Bakan Bolat: Türkiye'nin milli geliri iki hafta önce tarihi bir rakama ulaþarak bir trilyon dolarý aþtý
ABONE OL

Bolat, baþkent Londra'da Yunus Emre Enstitüsü'nde düzenlenen toplantýda, aldýðý resmi davet üzerine ülkede bulunduðunu ve Ýngiltere Ýþ ve Ticaret Bakaný Kemi Badenoch ile ikili görüþmesinin yaný sýra Türk ve Ýngiliz iþ insanlarýyla yuvarlak masa toplantýsýnda bir araya geldiðini ifade etti.

Ýki ülkenin iliþkilerinin oldukça iyi olduðunu ancak turizm, finans ve birçok sektörde iliþkilerin geliþtirilebileceðini dile getiren Bolat, ülkeler arasýndaki mevcut Serbest Ticaret Anlaþmasý'nýn (STA) aðýrlýklý olarak sanayi ürünlerini kapsadýðýný ve demir çelik ve tarým ürünleri gibi alanlarýn anlaþma dýþýnda kaldýðýný söyledi.

Bolat, buna raðmen anlaþmanýn çok iyi ilerlediðini ve iki ülke arasýndaki ticaret hacminin 19 milyar dolara yaklaþtýðýný anýmsatarak, "Bu iyi bir rakam. Bunun içinde 12,5 milyar dolar bizim ihracatýmýz. 6 milyar dolar dýþ ticaret fazlasý verebiliyoruz." dedi.

Güncellenecek STA için eðitim, saðlýk, lojistik, ulaþtýrma, finans, telekomünikasyon ve ortak yatýrýmlarýn gündemde olduðunu ve tarým ürünlerine iliþkin bazý tavizlerin saðlanmasý konusunda, karþýlýklý tavizler verilmesi konusunda iki ülkenin tekliflerde bulunduðunu dile getirdi.

Böylece, Türkiye ve Birleþik Krallýk'ýn bu sabah STA'nýn güncellenmesine iliþkin müzakereleri baþlatmaya karar verdiðini kamuoyuna açýkladýklarýný aktaran Bolat, müzakerelerin ilk turunun 10 Haziran haftasýnda yapýlacaðýný söyledi.

Bolat, iki ülke arasýnda turizm sektöründeki iliþkinin de iyi seviyede olduðunu ve geçen yýl Türkiye'yi 3,8 milyon Ýngiliz turistin ziyaret ettiði bilgisini paylaþtý.

TÜRKÝYE'NÝN CARÝ AÇIÐI GERÝLÝYOR

Toplantýdaki iþ insanlarý ve STK temsilcilerine Türkiye ekonomisindeki son geliþmeleri de anlatan Bolat, Türkiye'nin milli gelirinin iki hafta önce tarihi bir rakama ulaþtýðýný ve bir trilyon dolarý aþtýðýný söyledi.

Bolat Türkiye'nin mal ihracatýnýn da 256 milyar dolara çýktýðýný belirterek, "Bu yýlki hedefimiz 267 milyar dolar, yani mal ihracatýmýzý yüzde 4 artýrmak." dedi.

Türkiye'nin Ýngiltere gibi hizmetler ülkesi olduðunu ifade eden Bolat, toplam hizmetler gelirinin 100 milyar dolar olduðunu, bunun 54 milyar dolarýný turizm, 40 milyar dolarýný lojistik, 2,5 milyar dolarýný saðlýk ve 800 milyon dolarýný eðitimin oluþturduðu bilgisini paylaþtý.

Bolat, "Bu yýl 110 milyar dolar hizmetler ihracatý hedefliyoruz." dedi.

Türkiye'nin cari açýðýnýn gerilemeye devam ettiðini kaydeden Bolat, þubat ayý rakamlarýnýn nisanda açýklanacaðýný ve cari açýðýn 31-32 milyar dolara gerilemesinin, mart verilerinde ise cari açýðýn 30 milyar dolarýn altýna inmesinin beklendiðini ifade etti.

Bolat, orta vadede Türkiye'nin cari açýðýnýn makul seviyeye gerileyeceðini sözlerine ekledi.