Bakan Bolat: Türkiye ekonomisinde yatýrým, üretim, istihdam ve ihracat artmaya devam etti
ABONE OL

Bolat, Almanya Orta Ölçekli Ýþletmeler Birliði (BVMW) tarafýndan Berlin'de düzenlenen "KOBÝ'ler için Gelecek Günü 2024" etkinliðine katýldý.

Almanya'nýn Türkiye'nin en büyük ticaret ortaðý olduðunu hatýrlatan Bolat, ticaret ve yatýrým iliþkilerinin güçlendirilmesinde baþta sanayiciler olmak üzere iþ insanlarýnýn önemli rolü bulunduðunu vurguladý.

Bolat, "Almanya'da yaþayan, sizlerle ortak bir kaderi ve geleceði paylaþan yaklaþýk üç buçuk milyon Türk'ün Alman ekonomisine katkýda bulunduðunu da belirtmek isterim. Almanya ile Türkiye arasýndaki ikili yatýrým ve ticaretin geliþmesinde köprü vazifesi görüyorlar." diye konuþtu.

"TÜRKÝYE EKONOMÝSÝNDE YATIRIM, ÜRETÝM, ÝSTÝHDAM VE ÝHRACAT ARTMAYA DEVAM ETTÝ"

Küresel ekonomi ve ticaretin son dönemde Kovid-19 salgýný, jeopolitik gerilimler, savaþ, uluslararasý ticaretteki korumacý eðilimler, küresel deðer zinciri darboðazlarýndan kaynaklanan zorluklar gibi birçok farklý þoka maruz kaldýðýný belirten Bolat, þunlarý kaydetti:

"Küresel ekonomideki zayýflýk mal ticareti verilerine de yansýyor. Son verilere göre küresel ihracat hacmi yüzde 0,7 oranýnda azaldý. Ýhracat birim deðer endeksi ise 2023 yýlýnda yüzde 4,5 oranýnda geriledi. Küresel ticaretteki yavaþlamaya ve geçen yýlýn baþlarýnda yaþanan deprem felaketlerine raðmen 2023'te Türkiye ekonomisinde yatýrým, üretim, istihdam ve ihracat artmaya devam etmiþtir. Geçen yýl Gayri Safi Yurt Ýçi Hasýla'da (GSYH) yüzde 4,5'lik bir büyüme gerçekleþtirdik. GSYH 1,1 trilyon dolara ulaþarak ilk kez 1 trilyon dolar sýnýrýný aþtý. Kiþi baþýna gelir de bir önceki yýla göre 2 bin 451 dolar artarak 13 bin 110 dolara ulaþtý."

Bolat, ihracatta da benzer bir tablonun ortaya çýktýðýna iþaret ederek "Türkiye son yýllarda ihracatýnda ürün ve pazar çeþitlendirmesinde önemli ilerlemeler kaydetmiþ, ihracatýmýz þoklara karþý daha dirençli ve esnek hale gelmiþtir. Ýhracatýmýz son 20 yýlda 7 kat artarak 26 milyar dolardan 2023 yýlýnda 255,5 milyar dolara ulaþtý. Türkiye'nin hizmet ihracatý da ayný 20 yýlda yaklaþýk yedi kat artarak 2002 yýlýndaki 14,5 milyar dolardan geçen yýl 100 milyar dolara yükselmiþtir." dedi.

ALMANYA ÝLE TÝCARET HACMÝNÝ 60 MÝLYAR DOLARA ÇIKARMA HEDEFÝ

Türkiye'ye 1984-2023 yýllarýnda doðrudan yabancý yatýrým giriþinin toplamda 277 milyar dolar olduðunu söyleyen Bolat, bunun 260 milyar dolarýnýn son 20 yýlda geldiðini aktardý.

Bolat, Türkiye'deki yabancý sermayeli uluslararasý þirket sayýsýnýn 2002'de sadece 5 bin 600 olduðunu hatýrlatarak, Türkiye'deki yabancý þirket sayýsýnýn geçen yýl sonu itibarýyla 80 bin 500'e ulaþtýðýný belirtti.

Türkiye'nin 2023'te ihracat yaptýðý ülkeler arasýnda Almanya'nýn birinci sýrada, ithalat yaptýðý ülkeler arasýnda ise üçüncü sýrada yer aldýðýný kaydeden Bolat, "Geçtiðimiz yýl 50 milyar dolarlýk bir ticaret hacmine ulaþarak ikili ticaretimizde rekor seviyeye ulaþtýk. Hedefimiz birkaç yýl içerisinde bu rakamý dengeli bir þekilde 60 milyar dolara çýkarmak. Ve birkaç yýl içerisinde buna da ulaþmayý ümit ediyoruz." dedi

"ALMAN DOSTLARIMIZIN TÜRKÝYE'DEKÝ YATIRIMLARI YAKLAÞIK 25 MÝLYAR DOLARA ULAÞTI"

Bolat, Türkiye ve Almanya arasýndaki ikili yatýrýmlara da deðinerek "Türkiye'nin Alman yatýrýmcýlar ve Alman sanayisi için bir üretim ve lojistik merkezi olduðunu söyleyebilirim." deðerlendirmesinde bulundu.

Almanya ile çok yönlü ekonomik iliþkilerin yatýrýmlar alanýnda da güçlendiðini belirten Bolat, þöyle devam etti:

"Alman dostlarýmýzýn Türkiye'deki yatýrýmlarý yaklaþýk 25 milyar dolara ulaþtý. Alman þirketlerinin sayýsý 8 bini aþtý. Türkiye'deki toplam yabancý yatýrýmcý þirketlerin yaklaþýk yüzde 10'unu oluþturmaktadýrlar. Buna karþýlýk, Türk iþ insanlarýnýn Almanya'daki yatýrýmlarý yaklaþýk 3 milyar dolara ulaþmýþtýr. Türkiye, Alman sanayileri için üretim, lojistik, merkez ve tedarik zinciri açýsýndan çok deðerli bir ortaktýr. Türkiye, Avrupa ve Alman sanayileri için tedarik zincirleri ve lojistik açýsýndan Kovid-19 pandemisi döneminde, Rusya-Ukrayna Savaþý'nda, Süveyþ Kanalý krizinde güvenilir bir ortak olmayý kanýtlamýþtýr. "

Türkiye'nin hizmet ihracatýnýn 100 milyar dolara yükseldiðine iþaret eden Bolat, bunun yaklaþýk 54 milyar dolarýnýn turizmden geldiðini, Türkiye'nin dünyada turist sayýsýnda dördüncü, turizm gelirlerinde ise yedinci sýrada yer aldýðýný, ülkenin 57 milyon turisti aðýrladýðýný ve bunlarýn 6,3 milyonunun Almanya'dan geldiðini aktardý.

"GÜMRÜK BÝRLÝÐÝ'NÝN GÜNCELLENMESÝNDE ALMAN HÜKÜMETÝNÝN VE ÝÞ DÜNYASININ GÜÇLÜ DESTEÐÝ ÇOK ÖNEMLÝ"

Bolat, Türkiye'nin Almanya ile mevcut ekonomik ve kültürel baðlarýnýn potansiyelinin altýnda olduðunu belirterek, bunun daha da artacaðýna inandýklarýný, Alman hükümeti ile siyasi iliþkilerin oldukça istikrarlý ve iþ iliþkilerinin birçok mekanizma aracýlýðýyla yapýldýðýný anlattý.

Türkiye'nin AB ile ticaret hacminin 50 milyar dolarý Almanya ile karþýlýklý olmak üzere 211 milyar dolar, geri kalan 161 milyar dolarýnýn ise diðer AB ülkeleri ile olduðunu aktaran Bolat, AB üyelik perspektifinin Türkiye'nin stratejik hedefi olmaya devam ettiðini vurguladý. Bolat, þunlarý kaydetti:

"AB ülkeleriyle ticaretimiz toplam ticaret hacmimizin yüzde 40'ýný oluþturuyor. Bildiðiniz üzere Gümrük Birliði, Türkiye ile AB arasýndaki ticari ve ekonomik iliþkilerimizin bel kemiðini oluþturuyor. Her iki taraf da bu kapsamlý ve benzersiz ortaklýktan faydalanmaktadýr. Bizler, gövde üretimimiz, altyapýmýz ve nitelikli iþgücümüzle AB'nin deðer zincirlerinin dayanýklýlýðýna ve Birliðin küresel pazarlardaki rekabet gücüne önemli katkýlarda bulunduk. Üretim modelimiz, AB'nin endüstriyel modelini tamamlayýcý nitelikte. Dolayýsýyla Gümrük Birliði'nin güncellenmesinde Alman hükümetinin ve iþ dünyasýnýn güçlü desteði bizim için çok önemlidir. Gümrük Birliði ile ilgili olarak, her iki taraf için de bazý küçük sýkýntýlar var, bunlarýn üstesinden geleceðiz. Avrupa Konseyi, AB Komisyonuna rapor hazýrlama yetkisi verdi ve rapor hazýrlandý. Önümüzdeki hafta yapýlacak olan Avrupa Konseyi liderler zirvesinde bu raporun görüþülmesini ve kabul edilmesini bekliyoruz."

KAMYONLAR SINIRDAN GEÇEBÝLÝYOR AMA ÞOFÖRLER VÝZE ALAMIYOR

Bolat, Türk iþ insanlarýnýn kara taþýmacýlýðýnda vize konusunda çok büyük sorunlar yaþadýðýna iþaret ederek, týr þoförlerinin vize alamadýðýný aktardý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn son Almanya ziyaretini anýmsatan Bolat, Alman liderlerin de bu yýl Türkiye'ye gelmesini beklediklerini, bu yýl Türkiye ile Almanya arasýndaki diplomatik iliþkilerin 100'üncü yýl dönümünün kutlanacaðýný kaydetti.

Bolat, Türkiye'nin Alman yatýrýmcýlar için pek çok avantaj sunduðunu belirterek, Alman sanayiciler için cazip vergi teþvikleri olduðunu anlattý.

Ayrýca Türk sanayisinin kalifiye iþ gücü ile makul fiyatlarla yüksek kaliteli üretim konusunda kendini kanýtladýðýný söyleyen Bolat, Türkiye'nin televizyon ve beyaz eþya sektöründe Avrupa'nýn en büyük üreticisi, demir-çelik sektöründe dünyanýn sekizinci büyük sanayisi, tekstil sektöründe Avrupa'nýn üçüncü, dünyanýn yedinci büyük tedarikçisi, çimento sektöründe birinci, seramik ve yapý malzemeleri sektöründe ise ikinci sýrada yer aldýðý bilgisini verdi.

Bolat, Türkiye'nin savunma sanayinde ise insansýz hava araçlarý ile dünyada altýncý sýrada yer aldýðýný belirterek, ülkenin son dönemde savaþ uçaðýný ürettiðini, NATO þemsiyesi altýnda Almanya ile "güçlü bir müttefik" olduðunu ifade etti.

Türkiye'nin sanayisini Avrupa Yeþil Mutabakatý'na (AYM) da adapte ettiðini dile getiren Bolat, "AB ve Almanya ile iþbirliði arayýþýmýz var. 2053 yýlýna kadar net sýfýr emisyon hedefimiz var. Ýki yýl içinde AB'nin karbon vergisi rejimine uyum saðlayacaðýz. KOBÝ'lerimiz Alman meslektaþlarýyla yakýn iþbirliði içinde. Alman muhataplarýyla iþbirliði yapacak çok güçlü ve rekabetçi KOBÝ'lerimiz var." dedi.

Bakan Bolat, konuþmasýnýn ardýndan Türk Hava Yollarý'nýn etkinlikte açtýðý standýný ziyaret ederek, Türk þirketin Almanya destinasyonlarý hakkýnda bilgi aldý.