Bakan Ersoy: Bugün itibarýyla Bektaþ Efendi Türbesi ziyarete açýlýyor
ABONE OL

Bakan Ersoy, Hacý Bektaþ Veli'nin vefatýnýn 751. yýlý dolayýsýyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamýnda, restorasyonu tamamlanan Bektaþ Efendi Türbesi'nin açýlýþ törenine katýldý.

Türbeyi gezen Ersoy, çalýþmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldý.

Ersoy, gazetecilere, Kültür ve Turizm Bakanlýðýnca 2020 yýlýndan beri Hacý Bektaþ Veli'yi anma etkinliklerine ev sahipliði yapýldýðýný, bu kapsamda ilçede ihtiyaç duyulan alanlarda restorasyon çalýþmasý yürüttüklerini belirtti.

Bektaþ Efendi Türbesi'nin bakým ve onarým çalýþmalarý için 1,1 milyon lira harcama yapýldýðýný ifade eden Ersoy, þöyle konuþtu:

"Geçen sene Kadýncýk Ana Evi'nin restorasyon, bakým ve onarýmý gerçekleþtirilerek ziyarete açýlmýþtý. Bu yýl da Bektaþ Efendi Türbesi'nin bakým, onarým ve restorasyon çalýþmalarý tamamlandý. Ziyaretçilere açýyoruz. Burasý çok eski bir yapý. Köklü sorunlarý vardý. Özellikle nem sorunu vardý. Drenajlarý baþtan sona yenilendi. Bahçenin etrafýna yeni bir drenaj alaný açýldý. Yapýnýn bütün zemini kaldýrýlarak neme sebebiyet veren etkiler ortadan kaldýrýldý. Onarým yapýldýktan sonra sývasý ve kalem iþçilikleri yeniden gerçekleþtirildi. Bugün itibarýyla orijinaline uygun þekilde ziyarete açýlýyor. Önümüzdeki yýl ise Atatürk Evi'nin bakým ve onarýmý ile ilgili ihtiyaçlarý karþýlayacaðýz ve çalýþmaya baþlayacaðýz."

Bakan Ersoy, daha sonra Hacý Bektaþ Veli Külliyesi'ni gezdi.

- Türbede yapýlan çalýþmalar

Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Hacý Bektaþ Veli Müzesi yakýnlarýnda yer alan, 1603'te Selçuklu mimari tarzýnda kesme taþtan inþa edilen Bektaþ Efendi Türbesi'nde bakým, onarým ve restorasyon çalýþmalarý 5 Temmuz 2021'de baþlatýlmýþtý.

Çalýþma kapsamýnda türbenin dýþ cephesinin bozulan derzleri onarýldý, dýþ cephenin tamamý, kumlama tekniðiyle temizlendi. Çevresini saracak þekilde drenaj sistemi oluþturulan binanýn pencereleri deðiþtirildi, kapýlarýnýn bakým onarýmý yapýldý. Türbenin iç duvarlarýndaki dökülmüþ sývalar tamamen kaldýrýlarak duvarlarý orijinal dokusuna kavuþturuldu, saðlýklaþtýrýlan sývalar üzerine kalem iþleri bezendi.

Nem sorununun çözülmesi için türbenin zemin döþemesi olan ahþap düzenek kaldýrýlarak, yoðun nem içerisindeki toprak dolgu temizlendi. Mezar yapýsýnýn taþlarý düzenlenirken türbe, taþ döþemeyle çevrelendi. Türbenin dýþýndaki derviþ mezarlarýnýn taþlarý ile bahçedeki taþ çeþme yenilendi.

Tadilat kapsamýnda, elektrik tesisatý yenilenerek, güvenlik kamera sistemi de konuldu.