Bakan Ersoy: Dönemin 'Türk Arkeolojisinin Altýn Çaðý' olarak anýlmasýný amaçlýyoruz
ABONE OL

Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlýðý ve Türkiye Turizm Tanýtým ve Geliþtirme Ajansýnýn desteklediði, Ýstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi iþbirliðiyle Þanlýurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin açýlýþýnda, kongreye katýlmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Göbeklitepe'den Karahantepe'ye, Sayburç'tan Sefertepe'ye kadar Anadolu'nun dört bir yanýnda kazý çalýþmasý yürütüldüðünü aktaran Ersoy, kazý çalýþmalarýyla tarihin mirasýnýn gelecek nesillere aktarýlmaya çalýþýldýðýný belirtti.

Neolitik dönemin çekirdeðinin Þanlýurfa'da yürütülen kazý alanlarýnda olduðunu vurgulayan Ersoy, söz konusu kazýlarla Neolitik dönemi çok daha iyi anlamayý ve yorumlamayý baþardýklarýný ifade etti.

"BÜYÜK ÖNEME SAHÝP OLACAK"

Dünya arkeolojisi açýsýndan kongrenin büyük önem taþýdýðýný belirten Ersoy, þunlarý kaydetti:

"Bakanlýðýmýzýn himayesinde gerçekleþtirilen Dünya Neolitik Kongresi'nde, 63 ülke ve 486 uluslararasý kurumu temsilen, Neolitik konusunda uzman yaklaþýk 1000 kiþiden oluþan katýlýmcýlarýn 45 farklý oturum kapsamýnda, 687 sözlü sunum ve 62 poster sunumuyla kongreye katký saðlamalarý planlanmaktadýr. Bu Kongre ayrýca dünyanýn çeþitli yerlerinde, farklý zaman dilimlerinde, farklý kültürel ve sosyo-ekonomik yörüngeleri takip ederek gerçekleþen çeþitli Neolitik oluþumlara iliþkin tartýþmalarý da bir araya getirecektir. Kongre kapsamýnda farklý bölgelerdeki Neolitik yaþam biçimleri, dönüþüm süreçleri, nedenleri, sonuçlarý, toplumsal örgütlenme modelleri, doðal çevre ortamý, beslenme özellikleri ve geliþtirdikleri teknolojileriyle birlikte bütüncül bir yaklaþýmla ele alýnacaktýr. Bu buluþma Neolitik döneme iliþkin bulgularýn küresel ölçekte tartýþýlmasýný saðlayacak ilk bilimsel toplantý olmasý bakýmýndan büyük öneme sahip olacaktýr."

"750 ARKEOLOJÝK KAZI VE ARAÞTIRMA YÜRÜTÜLÜYOR"

Bakanlýk olarak yürüttükleri Geleceðe Miras Projesi'ni önemsediklerini vurgulayan Bakan Ersoy, projeyle Türkiye'yi dünya genelinde bir kültürel cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Gelecek dönemde çok daha baþarýlý çalýþmalarýn ortaya konacaðýna inandýðýný belirten Ersoy, þöyle devam etti:

"Geleceðe Miras Projesi'yle son 60 yýlda Türkiye'de arkeoloji alanýnda yapýlan çalýþmalara eþdeðer bir baþarýyý, önümüzdeki dört yýl içinde gerçekleþtirmeyi planlýyor ve dönemin 'Türk Arkeolojisinin Altýn Çaðý' olarak anýlmasýný amaçlýyoruz. Ülkemizde Osmanlý Ýmparatorluðu geleneðinde baþlayan arkeolojik çalýþmalar, Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiþtirdiði bilim insanlarýyla altýn dönemini yaþamýþtýr. Bugün Türk arkeolojisine altýn çaðýný yaþatan hocalarýmýzýn öðrencilerinin Anadolu'nun dört bir yanýnda yaptýklarý arkeolojik çalýþmalar ile yeni bir altýn çað baþlatýyor olmalarý hepimiz için bir gurur kaynaðýdýr. Þu anda, ülkemiz genelinde toplamda 750 arkeolojik kazý ve araþtýrma yürütülmektedir. Bu çalýþmalar, geçmiþimizi aydýnlatan önemli veriler saðlamakla kalmýyor, ayný zamanda gelecek nesillere býrakacaðýmýz deðerli bir mirasýn temellerini de atýyor."

Ülke genelinde yürütülen projelere yýl sonuna kadar 6 milyar liralýk bütçe ayrýldýðýný anlatan Ersoy, hedeflere ulaþýlmasý için çalýþmalarýn titizlikle sürdürüldüðünü söyledi.

Dünya çapýnda neolitik dönem uzmanlarý ile arkeolojiye gönül veren katýlýmcýlarý bir araya getiren kongrenin sonuçlarýndan umutlu olduðuna deðinen Ersoy, organizasyonun gerçekleþtirilmesinde emeði olanlara teþekkür etti.

Programda Þanlýurfa Valisi Hasan Þýldak, Büyükþehir Belediye Baþkanvekili Sait Aðan, THY Yönetim Kurulu üyesi Fatmanur Altun ile AK Parti Þanlýurfa Milletvekili Asuman Cevahir Yazmacý, Taþ Tepeler Proje Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, kongre bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Eleni Asouti de birer konuþma yaptý.

Kongre, 4 gün boyunca devam edecek.