Bakan Çavuþoðlu, Yunan mevkidaþý Dendias ile görüþtü
ABONE OL

Çavuþoðlu ve Yunanistan Dýþiþleri Bakaný Nikos Dendias, Uluslararasý Baðýþçýlar Konferansý'na katýlmak için bulunduklarý Brüksel'de gerçekleþtirdikleri görüþmenin ardýndan konuþtu.

Yunan hükümetine ve halkýna Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan gösterdikleri destek ve dayanýþma için teþekkür eden Çavuþoðlu, Dendias'ýn þahsen Türkiye'ye ziyarette bulunmasýnýn çok kibar olduðunu, Yunan mevkidaþýyla Hatay'ý ziyaret ettiklerini ve minnettar olduklarýný ifade etti.

Çavuþoðlu, Yunanistan'daki tren kazasýnýn ardýndan Yunanistan ve Yunan halkýyla dayanýþma içinde olduklarýný dile getirerek "Türkiye ve Cumhurbaþkaný (Recep Tayyip) Erdoðan, makinist olan oðlunun cenazesine katýlmak isteyen mahkumu transfer etmekte tereddüt etmedi. Bu güvenin göstergesidir. Ýliþkilerimizde daha iyi bir atmosfer olmasýndan dolayý çok mutluyum." dedi.

Bu olumlu atmosferin uluslararasý platformlardaki iþbirliðine de yansýdýðýna iþaret eden Çavuþoðlu, "Nikos da bu karþýlýklý desteðin detaylarýndan bahsetti. Bugün adaylýklarýmýzý destekleme kararý aldýk. Uluslararasý platformlarda bu iþbirliðini sürdürmemizi umuyorum." ifadelerini kullandý.

Çavuþoðlu, bunun ikili iliþkilere de yansýyacaðýný ve yakýn zamanda tekrar buluþma konusunda hemfikir olduklarýný belirterek Dendias'ý, Türkiye'de aðýrlamaktan memnuniyet duyacaðýný ya da ne zaman ve nerede fýrsat olursa görüþebileceklerini ifade etti.

- YUNANÝSTAN, TÜRKÝYE'NÝN IMO GENEL SEKRETERLÝK ADAYLIÐINI DESTEKLEYECEK

Türkiye'de meydana gelen ve Suriye'yi de etkileyen depremler için düzenlenen Uluslararasý Baðýþçýlar Konferansý'nýn hemen öncesinde Çavuþoðlu ile görüþtüklerini kaydeden Dendias, çok yapýcý bir görüþme gerçekleþtirdiklerini belirtti.

Dendias, Çavuþoðlu'na teþekkür etme fýrsatý da bulduðunu çünkü Çavuþoðlu'nun Tempi'deki tren kazasýnýn ardýndan kendisini arayan ilk bakan olduðunu ifade etti.

Çavuþoðlu'nun tren kazasýnýn ardýndan kendisinin ve Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn taziyelerini ilettiðini aktaran Dendias, Çavuþoðlu'nun gerektiði takdirde yardým da teklif ettiðini dile getirdi.

Dendias, tren kazasýnýn ardýndan Türkiye'de hapishanede olan mahkumun Yunanistan'da oðlunun cenazesine katýlmasýna izin verilmesiyle ilgili de Çavuþoðlu'na teþekkür etti.

Türkiye ve Yunanistan'ýn uluslararasý platformlardaki iþbirliðine dair Dendias, "Türkiye, 2025-2026 döneminde Yunanistan'ýn Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyelik adaylýðýný destekleyecek. Yunanistan da Türkiye'nin Uluslararasý Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterliðine adaylýðýný destekleyecek." þeklinde konuþtu.

Dendias, Çavuþoðlu'yla bir araya gelmekten memnuniyet duyduðunu ve yakýn zamanda tekrar görüþmeyi umduðunu dile getirdi.

- GÖRÜÞME POZÝTÝF ATMOSFERDE GEÇTÝ

Görüþmeyle ilgili edinilen bilgiye göre, Türkiye ve Yunanistan, Büyükelçi Suat Hayri Aka'nýn IMO Genel Sekreterliðine adaylýðý ile Yunanistan'ýn BM Güvenlik Konseyi 2025-26 Dönemi Geçici Üyeliðine adaylýðýný karþýlýklý olarak desteklemek üzere anlaþmaya vardý. Türkiye, daha önce IMO'da Genel Sekreterlik görevi üstlenmemiþti.

Eski AB Bakaný ve Baþmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkýr'ýn BM Genel Kurul Baþkanlýðýnýn ardýndan, Uluslararasý Sivil Havacýlýk Örgütü (ICAO) nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Suat Hayri Aka'nýn IMO Genel Sekreterliðine seçilmesi, Türkiye'nin BM'ye baðlý kuruluþlarda þimdiye kadarki en üst düzeyli makamlardan birinde temsilini teþkil edecek.

Yunanistan, denizcilik alanýnda dünyada öncü ülkeler arasýnda yer alýyor. Bu nedenle Türkiye, IMO Genel Sekreterliðine adaylýðýný Yunanistan'ýn desteklemesini deðerli buluyor.

Yunanistan'ýn ise BM Güvenlik Konseyi 2025-2026 dönemi geçici üyeliðine aday olmasý ve seçimlerin Haziran 2024'te BM Genel Kurulunda gerçekleþtirilmesi öngörülüyor.

2025-2026 dönemi için Konsey'de Batý Avrupa ve Diðerleri Grubu'ndan (WEOG) boþalmakta olan iki yere Yunanistan ve Danimarka'nýn aday olmasý nedeniyle seçimler "temiz liste"de bulunuyor.

Buna göre, seçimlerin çekiþmeli olmamasý nedeniyle Yunanistan'ýn BM Güvenlik Konseyi üyeliðini elde etmesine neredeyse kesin gözüyle bakýlýyor.

Türkiye'nin adaylýða destek vermesi, Yunanistan'ýn BM Güvenlik Konseyi üyeliði adaylýðýnda herhangi bir deðiþiklik yapmasa da Yunanistan'la Türkiye arasýnda varýlan adaylýklarýn karþýlýklý olarak desteklenmesi taahhüdü, iki ülke arasýnda olumlu gündeme katký niteliði taþýyor.