Bolat, Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu, Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) tarafýndan "Ýnsani ve Ýktisadi Boyutuyla Göç" temasýyla düzenlenen 28. Uluslararasý Ýþ Forumu'na (International Business Forum-IBF) katýldý.
Konuþmasýnda etkinliðin ve etkinlik temasýnýn önemine iþaret eden Bolat, çok sayýda ülkenin yer aldýðý etkinliðe her zaman büyük katýlým gösteren Filistin'in bu yýl yaþadýðý sýkýntýlarý anýmsattý.
Bolat, Gazze, Batý Þeria ve Lübnan'daki Müslümanlarýn, Ýsrail'in vahþi saldýrýlarýyla hedef alýndýklarýný ve bir soykýrýmýn gölgesinde var olma mücadelesi verdiklerini hatýrlatarak, bunun üzüntüsünü yaþadýklarýný söyledi.
50 bine yakýn þehit, yüz binlerce yaralýnýn olduðuna iþaret eden Bolat, þunlarý kaydetti:
"Böyle bir durumda batýlý devletlerin demokrasi, özgürlük, hukuk, insan haklarý, savaþ hukuku gibi kavramlarý çokça dile getirmelerine raðmen iþ Müslüman ve Müslümanlarýn acý çekmesi olunca üç maymunu oynadýklarýný üzülerek ve teessüfle gözlüyoruz. Bu durumda çareyi Müslümanlar olarak kendimizde aramak zorundayýz. Daha büyük bir dayanýþma göstermek, daha fazla aksiyon yapmak, sesimizi daha güçlü çýkarmak, iktisaden ve askeri olarak, sosyal, siyasi olarak daha güçlü bir þekilde bu soykýrýma cevap vermek zorundayýz. Sözlerimizi eylemlerimizle desteklememiz gerekiyor. Türkiye olarak uluslararasý platformlarda Filistin'in devlet olarak tanýnmasý, Ýsrail'in en þiddetli þekilde kýnanmasý, ateþkesin kalýcý ve derhal saðlanmasý, Filistin'de, Gazze'de, Batý Þeria'daki kardeþlerimize yardýmlarýn en hýzlý þekilde ulaþtýrýlmasý konusunda büyük bir gayret içinde yer aldýk.
Gazzeli kardeþlerimize dünyada en fazla yardým gönderen ülke olarak 86 bin ton yardým ulaþtýrdýk. 2 Mayýs'tan itibaren Ýsrail tarafýyla ihracatý, ithalatý tamamen kestik, bunu çok sýký bir þekilde uygulamaya devam ediyoruz. Bütün dünya ülkelerine de bunu bir iþaret fiþeði olarak yaptýk. Ýsrail üzerindeki ekonomik baskýlarý artýrarak bir an önce kalýcý ateþkese zorlamak ve yardýmlarýn akýþýný hýzlandýrmak, Gazze'nin, Batý Þeria'nýn yeniden imarýna katkýda bulunmak için bu önemli kararlarý aldýk ve uyguluyoruz. Bundan sonra da ayný kararlýlýkla yolumuza devam edeceðiz."
- "ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESÝ'NÝN ÝSRAÝL'ÝN VAHÞÝ SOYKIRIMININ MÝMARLARI HAKKINDA ALDIÐI TUTUKLAMA KARARI ÜMÝTLERÝ YEÞERTMÝÞTÝR"
Uluslararasý Ceza Mahkemesi'nin Ýsrail'in vahþi soykýrýmýnýn mimarlarý hakkýnda aldýðý tutuklama kararýnýn ümitleri yeþerttiðini dile getiren Bolat, gecikmeli olsa da saygý duyulacak bir karar olduðunu söyledi. Bakan Bolat, kararýn, bütün Uluslararasý Ceza Mahkemesi hukukunu tanýyan ülkelerce uygulanmasýný beklediklerini vurgulayarak, bu konuya verdikleri önemden bahsetti.
Dünyanýn þu an savaþ, soykýrým, ekonomik sýkýntý, uluslararasý alanda korumacýlýk, ticarette insani dramlarýn yoðun olduðu bir dönemden geçtiðini belirten Bolat, þöyle devam etti:
"Bu çerçevede Kovid salgýný, Rus-Ukrayna Savaþý ve bölgelerdeki gerilimler, uluslararasý ticaretteki korumacýlýk, dünya ekonomisi ve ticareti hakkýnda çok fazla iyimser olmamýzý þimdilik engelliyor, olumlu beklentileri azaltýyor. Yine de iyimser olmak, ekonomik olarak güçlü olmak, dünyada da var olarak Müslüman aleminin ve ülkemizin güçlü bir þekilde temsilini saðlamak, halkýmýza refah ve huzur, barýþ, esenlik dolu bir hayat yaþatmak hepimizin ortak hedefleridir. Türkiye olarak baktýðýmýzda son 22 yýlda yýllýk yüzde 5,4 gibi yüksek bir büyüme oraný yakaladýk. 22 yýl önce 230 milyar dolarlýk bir ekonomiyken þimdi 1,2 trilyon dolarlýk bir ekonomiye ulaþmanýn haklý gururunu yaþýyoruz."
Mal ve hizmetler ihracatýnda yaþanan artýþlar, dýþ ticaret ve cari açýkta yaþanan düþüþler hakkýnda katýlýmcýlara bilgi veren Bolat, Türkiye'nin bunu siyasi istikrarý korumakla, ekonomideki reformlarla, altyapý, üstyapý, ulaþtýrma, enerji, saðlýk, eðitim ve savunma alanýnda yaptýðý yatýrýmlarla, çok çalýþarak baþardýðýný söyledi.
- "TÜRKÝYE, YABANCI YATIRIMLAR ÝÇÝN ADETA BÝR YATIRIM VE GÜVENÝLÝR TÝCARET ÜSSÜ HALÝNE GELDÝ"
Türkiye'nin barýndýrdýðý jeopolitik avantajlara iþaret eden Bakan Bolat, Türkiye'nin yabancý yatýrýmlar için adeta bir yatýrým ve güvenilir ticaret üssü haline geldiðini bildirdi.
Bolat, "Yabancý yatýrýmlar 5 bin 600 þirketten 83 bin þirkete yükseldi. Uluslararasý yatýrýmlarda 14 milyar dolardan 270 milyar dolara yükseldik. Bunun içinde Müslüman sermayesi, diðer ülkelerden gelen sermaye de önemli bir yer tutuyor. Ýslam ülkelerinden gelen sermaye tutarý 2 milyar dolarý geçmezken 30 milyar dolarý aþtý. Bundan sonra da tüm Ýslam dünyasýndan yatýrýmlara ev sahipliði yapmaya devam edeceðiz. Hukukta, mevzuatlarda, ticari uygulamalarda yerli, yabancý ayrýmý yapýlmamaktadýr, ayrýmcý bir muamele yoktur. Türkiye'de yatýrým yapan herkes Türkiye sermayesi, Türkiye yatýrýmcýsý olarak muamele görmektedir. Ýslam dünyasýyla yaptýðýmýz ticaretimiz toplam ticaretimizin yüzde 26'sýna ulaþmýþtýr. Bunu daha da artýracaðýz." ifadelerini kullandý.
Etkinlik çerçevesinde göç konusunun enine boyuna tüm detaylarý ile ele alýnacaðýna iþaret eden Bolat, bu anlamda çok sayýda katýlýmcý ile düzenlenen söz konusu etkinliðin çýktýlarýnýn da çok faydalý olacaðýný söyledi.
Bakan Ömer Bolat, son yýllarda jeopolitik sebepler dolayýsýyla göç olgusunda yaþanan artýþa dikkati çekerek, þu deðerlendirmede bulundu:
"Göç konusunun güvenlik, ekonomik, sosyal boyutlarý çok önemli. Tanýtým filminde de olduðu gibi, göçmenlerle deðil göçle ve göçün sebepleriyle ilgilenmek ve göçün sebeplerini ortadan kaldýrmak lazým. Hükümetimiz bu konuda gerek göçün sebepleri, gerekse sosyal etkileri, ekonomik etkileri konusunda yoðun bir çalýþma içinde. Baþta Ýçiþleri Bakanlýðýmýz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðýmýz olmak üzere önemli kararlar alýndý. Ve düzenli göç olgusu, sosyal etkileriyle ilgilenmek, olumsuz etkileri ortadan kaldýrmak, Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduðu nitelikli insan gücü bakýmýndan göçü ele almak gibi baþlýklar altýnda bu çalýþmalar yapýlmakta.
Göçün ekonomilere dinamizm getiren ve ekonomileri ateþleyen önemli bir özelliði var. 1961'de baþta Almanya olmak üzere birçok Batý Avrupa ülkesinin, baþta Türkiye olmak üzere misafir iþçi statüsüyle alýp da sonradan ekonomilerine olan büyük katkýlarý gördükten sonra ikametle çalýþmalarýný desteklediði vatandaþlarýmýzýn oradaki baþarýlarý ortada. Hükümet olarak çok daha güvenli bir þekilde, düzensiz göçü engelleyerek, düzensiz göçe müsaade etmeyerek göç konusunun, sosyal, iktisadi, insani þekilde yönetilmesini hep birlikte baþaracaðýz."