Bakan Bolat'tan stokçuluk vurgusu: Firmalara kapatma cezasý geliyor
ABONE OL

Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Türkiye Ýhracat Seferberliði Zirvesi'nde konuþtu. Bakan Bolat, "Denetimler yoluyla 81.000 iþletme ve 580.000 ürün denetlemeleri yapýldý ve fahiþ fiyat uygulayýp stokçuluk yapanlara ciddi cezalar uygulandý. Marketler, gýda ürünleri, çimento ve hazýr beton sektörleri noktasýnda da son derece yoðun çalýþmalar yaptýk. Gerek çimentoda gerekse hazýr betonda kasým ayýnda fiyatý arttýrmama ve indirme taahhütleri alarak orada indirimler saðladýk. En az beþ ay boyunca Nisan ayý baþlarýna kadar marketlerde cumhuriyetin 100. yýl indirim kampanyalarý baþlattýrdýk." þeklinde konuþtu.

"'STOKÇULUKTA BÝR YILDA 3 DEFA YAKALANAN FÝRMALARA KAPATMA CEZASI GELÝYOR"

Bakan Bolat, konuþmasýnda, Nisan ayý baþlarýna kadar marketlerde Cumhuriyetin 100. yýl indirim kampanyalarý baþlattýrdýk market sahipleriyle görüþerek, görüþme ve ikna yoluyla yapýlan çalýþmalardý. Bir de denetim yoluyla yapýlan çalýþmalarýmýz yoðun geçti. 81 bin iþletme ve 580 bin ürün denetlemeleri yapýldý. Geçen yýl Ýç Ticaret Genel Müdürlüðü üzerinden karaborsada stokçuluk, haksýz fiyat, fahiþ fiyat denetlemeleri 850 milyon lira yaklaþýk 1 trilyona yakýn. Tüketici korunmasýnda da zararlý ürünler aldatýcý reklamlar ve saðlýða aykýrý ürün denetimleri ile de 1. 2 milyarlýk bir cezamýz oldu denetimler sonucunda. Rekabet kurulu da geçen yýl 2.6 milyar TL ceza kesti rekabetleri iþlem yapan firmalara. Þimdi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çok önemli bazý kanunlarda deðiþiklik yapýlýyor. Rekabetin korunmasý kanunu, tüketicinin korunmasý kanunu, lisanslý depocular, kooperatifler, stokçuluk ve fahiþ fiyatla ilgili ilgili düzenlemelerde cezalarýnda ciddi artýþlar meydana geliyor." ifadelerini kullandý.

"ÜÇ DEFA YAKALANAN FÝRMALARA KAPATMA CEZASI GELÝYOR"

Stokçulukta yakalanan firmalara kapama cezasý geleceðini vurgulayan Bolat, "Bir kere fahiþ fiyat denetimler sonucunda fahiþ fiyat uygulamalarýnda asgari ceza, on katý yani 10 bin liradan 100 bin liraya çýkarýlýyor kanunda. Kanun 2020'de çýkarýlmýþtý. Biz onu yeniden deðerlemelerle her sene yükselttik. 55 bin TL olan ceza da 100 bin TL'ye çýkarýlmýþ oluyor. Kanundaki rakam 10 bin liraydý, onu 100 bin TL'ye çýkarmýþ oluyoruz. 100 bin liralýk üst ceza limitini de 1 milyon TL'ye çýkarmýþ oluyoruz. Stokçulukta ise bu cezalar, kanunda yazan 1 milyon TL rakamý 12 milyon TL'ye çýkarýlmýþ oluyor. Aslýnda yeniden derlemeleri uygulayarak biz þu anda bunu 4.5 milyon TL kesiyorduk. Zaten bu cezayý kesiyorduk, 12 milyon TL çýkarmýþ olacaðýz asgariyi de 1 milyon TL'ye çýkarmýþ olacaðýz. Stokçulukta bir takvim yýlý içinde üç defa yakalanan firmalara kapatma cezasý geliyor altý güne kadar. Kapatma cezasý da uygulanacak. Buradaki amaç caydýrýcýlýk. Yani istiyoruz ki ticaret haklý, vicdani ve piyasa þartlarý içinde yapýlsýn. Tüketicilere alým gücünü daraltacak tüketicilere fahiþ fiyat uygulamasýyla istismar edecek uygulamalara gidilmesin. Bu konuda devlet olarak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kanun koyucu olarak piyasanýn regüle edilmesi ve piyasadaki bu tür uygulamalarýn ortadan kaldýrýlmasý ve bir normalleþme çabalarý için bu düzenlemeleri yapýyoruz. Ümit ediyorum ki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bugün yarýn inþallah bu kanuni deðiþiklikler tamamlanmýþ olacak." diye konuþtu.

  • Ömer Bolat
  • stokçuluk
  • ceza