýlmýþtý. O zamanki hesaplara göre depremin yükü 2,2 trilyon liraydý. Yani devletin bütçesinin yüzde 40'ý kadar bir harcama gerekiyordu. Bu da ancak dayanýþmayla baþarýlabilir. Bakýn daha 2 yýlý dolmadan deprem bölgeleri hýzla ayaða kalkýyor."
Ticaret Bakaný Bolat, Türkiye'nin milli gelirinin geçen yýl sonu itibarýyla 1 trilyon 130 milyar dolara , bu yýlýn ilk yarýsý itibarýyla da 1 trilyon 202 milyar dolara ulaþýldýðýný belirterek, kiþi baþý milli gelirin 14 bin 500-15 bin dolar aralýðýna yükseleceðini söyledi.
Son 20 yýlda Türkiye'nin yýllýk ortalama yüzde 5,4 büyüdüðünü dile getiren Bolat, bu büyüme oranýna sadece Çin ve Hindistan'ýn rakip olabildiðini bildirdi.
Bolat, mal ve hizmet ihracatýndaki artýþtan, kilogram baþýna düþen ihracat birim deðerindeki yükseliþten, son 22 yýlda ulaþtýrma ve altyapýda yapýlan yatýrýmlardan bahsederek, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye baþtan aþaðý yenilendi. Okullarý, üniversiteleri, kamu hastaneleri, yollarý, köprüleri, havalimanlarý, deniz limanlarý, hýzlý tren projeleri, duble yollar olmak üzere Türkiye baþtan aþaðý yenilendi. Bunlarý niye söylüyorum biliyor musunuz? Muhalefet son zamanlarda sürekli olarak bir kriz edebiyatý yapýyor ve sosyal medyadaki yalan ve iftira furyalarýyla toplumsal alanda ülkeyi bir kaos ortamýna sürüklemeye çalýþýyor. Bununla kendine iktidar yolu aramaya çalýþýyor. Her þeyin farkýndayýz. Güçlü ve istikrarlý Türkiye için çalýþmaya devam edeceðiz. Ýnþallah bizim aziz ve necip milletimiz çalýþan, dürüst, vatansever, terörü yok etmiþ, ateþ çemberi içinde olduðu coðrafyada 22 sene istikrar içinde, saðlam ve güçlü bir þekilde ordusunu, savunma sanayisini güçlendirmiþ, üretimini artýrmýþ Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðindeki bu iktidara 22 sene nasýl destek olduysa yine muhalefetin hedefini ve kriz tellallýðýný kursaklarýnda býrakacaktýr."
Bakan Bolat, Türkiye'nin savunma sanayisinde son zamanlarda yakaladýðý baþarýlardan bahsederek, yabancý yatýrýmcýlar için cazip bir pazar haline gelen Türkiye'nin son 22 yýlda 270 milyar dolar uluslararasý yatýrým çektiðini söyledi.
"Güçlü ve istikrarlý yönetimi ve ekonomisi olmayan bir ülkeye sermaye gelir mi, turist gelir mi?" diyen Bolat, böyle bir durumda yurt içindeki yatýrýmcýlarýn bile dýþarýya kaçacaðýný bildirdi.
Bolat, "Ancak vatandaþýmýz, özel sektörümüz ve dýþarýdan gelen yatýrýmcýlarla ekonomimizi her geçen yýl büyüte büyüte dünyadaki yerimizi saðlamlaþtýrýyoruz ve basamak yükseliyoruz." þeklinde konuþtu.
Turizmde bu yýl 60 milyar dolar hedeflediklerini, fuarcýlýkta Türkiye'nin Avrupa'nýn parlayan yýldýzý olduðunu, bölgenin en önemli fuarlarýnýn artýk Türkiye'de yapýldýðýný dile getiren Bolat,Türkiye'nin otomotivde, seramikte, beyaz eþyada, tekstilde, inþaat malzemesinde ve sanayinin birçok alanýnda büyük baþarýlarýna imza attýðýný anlattý.
Bolat, her zaman "Cari iþlemler açýðýmýzý bir türlü azaltamýyoruz" denildiðini kaydederek, "Dýþ ticaret açýðýmýzý hýzla azaltýyoruz. 122 milyar dolara kadar çýkan açýk þu anda 78,5 milyar dolara düþtü. Cari açýðýmýz 55,6 milyar dolardý aðustosta 11,3 milyar dolara düþürdük." ifadelerini kullandý.
Aðustosta iþsizliðin yüzde 8,5'e gerilediðini, son bir yýlda yüzde 10'un altýnda seyrettiðini anlatan Bolat, iþverenlerin her yerde "eleman ve yetiþmiþ eleman bulamamaktan" þikayetçi olduðunu bildirdi.
Bolat, "Ýstihdam toplamý 33 milyona yakýn. Hangi þartlara raðmen? Kovid-19'a, Rusya-Ukrayna Savaþý'na, enerji krizine, deprem felaketine ve özellikle enflasyonla mücadeledeki bir dengeleme ve parasal sýkýlaþmaya raðmen istihdam düzeyini korumayý baþardýk." diye konuþtu.
Türkiye'nin hem hane halký hem de kamusal borcunun düþük olduðunu vurgulayan Bolat, bu konuya iliþkin detaylarý paylaþtý.
Ticaret Bakaný Bolat, uygulanan Orta Vadeli Program'a iliþkin bilgiler vererek, "Temel amacýmýz deprem bölgelerini toplam 3 yýlda ayaða kaldýrmak, 1,5 yýl tamamlandý. Ýkinci yýlýný birkaç aya tamamlayacaðýz. Üçüncü yýlda inþallah enflasyonda hýzlý bir iniþ sürecine gireceðiz. 2023 yýlý geçiþ süreciydi. 2024 Haziran'dan baþlayarak dezenflasyon süreci baþladý." açýklamasýnda bulundu.
Bolat, 2025 ve 2026 yýllarýnýn istikrar dönemi olacaðýný kaydederek, "20'li rakamlarýn altýna ve sonrasýnda tek haneli rakama indireceðiz enflasyonu." dedi
Bolat, yeþil ekonomiye geçiþten, ihracatçýlara sunulan teþvik ve hibe programlarýndan, yüksek katma deðerli üretim ve ihracat gibi alanlarda yaþanan geliþmelerden, dýþ ticareti artýrmak için imzalanan serbest ticaret anlaþmalarýndan bahsederek, "Uluslararasý kurallara aykýrý ithalatlara karþý aldýðýmýz tedbirlerle ithalatta önemli gerileme saðladýk. Yýllýk ithalatýmýz son 12 ay itibarýyla pik noktasý olan 372 milyar dolardan 340 milyar dolara geriledi." ifadelerini kullandý.
Bakan Bolat, gümrüklerde uyguladýklarý sýký denetimlerden bahsederek, "Gümrüklerde kaçakçýlýk ve uyuþturucu ticareti gibi çabalara karþý alarm durumundayýz ve yoðun yakalamalar yapýyoruz. Bu senenin 9 ayýnda uyuþturucu yakalamalarýmýzda yüzde 400 artýþ saðlandý." diye konuþtu.
Konuþmalarýn ardýndan ÖNSÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Hayri Yorulmaz ile ÖNSÝAD Yönetim Kurulu Baþkan Adayý Ekrem Kap tarafýndan Bakan Bolat'a günün anýsýna hediye takdim edildi.